Temat: TP-Link 1043ND wiesza się regularnie

Wybaczcie jeśli w złym miejscu (i jeśli trzeba, przekierujcie), ale mam problem ze swoim routerem.

Wspomniany w nagłówku TP-Link, na pokładzie ma wgraną aktualną wersję Gargoyle (1.6.2.2 (r42647), by obsy), a z tyłu wetknięty modem LTE E3276 .
Generalnie wszystko działa. Działa pięknie. Niestety, od czasu do czasu działać przestaje. Całkiem i kompletnie: brak wifi, brak czynnych portów Ethernet, brak możliwości zalogowania się do urządzenia, na przednim panelu świeci się tylko "Power". Jedynym ratunkiem jest wtedy przebiegnięcie się do routera (na inne piętro, niż zwykle przebywam) i fizyczne jego zresetowanie.
Zdarza się to czasem raz na tydzień, a czasem co godzinę, chyba zależy od natężenia ruchu przenoszonego przez urządzenie (co w praktyce sprowadza się do prostej zależności: internet szlag trafi akurat wtedy, gdy się go mocno używa).
Rzecz jest niezależna od wersji softu (działo się tak i na wcześniejszych edycjach), podobne problemy chyba sprawiał też poprzednio używany modem USB (jeszcze jakiś HSDPA)

Podpowiedzcie jak sprawę najlepiej zdiagnozować, jakie logi (i skąd) ściągnąć, podrzucę.

A niezależnie od powyższej prośby, jeszcze pytanie: na wypadek, gdyby została podjęta decyzja o zmianie tego routera na inny, co teraz możecie polecić, co będzie stabilnie pracować z modemem LTE i będzie miało zbliżoną funkcjonalność, jak dotychczasowy (nic wymagającego, ma być wifi, możliwość tworzenia limitów transferu na użytkownika i jakiś podstawowy monitoring sieci).

2

Odp: TP-Link 1043ND wiesza się regularnie

Próbowałeś na aktywnym hubie USB? Może prądu po prostu brakuje.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

3

Sprawdź na innym zasilaczu. Jak nie pomoże wróć do oryginalnego fw, potem wróć do gargoyle. Mi pomogła ta druga opcja.

4

Dwa głosy n/t zasilacza. W sumie prawda, nie pomyślałem o tym, a od tego powinienem zacząć, dzięki, sprawdzę.

Jak to jest z tym modemem USB, zakładając, że winne jest zasilanie, wystarczy, że dam silniejszy zasilacz do całości, czy lepiej próbować z aktywnym hubem? Router mam póki co zasilany z oryginalnego zasilacza, mogę mu zmienić na inny (2A mam pod ręką), a jeśli to mało, mogę też go próbować zasilić z dużego zasilacza 12V/20A, mam taki zabudowany w serwerowni do zasilania mnóstwa innych rzeczy (stabilizowany, każde wyjście niezależnie filtrowane).

5

Mocniejszy zasilacz do routera nie podniesie wydajności prądowej portu USB.
Spróbuj podmienić najpierw zasilacz do routera, mógł "wyschnąć" i ma problem z ogólnym zasileniem całego urządzenia.
Jeśli to nie pomoże to aktywny HUB USB, najlepiej jakiś markowy ( czyt. nie ze sklepu wszystko za 5PLN smile )

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632

6

Wydajności prądowej portu nie podniesie, ale jeśli ten jest zgodny ze standardami, to przecież taki modem nie powinien z niego ciągnąć więcej, niż USB przewiduje?

7

jarek.p napisał/a:

Wydajności prądowej portu nie podniesie, ale jeśli ten jest zgodny ze standardami, to przecież taki modem nie powinien z niego ciągnąć więcej, niż USB przewiduje?

Modem nie jest zgodny i ciągnie za dużo.

8

A jednak ciągnie. Sprawdź w papierach danego modemu, możesz spotkać zapisy że np. zapotrzebowanie to 3,5W, a tyle standardowego usb 2.0 nie jest wg specyfikacji dać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

Acha, no to wszystko jasne, dzięki za diagnozę smile