Temat: [Gargoyle]Ograniczenie dostępu do PA
Witam, czy jest taka możliwość aby ustawić Gargoyle'a tak, aby można było nim zarządzać tylko z poziomu komputera z określonym adresem IP/MAC?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [Gargoyle]Ograniczenie dostępu do PA
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, czy jest taka możliwość aby ustawić Gargoyle'a tak, aby można było nim zarządzać tylko z poziomu komputera z określonym adresem IP/MAC?
Oczywiście, że tak, ale z konsoli.
Aha, w jaki sposób dokładnie to się ustawia?
Za pomocą iptables.
No ok, przez firewall iptables, ale mógłbyś mi opisać jak mu dodać regułę? Mam tego softa dopiero od wczoraj, tak więc sama podpowiedź, że muszę po ssh dodać regułę dla iptables niedużo mi mówi, bo nie potrafię tego firewalla obsługiwać. Zalogować się się potrafię. Chodzi mi tylko o to co trzeba mu wklepać, aby dodać mu regułę.
Np. blokada portu 80 dla adresów 192.168.1.1-192.168.1.254
iptables -I INPUT -s 192.168.1.0/24 -p tcp --dport 80 -j DROP
iptables -I INPUT -s 192.168.1.0/24 -p udp --dport 80 -j DROP
I odblokowanie dla adresu 192.168.1.2
iptables -I INPUT -s 192.168.1.2 -p tcp --dport 80 -j ACCEPT
iptables -I INPUT -s 192.168.1.2 -p udp --dport 80 -j ACCEPT
Poczytaj o iptables. Na google znajdziesz pełno informacji.
Ekstra, o to mi chodziło. Dziękuję... ![]()
Dodaj to do /etc/rc.local , bo jak tego nie zrobisz to po restarcie nie będzie działać.
Jeszcze raz dzięki - działa.
Miałeś rację - skorzystałem z Google'a i wyskoczyło naprawdę mnóstwo stronek z opisem tego firewalla i w tym trafiłem na blog, gdzie autor w bardzo przystępny sposób opisał konfigurację tej zapory i dzięki niemu od razu załapałem o co chodzi. ![]()
Niestety działało i przystało działać. Jakieś pomysły dlaczego?
Zrestartowałeś firewalla.
Nie, właśnie nie... Routera też nie restartowałem, ale faktycznie tak jakby się zrestartowął, bo tak wklepałem iptables -L to nie mam tam tych reguł, które wprowadziłem. Jest taka możliwość, że ma załączony automatyczny restart? Czyli mam rozumieć, że iptables trzyma konfigurację dopóki się go nie zrestartuje, tak?
Firewall restartuje się też jak np. zapiszesz niektóre opcję konfiguracyjne. Powinieneś to do /etc/firewall.user dodać, wtedy te reguły będę brane pod uwagę przy każdym restarcie firewalla.
Nie, właśnie nie... Routera też nie restartowałem, ale faktycznie tak jakby się zrestartowął, bo tak wklepałem iptables -L to nie mam tam tych reguł, które wprowadziłem. Jest taka możliwość, że ma załączony automatyczny restart? Czyli mam rozumieć, że iptables trzyma konfigurację dopóki się go nie zrestartuje, tak?
Firewall jest przeładowywany też przy podniesieniu jakiegoś interfejsu, przykład:
Tue Dec 30 19:42:16 2014 user.notice firewall: Reloading firewall due to ifup of wan (eth0) Aha, czyli nic nie da się poradzić na to, aby nie kasował sobie tych ustawień?
No przecież Cezary Ci napisał. Dopisz do /etc/firewall.user
Faktycznie, nie zauważyłem jego wcześniejszego wpisu.
Jeszcze gwoli jasności. W tym pliku wystarczy, że wpiszę mu tak jak się normalnie dodaje z pominięciem komendy iptables, tak?
Nie, z iptables. To normalny wykonywany skrypt przez firewalla.
Dopisałem i dalej przechodzi...
A zrestartowałeś firewall/router? To zobacz czy w regułach masz to wpisane.
A nie, już jest ok.
Dzięki za pomoc.
Zrobiłem reboot i możliwe, że za szybko sprawdziłem i nie zdążyło jeszcze przetrawić skryptu.
No, wszystko fajnie pięknie, tylko teraz wywala wszystkie strony które komunikują się po http. Jest jakaś możliwość obejścia tego?
-s 192.168.1.0/24 -d 192.168.1.1
Wtedy ograniczenie będzie dotyczyły tylko docelowego adresu 192.168.1.1
Ok, poprawione.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [Gargoyle]Ograniczenie dostępu do PA
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc