Temat: QOS a zmienna prędkość internetu + przenośny mobilny hdd
Witam, ostatnio na przemian korzystam w E3372 z plusa 3g i orange 3g/4g przez co prędkości są "różne". Mam w miare skonfigurowane QOSa bo ostatnio często grywam ze znajomymi i jak to wszystko pogodzić z "Całkowite pasmo pobierania:" żeby to wszystko w miare działało i nie spowalniało TeamSpeaka? Gry udało mi się przypisać do grupy z min RTT, z TSem cały czas walcze ;P i czasami coś pobierając na TS robi się ping 700, strony ledwo sie ładują nie wspominając o np youtube a czasami wszystko śmiga bez problemu... wydaje mi się że to właśnie wynika z tego całkowitego pasma, jak ustawie za niskie to wtedy router bedzie mi ograniczał prędkość maksymalna a jak za wysoką to dzieją sie takie rzeczy jakie dzieją...
Na orange 3G (zasięg RSCP ok -85dBm) wyciagam ok 5-6mb/s, na plusie 3g (ok -98dBm) 6-7mb/s i orange 4g (do nawet -123dBm) 10-14mb/s, wszystko oczywiście zależy od temperatury, pogody, pory dnia... planuje wkrótce aktywnego huba dokupić to mam nadzieje prędkości trochę podskoczą i może zasięg.
W związku z hubem chciałbym też podłączyć dysk przenośny 1TB NTFS ale tak żeby w razie wyjazdów mógł go bez kombinowania odłączyć i po powrocie podłączyć. Czy router ogarnął by automatyczne odmontowywanie/montowanie tego dysku?