76

Odp: WDR4300 + Gargoyle 1.6.2.2 by obsy - brak stabilnosci

Cezary napisał/a:
djchester22 napisał/a:

Cezary czy ten BB będzie wyglądał tak jak na tym filmiku. Czy jest taka mozliwość szybkiego instalowania dodatków , sposobu montowania dysków, exroota itp

https://www.youtube.com/watch?v=pBvCMVygGNQ

To co na filmie to zwykłe luci które masz w openwrt od kilku lat. Choć obecnie jest inny domyślny motyw.

Jeszcze 2 pytanka

Czym się róznią te pliki:

te

openwrt-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-il-squashfs-factory.bin
openwrt-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-il-squashfs-sysupgrade.bin

od tych poniżej

openwrt-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-squashfs-factory.bin   
openwrt-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin

Wiadomo ze pierwszy sie instaluje factory a poźniej dajemy sysupgrade.

Oraz wracam do pytania odnośnie instalowania dodatków, czy będzie to z GIu w openwrt po wyszukaniu, czy bedzie trzeba ręcznie instalować

77 (edytowany przez MiG25 2015-01-01 22:32:26)

il są dla WDR4300 sprzedawanych bodajże w Izraelu. W każdym razie nie dla nas smile
No i jak wgrasz wersję z luci ,albo luci doinstalujesz "ręcznie" to będziesz mógł instalować jak na filmie.

78 (edytowany przez color1 2015-01-04 03:08:03)

To i ja dodam od siebie z 1.6.2.2 były właśnie opisane powyżej problemy (zastanawiałem się czy to nie walnięty sprzęt bo akurat nabyłem 4300), zaniki wifi albo nagle słaby sygnał. Tyle że wyłączyłem pasmo 5Ghz i działa ok, tyle że to chyba nie jest rozwiązaniem...

p/s jeszcze zapytam dla upewnienia, czy zmiana gargoyle na luci jest możliwa za pomocą pakietu sysupgrade ?

79

Tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

80 (edytowany przez NKrouter 2015-01-04 09:49:05)

Cezary napisał/a:

Sterowniki. W AA przecież są od roku nie rozwijane w sumie.

A to cos zmieni jesli skoncza sie testy?

http://www.gargoyle-router.com/phpbb/vi … ;start=120
Gargoyyle na BB? Czy zamierzasz wtedty Cezary rozwijac swoje obrazy Gargoyla? Bo tamte gole troche sa

81

Testy czego? Nic się nie testuje, AA jest martwe, bo BB są tylko niewielkie poprawki wprowadzane i tam już są inne sterowniki, na CC czekamy żeby się z trunka wyłoniło - tam też są inną i nowszy kernel.

Gagroyle na BB - tu jeszcze wiele pracy zostało. Tak, są skompilowane wersje, tak można je wgrać, ale jakoś nikt poza kompilacją się nie przejmuje żeby je doprowadzić do stanu używalności.

82

Cezary napisał/a:

Testy czego?

Mialem na mysli testy gargoyla na BB.
Z watku mozna poczytac ze ludzie sciagaja i sprawdzaja(na wlasne ryzyko), chwala poprawe wydajnosci

83

Poprawa wydajności jest, bo BB na innym kernelu jest i to zasługa samego openwrt. Gargoyle natomiast nic nowego w sobie nie ma, utknęło w otchłani swojego uwielbienia - poza przepisaniem rzeczy (arp-nat zamiast relayd, stare imq zamiast ifb/scm) nadal trzy się swoich mechanizmów nie korzystając kompletnie z niczego co nowe openwrt wprowadziło.

84

Ok. Czyli nawet jak pojawi sie stabilna wersja Gargoyla na BB to nie zamierzasz wypuszczac swoich wzbogaconych wersji o rozne bajery jak to robiles np dla AA.?  Szkoda by bylo...

85

no ale chyba na CC bedzie.

86 (edytowany przez NKrouter 2015-01-04 16:43:22)

mrrowek napisał/a:

CC to pewnie jeszcze rok bedzie sie stabiliowac. A Gargoyle na BB wyglada na to ze za chwile pojawi sie werssja stabilna
- na razie nie widze z tamtejszego forum zeby byly weksze problemy. A BB do AA to i tak skok techniczny

87

NKrouter napisał/a:
mrrowek napisał/a:

CC to pewnie jeszcze rok bedzie sie stabiliowac.[...]

A według developerów CC ma zostać wydane na początku 2015.

88

Ja mogę napisać o masie problemów smile m.in brak wsparcia dla różnych protokołów, dla adsla, radia AC, poprawnej obsługi przycisków i innych platform smile

89

Czyli aby przejść z Gargoyle na OpenWrt to muszę przez GUI wgrać

to

openwrt-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-squashfs-factory.bin   

a poźniej

openwrt-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin

Czy muszę usuwać exroota w Gargoyle aby aktualizować ruterek??

I czy ktoś może sie wypowiedzieć czy w ogóle warto przejść. Na tą chwilę zauwazyłem tylko ze na 1.6.2.2 często ginie sieć 5 Ghz. a jak sie pokazuje to jest bardzo słaby zasięg.

W przyszłości mam plan dać jeden duży dysk podzielić go na 2 partycje i zrobic exroota na jednej a drugą zostawić na dane aby można było doinstalować transmision, kamerkę itp.

90

Nie, tylko sysupgrade, bez zachowywania konfiguracji.

91

Cezary dzięki wielkie. Możesz po swoich doświadczeniach poradzić czy warto przejść??

92

I tak będziesz musiał, AA jest od dawna nie wspierane.

93

Ok. Rozumiem. Ewentualnie jeszcze poczekać na Gargoyle z BB o ile się pojawi. Pytanko mam jeszcze czy ten firmware openwrt będzie miał wkompilowane Luci?

94

djchester22 napisał/a:

Ok. Rozumiem. Ewentualnie jeszcze poczekać na Gargoyle z BB o ile się pojawi. Pytanko mam jeszcze czy ten firmware openwrt będzie miał wkompilowane Luci?

jak chcesz z luci to poprostu wraj sysupgrade LUCI - dzis wgrywalem, ale powiem szczerze jak na moje potrzeby zbyt skomplikowany i rozbudowany jest ten interfejs, wrocilem do gargoyle oczko niżej czyli 1.6.2.1 (jak piszą działa bez opisanych problemów) - potestuję, i raczej poczekam na gargoyle na bb

95 (edytowany przez NKrouter 2015-01-05 22:26:24)

Juz mozna pobrac gargoyla na BB oficjalnie w fazie experimental. Niestety obrazy nie maja  tyle skonfigurowanych pluginow co obrazy Cezarego np wsparcie dla modemow usb- trzeba sie samemu bawic.:(

http://www.gargoyle-router.com/download.php