1

Temat: QOS a zmienna prędkość internetu + przenośny mobilny hdd

Witam, ostatnio na przemian korzystam w E3372 z plusa 3g i orange 3g/4g przez co prędkości są "różne". Mam w miare skonfigurowane QOSa bo ostatnio często grywam ze znajomymi i jak to wszystko pogodzić z "Całkowite pasmo pobierania:" żeby to wszystko w miare działało i nie spowalniało TeamSpeaka? Gry udało mi się przypisać do grupy z min RTT, z TSem cały czas walcze ;P i czasami coś pobierając na TS robi się ping 700, strony ledwo sie ładują nie wspominając o np youtube a czasami wszystko śmiga bez problemu... wydaje mi się że to właśnie wynika z tego całkowitego pasma, jak ustawie za niskie to wtedy router bedzie mi ograniczał prędkość maksymalna a jak za wysoką to dzieją sie takie rzeczy jakie dzieją...
Na orange 3G (zasięg RSCP ok -85dBm) wyciagam ok 5-6mb/s, na plusie 3g (ok -98dBm) 6-7mb/s i orange 4g (do nawet -123dBm) 10-14mb/s, wszystko oczywiście zależy od temperatury, pogody, pory dnia... planuje wkrótce aktywnego huba dokupić to mam nadzieje prędkości trochę podskoczą i może zasięg.
W związku z hubem chciałbym też podłączyć dysk przenośny 1TB NTFS ale tak żeby w razie wyjazdów mógł go bez kombinowania odłączyć i po powrocie podłączyć. Czy router ogarnął by automatyczne odmontowywanie/montowanie tego dysku?

2

Odp: QOS a zmienna prędkość internetu + przenośny mobilny hdd

Przecież to komputer, możesz odmontować kiedy potrzebujesz.

QoS wymaga ustawienia pasma na stałe. Ja masz pływające (na modemie) to nie masz jak go ustawić bo nie znasz faktycznej wartości. Kropka.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No tak wink ale czy to się będzie robić automatycznie czy ja muszę gdzieś ręcznie odmontować i później montować? Rzecz w tym żeby to wszystko się robiło samo

4

To sobie to oprogramuj, przecież to openwrt jest. Chcesz  żeby się robiło automatycznie to sobie to skryptuj, samo się nie zrobi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.