Temat: Gargoyle BB Edition?
Hy,
When will you release gargoyle based on BB?
thx Tom
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle BB Edition?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Hy,
When will you release gargoyle based on BB?
thx Tom
When will be ready.
Właśnie wczoraj wyszła finalna wersja Gargoyle BB 1.7.0 .
Nie wiem jak wersja 8MB, ale na 4MB (MR3040)
to niewiele da się zrobić, ot taki podstawowy router.
Brak obsługi USB to największy problem.
Welcome to the real world
Raczej jest mocno eksperymentalna. Na Archer C7 brak obsługi radia 5GHz i dziwne problemy z znikającymi plikami z dysku zewnętrznego.
Pisałem, to mnie nikt nie słucha...
Słuchać to może nie słucha, ale czyta. ![]()
Napisz coś więcej o "nowym Gargoyle BB", albo daj link jeśli już o tym pisałeś.
Niestety, ale "Welcome to the real world" niewiele mi mówi.
Z tym "welcome" znaczy tylko tyle że BB+gargoyle jest za duże żeby zmieścić w 4MB wszystko włącznie ze wsparciem dla USB.
Czy to BB faktycznie cokolwiek daje dobrego wobec AA? Oprócz tego, że jest "nowsze"?
Nowszy kernel i wiele zmienionych rzeczy. W stosunku do AA tak, dużo dobrego.
Nowszy kernel i wiele zmienionych rzeczy. W stosunku do AA tak, dużo dobrego.
Plus trochę złego ![]()
Cezary napisał/a:Nowszy kernel i wiele zmienionych rzeczy. W stosunku do AA tak, dużo dobrego.
Plus trochę złego ;)
Konkrety Panowie, konkrety, człowiek chętnie poczyta :)
pepe2k napisał/a:Cezary napisał/a:Nowszy kernel i wiele zmienionych rzeczy. W stosunku do AA tak, dużo dobrego.
Plus trochę złego
Konkrety Panowie, konkrety, człowiek chętnie poczyta
Najbardziej znany problem: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=51726
Pamiętajcie że wg założeń CC powinno być już zaraz.
Pamiętajcie że wg założeń CC powinno być już zaraz.
cyt. (za http://openrouter.info/forum/viewtopic. … 357#p37357 )
"We aim at releasing Chaos Calmer (CC) before the end of the year. The
CC release will use 3.14 or a newer LTS kernel as baseline."
szkoda tylko że nie napisali przed końcem którego roku ![]()
Cezary napisał/a:Pamiętajcie że wg założeń CC powinno być już zaraz.
CC release will use 3.14 or a newer LTS kernel as baseline."szkoda tylko że nie napisali przed końcem którego roku
Na grupie były informacje, że ma być na początku roku, cierpliwości.
Cezary napisał/a:Pamiętajcie że wg założeń CC powinno być już zaraz.
CC release will use 3.14 or a newer LTS kernel as baseline."szkoda tylko że nie napisali przed końcem którego roku
Developerzy chyba jeszcze nigdy nie dotrzymali terminu, więc spokojnie ![]()
Cezary kiedy można się spodziewać Gargulca na BB? Tylko pytam orientacyjnie.
alossek napisał/a:Cezary napisał/a:Pamiętajcie że wg założeń CC powinno być już zaraz.
Developerzy chyba jeszcze nigdy nie dotrzymali terminu, więc spokojnie
Jak będzie gotowe. Orientacyjnie.
Z tym "welcome" znaczy tylko tyle że BB+gargoyle jest za duże żeby zmieścić w 4MB wszystko włącznie ze wsparciem dla USB.
Na stronie jest soft m.in do tplink 3420 (4MB) w wersji BB+gargoyle ( ma 3585 kB w stosunku do 3521 kB AA 1.6.2 ) ale nie zawiera zapewne wsparcia dla modemow -tzn pewnie dziala jak tamtejsza wersja AA (1.6.2) czyli posiada za to opcje bridge wireless ->repeater. Zapewne zmiesci sie tez na niej serwer wydruku - w kazdym razie na AA z tamtej strony zmiescil sie bez problemu. Dla mnie taka wersja BB na 3420 akurat jest ok, bo nie uzywam 3420 z modemem
- pewnie niektorzy uzytkownicy tez mogliby z niej skorzystac
Ale jak widac roznica BB do AA wynosi 64 KB - to naprawde juz roznica ktora przekresla wsparcie dla modemow ? Tzn wiem ze te pluginy do modemow tez pewnie sie rozrosly...
Tak. To cały blok pamięci który jest na wagę złota.
Tak czytam i czytam i z tego co piszecie to o Gargoyle w ogóle już można nie myśleć. Zanim wyjdzie w pełni działające na BB to już będzie CC. Zanim przeportują na CC to pewnie będzie już DD. Czyli co? Instalować OpenWRT, a o Gargoyle zapomnieć?
O DD nic nie wiadomo ![]()
Powiedź szczerze po co Ci to gargoyle jest? Ustawiasz raz i zapominasz o gui.
Właściwie po nic, bo i tak większość ustawień, które potrzebuję z GUI nie wyklikam. Chyba po prostu się przyzwyczaiłem
No i Twoje obrazy były bardzo dopieszczone
Wszystko działało jak należy. A czystego OpenWRT jeszcze nie miałem.
Właśnie ta niepewność co do BB i gargulca z nim (pewno lepszym wyjściem byłoby przeczekanie BB i skupienie się nad naprawdę zapowiadającym dużą poprawę we wszystkim CC) zaowocowała u mnie koniecznością wygospodarowania większej ilości czasu na to (specjalnie mnie to nie porywa, ale cóż...) czego starałem ostatnio unikać, czyli kompilację i samodzielne przeróbki openwrt pod moje potrzeby, no i chyba nie mam wyjścia bo zapewne pod mój nowy router Netgear WNDR4300 gargulec się nie pojawi - także reasumując - powrót do korzeni, po mimo bezsprzecznie dobrze dopracowanych kompilacji Cezarego, które do tej pory były dobrą bazą do dalszej zabawy do dostosowania softu pod moje potrzeby/oczekiwania. Czyli np. dla jednych brak nowego gargulca pod BB może nieoczekiwanie zmienić podejście do dalszej zabawy z openwrt - krótko mówiąc, nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.![]()
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle BB Edition?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc