Temat: Pytanie o OpenWrt na WDR 4300

Mam pytanie w sprawie sygnału WIFI. Open WRT wskazuje mi na 72mbps bitrate. Nie powinno być trochę więcej. Domylam się, że sam router mierzy ten bitrate z najbliższym czy może najdalszym urządzeniem czy jednak się mylę?

2

Odp: Pytanie o OpenWrt na WDR 4300

Router ma info o połączeniu z każdym. Zrób sobie iw dev wlan0 station dump i je zobaczysz

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A możesz troszkę jasniej smile?

4

Wykonaj to polecenie  to zobaczysz bitrate dla każdego połączenia.

5

Kurdę chyba nie wiem o czym mówisz. Poproszę o jaki tutorial dla początkujących smile

6

Napisałem Ci polecenie które masz wykonać. Czego nie wiesz? Jak? Faq masz górze strony.

7

Ale totalnie się nie znam nawet nie wiem gdzie mam tą komendę wykonać smile

8

Melman1980 napisał/a:

No to się poznaj, wystarczy poczytać.

9

No ok uruchomiłem putty i już wiem smile @up powyżej trochę arogancka pomoc ale powiedzmy, że nie strzelam focha tongue

urządzenie 5Ghz max od routera 1m   receive data czyli pobieranie 243Mbit TX natomiast 180Mbit

ale troszke martwi mnie 2,4 Ghz RX i TX 72 Mbit

Wszystko w porządku?

10

Ile masz innych sieci w powietrzu? Ile masz innych sieci na tym samym kanale? Jak są ustawione anteny klienta względem routera?

11

Innych sieci jest sporo myslę, że z 10 otaczającch moje mieszkanie. Kanał mam ustawiony nr 5, żadna z sieci nie uzywa tego kanału. Szerokosc kanalu 40Mhz szyfrowanie AES. Anetna rodkowa pionowe dwie boczne odchylon o jakie 15 stopni względem pionu (jesli o to kaman )

12

Jednym urzadzenmiem jest LG G3 czyli smartphon który pracuje na 5Ghz a drugim TV też na 5Ghz 3 urzadzenie tablet 2,4Ghz

13

Melman1980 napisał/a:

[...]3 urzadzenie tablet 2,4Ghz

A mają "pełną N-kę" (300 Mbps)? Pewnie nie... i stąd taka, a nie inna prędkość połączenia.

14

Pewnie mają jedną antenę więc max 150mbps tak?ale dlaczego w takim razie połowa tego transferu?

15

Melman1980 napisał/a:

Pewnie mają jedną antenę więc max 150mbps tak?ale dlaczego w takim razie połowa tego transferu?

Bo nie dają rady więcej i jest ich za dużo albo... faza księżyca nie taka?

16

kuźwa z tą fazą nie pomyslałem....pepek co Ty taki zgryzliwy smile?

17

Melman1980 napisał/a:

kuźwa z tą fazą nie pomyslałem....pepek co Ty taki zgryzliwy smile?

Ponoć nie ma głupich pytań, ale czytając Twoje mam wrażenie, że jednak są.
No i... naucz się pisać poprawnie ksywki osób, do których bezpośrednio kierujesz pytania, Melonie1980.

18

W sumie Melon mi pasuje smile a Twoją ksywkę zmieniłem nieswiadomie w odroznieniu do Ciebie smile Jesli moje pytania są głupie to prawdopodobnie są tyle warte ile odpowiedzi na nie...poza tym nie wiem co było w moim pytaniu glupiego, szczerze nie wiem. Jako znawca tematu sieci WIFI powienienes trzaskac wiedza, przewidywac moje pytania, skutecznie pomagać ale zapewne uzyjesz prastarego stwierdzenia "nikt nie wrózy ze szklanej kuli " jako usprawiedliwienie swojej niewiedzy i zrzucenie winy na "glupie pytania" rozmowcy. Mimo to dziekuje, ze zajales sie moim problemem. Dziekuje. Jesli masz jeszcze jakies wskazowki z tym moim wifi chetnie poslucham smile

19

Melman1980 napisał/a:

[...]Jesli moje pytania są głupie to prawdopodobnie są tyle warte ile odpowiedzi na nie...poza tym nie wiem co było w moim pytaniu glupiego, szczerze nie wiem.[...]

Mała podpowiedź:

Melman1980 napisał/a:

Jak oczekujesz pomocy, to wykaż chociaż odrobinę zaangażowania, szczególnie jak Ci już ktoś podaje post wcześniej, skąd masz czerpać informacje. Ot, ja po prostu nie lubię leniuchów, bo tacy zamiast poświęcać swój czas na zdobycie wiedzy wolą marnować nasz czas. A na Twoje pytania nikt nie zna odpowiedzi, bo... nie wróżymy z fusów (i stąd ta "faza księżyca"). Router i urządzenia zestawiły, w tych konkretnych warunkach i ustawieniach u Ciebie takie połączenie i kropka.

EOT.

20

Mogę sobie cokolwiek zarzucić ale napewno nie lenistwo albo już tym bardziej brak zaangażowania. Przyznasz, żeby zalogować się do open przez putty nie wystarcza totalnie basic informacje nie wspominajac o komendzie dump station itp.

Głupie pytanie miałes na mysli?: Pewnie mają jedną antenę więc max 150mbps tak?ale dlaczego w takim razie połowa tego transferu?

Stad moja riposta z twoja faza ksiezyca, że skoro moje pytanie bylo glupie to twoja odpowiedz jeszcze glupsza pominawszy ze to zart omijajacy meritum:) PEACE BRO. Skoro jako fachowiec mówisz, że nic się wiecej zrobić nie da to oki wierze na słowo

21

Co do smartfonów i tabletów to Ci nie podpowiem ale np. u mojej mamy mam wr740n i na oryginalnym sofcie miałem link 150mb , a na Gargoyle tylko 56mb ( a w eterze żadnej innej sieci nie ma ). Najnowsze sterowniki atherosa rozwiązały problem. W domu np. mam w eterze kilka sieci + jakieś drukarki ( obok jest drukarnia ) i na wndr3700v2 mam pełny link 300mb na lapku żony i 150mb na swoim przy czym jak kopiuję pliki z serwera to leci 12,5-12,8MB więc jak na n150 to chyba całkiem niezły wynik. Na n300 wyciągam 14,8MB.

Karta n150 to broadcom, a n300 to atheros. Obie na najnowszych sterownikach. W wndr3700v2 Gargoyle 1.6.2.2.

Station 4c:0f:6e:3e:ea:69 (on wlan0)
        inactive time:  300 ms
        rx bytes:       108673239
        rx packets:     477139
        tx bytes:       546805797
        tx packets:     590002
        tx retries:     34978
        tx failed:      1
        signal:         -56 [-57, -69] dBm
        signal avg:     -55 [-55, -68] dBm
        tx bitrate:     270.0 MBit/s MCS 14 40MHz short GI
        rx bitrate:     300.0 MBit/s MCS 15 40MHz short GI
        authorized:     yes
        authenticated:  yes
        preamble:       short
        WMM/WME:        yes
        MFP:            no
        TDLS peer:      no
Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

22

Jeżeli ktoś myśli że jego tablet lub telefon obsługuje standard N (802.11n) to nie znaczy że od razu uzyska połączenie 300Mb/s
Proponuję zapoznać się z tym artykułem https://www.cyberbajt.pl/raport/460/0/465/ jeżeli sprzęt obsługuje Gl na poziomie 800ms to nic więcej z niego nie wyciśniemy.
To są radia nisko budżetowe i tak już będą działały.

| C2600 @ OpenWrt 21.02 / LuCi -> sieć gościnna, WINS serwer, VLAN, DLNA, multiwan
| WDR4300 @ OpenWrt 21.02 / LuCI -> extroot, sieć gościnna, WINS serwer
| MR3020 @ MiFi 17.01 -> E3372 HiLink
| WR842ND v2 @ Gargoyle PL 1.13.0 -> testy

23

btw. 2,4Ghz z jednym streamem to 150mbps. Ale na kanale 20mhz 72mbps smile I to pewnie odpowiedź na pytanie autora tematu smile

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200