Temat: Asus WL-500gP + OpenWRT

Witam ...
Kupiłem dzisiaj ww. router w celu zainstalowania na nim firmware OpenWRT. Niestety nie potrafię. Robię wszystko jak opisane zostało na portalu openwrt.pl.  Wgrywałem Kamikaze, WhiteRussian i jeszcze coś i niby instalacja się zakończyła, wyłączam router jak opisano ... załączam i komputer nie widzi routera. Wgrywam oryginalne firmware i wszystko działa "jak ta lala".
Proszę o pomoc ...

Stąd ściągałem firmware - http://downloads.openwrt.org/kamikaze/7 … uashfs.trx

Tym się kierowałem:

W przypadku routerów ASUSa niemożliwa jest instalacja OpenWrt z oficjalnego firmware. W celu wgrania alternatywnego firmware w tym także OpenWrt WhiteRussian/Kamikaze należy przejść do trybu diagnostycznego (Diag Mode) w następujący sposób:

*
      odłączamy router od zasilania,
    *
      przytrzymujemy przycisk Reset z tyłu routera,
    *
      podłączamy router ponownie do zasilania,
    *
      puszczamy przycisk Reset w momencie, gdy lampka Power zacznie migać,
    *
      jesteśmy już w trybie diagnostycznym.

W zależności jakiego systemu operacyjnego używamy, sposób wgrywania firmware jest nieco inny. Użytkownicy Windowsa mogą użyć dostarczonego wraz z pudełkiem oprogramowanie Restoration Tool, oprogramowanie te również można pobrać z oficjalnej strony ASUSa. Użytkownicy linuksa mogą użyć klientaTFTP i w ten sposób zaprogramować router.

Po przesłaniu firmware to routera następuje programowanie, co trwa w zależności od objętości obrazu od 5 do 10 minut. Pod żadnym pozorem nie wolno nam odłączać routera od zasilanie oraz nie wciskać przycisku Reset z tyłu AP.

UWAGA: Asus WL500g Premium nie posiada możliwość autorestartu po wgranym firmware.

Gdy minie 5-6 minut odłączamy router od zasilania i podłączamy ponownie. Jeżeli dioda Power nie zaczyna migać to wszystko jest w porządku. Po zapaleniu się diody Air możemy zalogować się do routera po telnecie w następujący sposób:

$ telnet 192.168.1.1  <--- i tutaj już echo, nie widać routera.

Ustawienia TCP/IP:

IP komputera: 192.168.1.2
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1

Pozdrawiam

cymesky

2

Odp: Asus WL-500gP + OpenWRT

Zrób to po prostu z gui z www ze standardowego firmware.

Tak swoją drogą, skoro się instaluje to dziwne ze później nie możesz się zalogować...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez zielony 2008-03-06 22:23:12)

a jestes wpięty w port LAN czy WAN? pusc pinga na 192.168.1.1 i zobaczy czy odbija?

4 (edytowany przez cymesky 2008-03-07 11:06:26)

Jestem wpięty w port LAN 1, 192.168.1.1 jest nie osiągalne po instalacji OpenWRT, bo kiedy na pokładzie jest oryginalny firmware to router na ping odpowiada bez problemu. Do wgrania firmware używam programu Asusa Restoration Tool (bo robię to spod Windowsa). Nie próbowałem jeszcze tego zrobić z gui www, spróbuję wieczorem ... tylko co zrobić kiedy też nie będzie działało? wink
A może przyczyna leży w tym że nie ustawiłem boot wait! ... tylko nie potrafie znaleźć informacji jak to zrobić w tym routerze, wyczytałem gdzieś że podobno w tym modelu nie trzeba ...
Pozdrawiam ...

5

Nie trzeba, przecież tu masz diag mode żeby wprowadzić ruter w tryb fleshowania.

Mówimy o rutrze v1? Jeżeli wgrywasz whiterussian to ip może byc inne (takie jak bylo poprzednio ustawione w nvram).

Jak kamikaze to bezapelacyjnie 192.168.1.1

Czasami nie jesteś jednocześnie spięty do innej sieci (np, przez wifi)? Jak tak to rozłącz to połaczenie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Spróbuj po wgraniu firmware ustawić swój komputer na dynamiczne przydzielanie adresu.
U mnie przez to nie mogłem sie dostać do telneta i webif.

Asus WL-500gP + Kamikaze 7.09 & Webif²
Netgear DG834 v2

7

Sprawa się wyjaśniła, mam model V2. Nie da rady na dzień dzisiejszy wgrania jakiegokolwiek alternatywnego firmware. Mało tego, niby nowszy model a wolniejszy i bardziej zintegrowany ... taki mały krok w tył ze strony Asusa.
Mam nadzieję że uda mi się go zwrócić.

Dziękuję i pozdrawiam ...