Temat: Modem LTE

Nadeszła chwila wyboru modemy LTE pod OpenWRT.
Możecie polecić mi jakiś najszybszy/najstabilniejszy?
Zastanawiałem sie nad E3372 ale wyczytałem na forum, że po jakimś czasie spowalnia, itp.
Jest coś bardziej godnego uwagi niż powyższy modem?
Wyjście na dwie/jedną antenę zewnętrzną ma duże znaczenie przy odległości od nadajnika 6km?
Dzięki z góry.

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

2

Odp: Modem LTE

Gdzie wyczytałeś, że e3372 zwalnia z czasem? Używam go już dość długo i żadnych spowolnień nie zauważyłem (chyba że obciążenie sieci, zależne od godziny). Możesz podać link? 6 km to już troche jest, kupuj modem z 2 gniazdami pod antenę, jak będzie słaby zasięg to dorzucisz antenę dualną i będzie git (chyba, że mieszkasz w jakiś "trudnym" miejscu).

3 (edytowany przez mnbcv 2015-01-14 13:55:32)

Bierz e3372 wersja hilink (może być też non hilink, ale będziesz musiał pewnie przerobić na wersję Hilink) - to w przypadku jeśli masz kartę sim na której nie masz pin, albo możesz zdjąć.

Jeśli masz kartę sim na której jest pin nie do zdjęcia (np. Orange Free / Orange Free Net) to weź któryś starszy np e3272 / e3276 w wersji modem, wtedy pin zapamiętasz w openwrt.
Hilink nie zapamiętują pin, przy chwilowym zaniku napięcia jak ci się wyłoży to będziesz musiał się na nowo logować do panelu modemu i wpisywać ponownie.

Powyższe jeśli to ma być modem na USB - mi tam osobiście przy słabszym zasięgu i problemach w widoczności lepiej sprawuje się Huawei B593s-22 który dostałem przy przedłużaniu umowy, przynajmniej odchodzi kombinowanie z HUB (a wcześniej zawsze mi był potrzebny) i też ma wyjście na 2 anteny - chociaż nie znalazłem na niego nic takiego jak moddowane webui jak na modemy usb (który mocno rozbudowuje funkcjonalność takiego hilink).

4

no właśnie bo teraz doczytałem, że problem z zasięgiem jest przez słabe napięcie w usb. czyli potrzebny port usb z wieksza mocą...
ciekawi mnie czy takie coś się nada.
Całość chciałbym zestawić 1043nd v1

http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi … 42762.html

internet chciałbym wziąć w Play'u.

5

Średnio, wydaje mi się. Lepiej zainwestuj w hub aktywny, albo zamiast kupować u chińczyków, zmontuj sobie kabel usb typu Y, pod który podepniesz ładowarke od telefonu - tanio i skutecznie. Ja mam takie rozwiązanie i śmiga elegancko. Bierz e3372 - sam korzystam jest ok.

6

No właśnie tylko nazwy mi brakowało tego kabelka! big_smile Dzięki.

http://allegro.pl/kabel-adapter-usb-2-0 … 97766.html

7

Nie da się jakoś przez GPIO zasilić wtyk usb w jakiś sposób? Żeby pominąć ładowarkę od telefonu? smile

8

Przez gpio? Możesz zbudować przetwornik i wbudować wewnątrz routera.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9 (edytowany przez mnbcv 2015-01-14 15:47:26)

COVERek napisał/a:

no właśnie bo teraz doczytałem, że problem z zasięgiem jest przez słabe napięcie w usb.

Ja bym powiedział, że raczej odwrotnie (przynajmniej u mnie). Zawsze modem mi się zawieszał, jak do średniego zasięgu dochodziły jeszcze gorsze warunki atmosferyczne.
Czym słabszy zasięg, tym większy apetyt na energię miał mój modem (aż mu nie starczało)... A jak już zabrakło to się wywalał i tak u mnie raz na dobę.

Wracając do tematu - albo mniej inwazyjna metoda HUB / kabel y albo jeszcze wymiana MOSFET na płycie głównej routera.

10

Andrzej0991 napisał/a:

Gdzie wyczytałeś, że e3372 zwalnia z czasem? Używam go już dość długo i żadnych spowolnień nie zauważyłem (chyba że obciążenie sieci, zależne od godziny). Możesz podać link? 6 km to już troche jest, kupuj modem z 2 gniazdami pod antenę, jak będzie słaby zasięg to dorzucisz antenę dualną i będzie git (chyba, że mieszkasz w jakiś "trudnym" miejscu).

Testuję ponad 2 miesiące dwa modele (E3276 i E3372 ) HiLinków z modowanym WebUI (jeden pracuje z kartą abonamentową Plus a drugi z opcją Play na kartę "LTE za free bez limitu") i daleki jestem od zachwytu nad rozwiązaniem HiLink (choć na + są prędkości i opóźnienia) to z samym bezawaryjnym, bezobsługowym połączeniem z siecią daleko mu do doskonałości (za sprawność takiego połączenie uważam utrzymanie go non-stop minimum 30dni). Modemy czasami potrafią wykonać zwis (objawiający się tym że zamiast dostępu do sieci mamy dostęp do samego GUI), na który jedyną receptą jest reset zasilania (dlatego idealnym rozwiązaniem w takim zastosowaniu w WDR3600 jest wymiana zabezpieczenia prądowego, gdyż mamy do dyspozycji sterowanie zasilaniem).

11

Utrzymanie urządzenia non-stop przez 30 dni to dla mnie wyczyn nie z tej ziemi, ponieważ jak sam nie zrestartuje wszystkiego grzebiąc coś przy routerze to zwyczajnie siądzie prąd na chwile (np. ostatnio wiało i były chwilowe zerwania w dostawie energii elektrycznej). Ale jak działa, to nigdy nie miałem żadnego zwisu itd. najdłużej u mnie wszystko działało przez około ~ 15 dni. Przestało bo sam dokonałem restartu. Teraz aktualnie na modemie mam: Received/Sent: 6.94 GB / 355.88 MB Duration: 98:28:42. To tylko ponad 4 dni ale działa ;p Może wywalanie do GUI zamiast sieci to kwestia samej sieci, może jakiś awaryjny okres miał dostawca internetu?

12

Andrzej0991 napisał/a:

Utrzymanie urządzenia non-stop przez 30 dni to dla mnie wyczyn nie z tej ziemi

Dla mnie żaden, o ile nie robię zmian w konfiguracji, aktualizacji firmware (PGE jak raz na pół roku zrobi restart to góra).               

Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.6.2.2 (r42647), by obsy
Model:TP-LINK TL-WR703N v1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:29.5MB / 60.1MB (49.1%)
Połączenia:58/4096
Średnie obciążenie CPU:0.00 / 0.01 / 0.05  (1/5/15 min.)
Czas pracy:53 dni, 11 godz., 48 min.
Bieżąca data i czas:2015-01-16 18:59 CET 

Andrzej0991 napisał/a:

Może wywalanie do GUI zamiast sieci to kwestia samej sieci, może jakiś awaryjny okres miał dostawca internetu?

Problem występuje u obu dostawców (P4 i Plus), z tym że w Plusie bardzo rzadko (jest to szczególna przypadłość-dlatego że występuje najczęściej wówczas gdy są wprowadzane zmiany od strony serwera operatora-modem wówczas traci kontakt z siecią i ratuje go jedynie reset zasilania, można powiedzieć że nie potrafi "rozmawiać z kartą SIM" , niby ma rozbudowane firmware, lecz z taką podstawową, wręcz banalną przypadłością sobie nie radzi). W przypadku P4 problem jest bardziej uciążliwy, gdyż sieć u mnie w Łodzi jest o wiele bardziej obciążona i np. teraz działa ok. 10dni, ale bywa i tak że kilka razy dziennie takie numery odstawia (sygnał bdb ok. 300m do nadajnika -60-65dB).

Current connection
Received/Sent:    7.9 GB / 9.26 GB    Duration:    219:54:17
Download speed :    85.36 Kb/s
Upload speed:    91.32 Kb/s

13 (edytowany przez COVERek 2015-01-19 14:15:08)

Czyli taki modem będzie dobry? - to s153 coś znaczy? smile
http://allegro.pl/modem-lte-4g-huawei-e … 69949.html

14

COVERek napisał/a:

Czyli taki modem będzie dobry? - to s153 coś znaczy? smile
http://allegro.pl/modem-lte-4g-huawei-e … 69949.html

Będzie dobry, model to E3372s, 153 to oznaczenie obsługiwanych pasm/częstotliwości. Ten jest akurat dla naszego regionu.