26

Odp: Gargoyle BB Edition?

Przecież jest gargoyle na WNDR4300. Może być na wszystkim co BB wspiera, inna sprawa że np. nie  jest dostosowany jeżeli o przyciski chodzi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27 (edytowany przez build000 2015-01-15 10:40:42)

A to mnie zaskoczyłeś pozytywnie - musiałem chyba to przeoczyć - pytanie czy będzie też u Ciebie owo garoyle pod ten router oraz od razu z pełnym dostępnym miejscem na ubi ?
Druga sprawa czy wersja gargulca na BB cokolwiek rozwiązuje z brakiem wsparcia dla kamerki Logitech C910 (ID 046d:0821 Logitech, Inc. HD Webcam C910 - ?), która jest wszakże w pełni wspierana przez uvc i nawet wymieniona na stronach projektu jako model z pełnym wsparciem - na AA nie kumała (chodzi o plugin z mjpg-streamer i generalnie uvc).

28

Wersja gagroyle 1.7.0 nie rozwiązuje NIC - jest tylko przepisaniem bieżącego gargoyle na wersję BB  openwrt i to na dodatek nie kompletną. Nie wiem po jakiego wuja Eric w ogóle wydał to jak tam jeszcze pół rzeczy brakuje żeby to jakoś wyglądało.

29 (edytowany przez build000 2015-01-10 17:42:48)

Raczej nie liczę na wersję od Erica, bo mnie nigdy jego kompilacje nie zadowalały - pytam raczej Ciebie, czy Twoje wersje coś wniosą nowego - czy to ogólnie, czy jak np. ja pytam o szczegóły (kamerka i ubi) ?

30

Pełna przestrzeń ubi będzie. Kamera - to już sobie możesz sprawdzić na openwrt bo jest inny kernel.

31 (edytowany przez build000 2015-01-10 17:49:33)

na 3.14 i CC nie chodzi (dziwne to trochę bo na ubuntu i tym samym jajku śmiga bez problemu) - BB jeszcze nie próbowałem.
A tak ogólnie ? - planujesz trochę "podrasować" pracę Erica, poza oczywistymi różnicami, które znamy już z AA ?

32

Odwrotnie - to jego buildy będą zawierały to co było u mnie. Wszystkie zmiany wrzuciłem do integracji, ale wiszą od paru dni.
Co będzie u mnie nowego? Nie wiem, ale przydało się by sie np. obsługę adsla dodać.

33

To już trochę więcej oczekiwanych informacji, dzięki - no cóż - to czekamy na rozwój wypadków... wink

34

Mi tam wystarczy ze wersja na BB zwieksza nieco wydajnosc routera np 4300 i nie spieprzy funkcjonalnosci ktorych uzywam (modemu, repeateringu i serwera wydruku). Owszem -moge miec na 4300 luci (na mr 3420 juz chyba nie bez extroota?) albo czyste wrt ale jakos nie kazdemu sie chce grzebac w tekstowym swiecie  plikow i komend. A luci jakos do mnie nie przemawia choc pewnie trzeba sie bedzie z czasem z nia przeprosic i wrocic..

35

Do mnie też nie przemawiało a BB się bałem bo nowe a od dwóch dni i po mało przespanej nocy nie żałuję. Jeszcze żeby mi widziało czytnik z oscama .... ale pomału do przodu.

36

ja się uczę Luci (kopilacje Cezarego) na nowo ;-) i chyba to mi na zdrowie wyjdzie ;-)

37 (edytowany przez build000 2015-01-15 11:24:36)

build000 napisał/a:

(...)
Druga sprawa czy wersja gargulca na BB cokolwiek rozwiązuje z brakiem wsparcia dla kamerki Logitech C910 (ID 046d:0821 Logitech, Inc. HD Webcam C910 - ?), która jest wszakże w pełni wspierana przez uvc i nawet wymieniona na stronach projektu jako model z pełnym wsparciem - na AA nie kumała (chodzi o plugin z mjpg-streamer i generalnie uvc).

hehe - ale plama - tak to jest jak się od święta ostatnio kompiluje - zapomniałem dodać/zaznaczyć po prostu moduł kmod-uvc*** przy kompilacji - śmiga jak ta lala - nawet na 1280x720 - 25 kl/s (co mnie pozytywnie zaskoczyło) wink big_smile
Tak przy okazji na Ericowym gargoyle 1.7.0 jednakże gorzej, niż na CC/BB z luci (moje osobiste kompilacje z ffmpeg + libffmpeg-full) - łapie przywieszki już przy 640x480 -15 kl/s - chociaż nie zawsze i nieregularnie.

EDIT:
Teraz się zastanawiam jak wyeksportować ten strumyk audio z usb kamerki (o ile się da) bez użycia karty dźwiękowej gdzieś w strumień, aby można było go odczytać zdalnie i odsłuchać.

38

ffmpeg/ffserver to potrafi zrobić  (znajdziesz na sieci przykłady). Problem tylko w tym że router ma naprawdę małą moc i wychodzi 1-3 kl/s przy takim strumieniowaniu.

39 (edytowany przez build000 2015-01-15 11:41:20)

Cezary napisał/a:

ffmpeg/ffserver to potrafi zrobić  (znajdziesz na sieci przykłady). Problem tylko w tym że router ma naprawdę małą moc i wychodzi 1-3 kl/s przy takim strumieniowaniu.

No nic - trzeba będzie sprawdzić jak to wyjdzie w praktyce - dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.

EDIT:
Tak przy okazji Cezary mała prośba - nand i jego rozmiar to ogromne dobrodziejstwo - jak masz zamiar dać build swojej wersji gargoyle z pełną, dostępną przestrzenią na ubi, wal śmiało w tą kompilację wszystkie pluginy - generalnie całość jaką przewiduje gargulec.
Przykładowo z openwrt CC luci już udało mi się stworzyć obraz z rootfs o rozmiarze 29 MB - wszystko śmiga jak ta lala - żadnych błędów lub ewentualnych problemów z ubi po przekroczeniu rozmiaru sugerowanego przez domyślne rozmiary z oryginalnyego pliku Makefile z czystego openwrt (ok. 25 MB na rootfs).
wink

40

Według linku podanego przez pepe2k wychodzi na to że BB ma problem z wydajnością WiFi powyżej 200Mbitów

Czy wydłużenie rozmiaru BB o ok 64kb rzeczywiście oznacza już koniec wsparcia dla routerów z flashem 4MB ?
Pewnie powstaną jakieś indywidualne kompilacje z określoną funkcjonalnością tak jak robią to np z dd-wrt.

Co zajmuje mniej miejsca, Gargoyle czy openwrt z luci ?

@build000 Jest już te CC czy jeszcze z jakiejś wersji trunk/rc ?

41

Już w AA był problem. Jak chcesz się sam przekonać to zbuduj obraz  AA dla mr3420 z wsparciem dla USB i modemów. Zobaczysz jaki to problem jest.

42

viper_lasser napisał/a:

Według linku podanego przez pepe2k wychodzi na to że BB ma problem z wydajnością WiFi powyżej 200Mbitów

Nie, nie z Wi-Fi, doczytaj.

43

No dobrze, problem jest tylko dla tych, co mają łącza WAN powyżej 200Mbps, czyli nie dla 99% "populacji" użytkowników openwrt w polsce smile)
Czy generalnie zalecacie przejście na BB? Czy też lepiej poczekać jeszcze ze 2 miesiące na CC?

44

Przejdź na BB, CC będzie bardzo podobne jeżeli chodzi o konfigurację do BB. No chyba że coś wymyślą.