Odp: Nie przełącza modemu na extroot
Tak przełączył
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Nie przełącza modemu na extroot
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak przełączył
Nie ma więc powodu żeby w normalnym trybie tego nie zrobił...
Zaraz sprawdzę wywalam wpisy z fstab czy coś jeszcze zmienić?
Uruchomiłem na extroocie no i nie przełączył ![]()
Na jakim routerze to robisz?
TP-Link TL-WDR4300 v1
Weź mój obraz bb z luci, wszystkie elementy do modemu tam już są. Zmień tylko block, fstab, nic sam nie instaluj dodatkowo.
Oczywiście kartę przeformatuj wcześniej żeby pozbyć się wszystkiego co tam może być ze starego systemu.
Ok aktualnie mam Twoją wersję z luci już robie
Zrobiłem tak jak napisałeś ale od razu extroot się wywala bo w Twoim obrazie standardowo usbmode jest włączone.
Na extroocie sobie usbmode wyłączysz. Zobacz czy modem przełączył.
Ok poradziłem sobie. Zrobiłem tak jak kazałeś, niestety modem niea przełączył się.
No nie ja się poddaje nie przełącza i koniec ![]()
Cezary możesz powiedzieć jakie pakiety są niezbędne do extroota na modemie? Czy te wystarczą?
opkg install e2fsprogs
opkg install kmod-usb-storage kmod-usb-core kmod-usb2 kmod-usb-serial kmod-usb-serial-option usb-modeswitch block-mount block-extroot kmod-fs-ext4
opkg install chat comgtPytam bo próbuję jeszcze na obrazach z openwrt.org
kmod-usb-serial chat comgt już nie, to do samego modemu.
Ok dzięki. A to co?
Configuring kmod-fs-ext4.
kmod: failed to insert /lib/modules/3.10.49/ext4.koConfiguring kmod-scsi-core.
kmod: failed to insert /lib/modules/3.10.49/sd_mod.koZresetuj. Jak instalujesz moduły w niewłaściwej kolejności to nie chcą się załadować bo czegoś innego jeszcze potrzebują.
Witam
Podepnę sie pod temat. Mam taką konfigruację:
E3372 HiLink+WDR4300+HUB+gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-wdr4300-v1-squashfs-factory.bin
Do Hub'a podłączyłem "gwizdek" oraz Pendrive i aktywowałem extroot
https://dl.dropboxusercontent.com/u/759 … 300_21.png
W przypadku gdy wyłącze extroot nie moge go zainicjować automatycznie(po resecie routera) tylko muszę wykonać procedurę jeszcze raz. Czyli odmontuj USB i format z opcją extroot.
Czy to normalny objaw?
W gui gargoyle nie znajdziesz czegoś takiego jak "ponowa aktywacja extroota". Nie wiem nawet w jakim celu miałbyś go deaktywować.
A w przypadku gdy jestem zmuszony wyłączyć router z prądu nie powinienem go wyłączać dla bezpieczeństwa pendriva?
Nie. Skąd Ci to przyszło go głowy ![]()
Stąd,że jestem amatorem i dosłownie dopiero od kilku dni się zabawiam tym sprzętem. W konsekwencji jestem o jeden "pen" do tyłu bo bezpowrotnie otrzymał statut "dysku trwale zabezpieczonego przed zapisem" ![]()
Na 100% wcześniej był dobry o po moich zabawach przestal. Oczywiście nie daję pewności ale stało się to gdy wyciągnąłem pena z routera bez odmontowania(nie miałem wtedy jeszcze HUB'a) oraz nie pamiętam czy wtedy służył jako extroot czy tylko "zwykły" USB.
Nie chciałem testować w ten sposób kolejnych ale skoro twierdzisz,że nic się nie stanie to ufam ![]()