26

Odp: OVERCLOCKING FIRMWARE TP-LINK TL-WDR3500-3600-43XX-WM4350R

partyzant napisał/a:

Czyli kabelek też nie pomoże szkoda wydawać te 10 Eu i czekać, jakie są szanse że kabelkiem go naprawie?

Nie wiem i Ty też się tego nie dowiesz, dopóki nie sprawdzisz... ale najpewniej bez demontażu kości FLASH i zaprogramowania jej w zewnętrznym programatorze się nie obejdzie. Te adaptery USB-UART kosztują 1-2 USD w Chinach, z wysyłką.

partyzant napisał/a:

Ale z drugiej strony jeśli reset działa (diody gdy trzymam błyskają) to jakaś tam komunikacja jest z CPU?

Tak, reszta działa.

27

pepe2k napisał/a:

ale najpewniej bez demontażu kości FLASH i zaprogramowania jej w zewnętrznym programatorze się nie obejdzie.

Niekoniecznie, jest szansa, że bez demontażu uda się zaprogramować flash. Ja właśnie przed chwilą zaprogramowałem bios ( W25Q64BV ) w swoim laptopie za pomocą ch341a i klipsu bez demontażu smile

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

28

Ale zewnętrzny programator trzeba i tak mieć......wylutowanie to mały problem.

Pamietam poradnik jeszcze do wrt54g , jak tam sie ustawiło za wysoki zegar i router nie chciał wstać, to pisali ,żeby go wsadzić na 1h do zamrażarki i dopiero wtedy włożyć zasilanie. Router wtedy wstawał na tyle długo ,żeby spowrotem mu przestawić wartość. Może tu tez sie to uda.

29

MiG25 napisał/a:

Ale zewnętrzny programator trzeba i tak mieć......wylutowanie to mały problem.

Zakup programatora ch341a to też mały problem/wydatek. Ja zapłaciłem 3,04€ u chińczyków i przyszedł po 11 dniach.

30

Ja ostatecznie programowalem przez chwile na porcie LPT ,czterech rezystorach 150ohm i baterii od telefonu komórkowego , ale do tego musiałem przytaczać stary komp z win98se smile

31

MiG25 napisał/a:

Pamietam poradnik jeszcze do wrt54g , jak tam sie ustawiło za wysoki zegar i router nie chciał wstać, to pisali ,żeby go wsadzić na 1h do zamrażarki i dopiero wtedy włożyć zasilanie. Router wtedy wstawał na tyle długo ,żeby spowrotem mu przestawić wartość. Może tu tez sie to uda.

Bardzo głupi pomysł.

32

Dla niektórych bardzo głupia myśl to rozkręcić router... Może napiszesz dlaczego ?
Bo ja już wsadziłem starego SE505 do zamrażarki ,żeby sprawdzić dlaczego to głupi pomysł.

33

MiG25 napisał/a:

Dla niektórych bardzo głupia myśl to rozkręcić router... Może napiszesz dlaczego ?
Bo ja już wsadziłem starego SE505 do zamrażarki ,żeby sprawdzić dlaczego to głupi pomysł.

A czemu nie wkładasz do zamrażalnika np. telefonu albo telewizora lub pralki? No wysil się i pomyśl chociaż odrobinę dlaczego tego nie robimy...

34 (edytowany przez Gruberek 2015-01-17 17:48:20)

pepe2k napisał/a:

A czemu nie wkładasz do zamrażalnika np. telefonu albo telewizora lub pralki? No wysil się i pomyśl chociaż odrobinę dlaczego tego nie robimy...

Bo byśmy nie słyszeli jak telefon dzwoni, a pralka i telewizor się nie mieści smile

35

No to popatrz ,włożyłem ,wyjąłem , włączyłem , i jak myślisz ,czy coś sie stało ?
Telefon tez mogę dla ciebie włożyć , tylko bez baterii.

36

MiG25 napisał/a:

No to popatrz ,włożyłem ,wyjąłem , włączyłem , i jak myślisz ,czy coś sie stało ?
Telefon tez mogę dla ciebie włożyć , tylko bez baterii.

Wkładaj, śmiało. Za którymś razem będzie płacz smile

37

Trochę nie na temat ale też o zamrażalce smile

Kilka - kanaście lat temu jak naturalnie zużyła mi się bateria od Noki chyba 6610i to zgodnie z radą znajomego reanimowałem ją w zamrażalce.
Procedura:
- rozładować baterię możliwie jak najbardziej do końca, zabezpieczyć tzn. włożyć w woreczek i następnie na około 24h do zamrażalki.
- po wyciągnięciu odczekać kilka godzin jak dojdzie do temperatury pokojowej i następnie nie przerywając naładować na maksa.

Podchodziłem do tej metody z niedowierzaniem, lecz ku mojemu zdziwieniu bateria znacznie ożyła i dość długo działała. Niestety nie umiem teraz podać jaką miała skuteczność w stosunku do nowej.

Pozdrawiam

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

38

Następny... potem ludzie czytają takie bzdety i bezedury, robią to samo, a na koniec płaczą. Przestańcie wypisywać takie głupoty.

39

pepe2k napisał/a:

W mojej zamrażarce czas się zatrzymuje.

Sprawdzałem - wkładałem tam zegarek!

TP-Link Archer C5 v1.20 GG 1.9.x  +  TP-Link 842ND v1 GG 1.8.0

40

pepe2k napisał/a:

Następny... potem ludzie czytają takie bzdety i bezedury, robią to samo, a na koniec płaczą. Przestańcie wypisywać takie głupoty.

Czy nie uważasz  że przesadzasz?

Opisał co zaobserwował choć sam nie wierzył w to, a ty wszystko spłycasz do ... patrz wyżej.
Rozumiem doskonale  że ładowanie routera do zamrażalki bez osuszenia i zabezpieczenia to durnota ale może zapytaj jak to było robione a nie odrazu głupi durny itd.

Ba ja twierdzę że :router mój nie działa nie z winy winy oc (bo było minimalne) lecz twego ubota i doskonale o tym wiesz ale o tym sza lepiej wszystkich od tumanów wyzywać.

41

partyzant napisał/a:

Ba ja twierdzę że :router mój nie działa nie z winy winy oc (bo było minimalne) lecz twego ubota i doskonale o tym wiesz ale o tym sza lepiej wszystkich od tumanów wyzywać.

Router nie działa, bo wgrałeś coś niewiadomego pochodzenia. Takie testy można robić jak się ma odpowiedni sprzęt, nawet najprostszy typu konwerter i tani programator. No i jeszcze wiedza się przydaje.

42

partyzant napisał/a:

Nie, Twój router nie działa, bo głupio zrobiłeś, a teraz będziesz miał pretensje do wszystkich i wszystkiego wokół.

Przejrzyj ten wątek raz jeszcze, od początku, do końca. Ostrzegałem w nim przed wgrywaniem tego, co postanowiłeś sobie wgrać. Moja modyfikacja, dostępna publicznie w postaci źródeł i gotowych obrazów ustawia domyśle zegary i nie będę ponosił żadnej odpowiedzialności za czyjeś obrazy, które bazują na tym co zrobiłem (czytaj: ktoś sobie to wziął, zmodyfikował, opublikował, a Ty to wgrałeś i pretensje masz do mnie? Puknij się w głowę, porządnie!).

Dlatego proszę - nie przekręcaj faktów i nie oskarżaj mnie bezpodstawnie o to, do czego doprowadziłeś sam, swoim brakiem wiedzy, doświadczenia i zabawą we wgrywanie niesprawdzonego firmware, przed którym tylko w tym wątku ostrzegałem już dwa razy. Jeżeli masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, to jest to tylko i wyłącznie Twój problem.

Jeżeli nie zgadzasz się z moimi wypowiedziami i ich tonem, to trudno, nie musisz. Ale wydaje mi się jednak, że mam trochę większe doświadczenie i jak piszę na publicznym forum, na podstawie doświadczeń praktycznych, a nie widzi mi się, jakie skutki może spowodować wgranie tego konkretnego firmware i dalsze zabawy, to chyba nie dla zabawy tylko ku przestrodze, hm?

PS. Twierdzić to sobie możesz o stanie pogody, bo do tego nie jest potrzebna żadna wiedza i doświadczenie, a nie o czymś, o czym masz mgliste, jeżeli nie zerowe, pojęcie...

PSS. Wskaż mi chociaż jedno miejsce, w którym nazwałem kogoś "tumanem". Wypisywanie i robienie głupot to jedno, a bycie tumanem to drugie, nie przekręcaj i nie łącz tych spraw.