51

Odp: WDR4300 + Gargoyle 1.6.2.2 by obsy - brak stabilnosci

Niestety muszę potwierdzić problemy z najnowszą wersją oprogramowania na WDR3600
Upgrade zrobiłem z wersji 1.5.10.12 do 1.6.2.2 (bez zachowania konfiguracji)
Kilka razy dziennie zrywało mi połączenie z wifi (sieć znikała)
Uptime routerka jednak się nie zerował
Po dwóch dniach cofnąłem się odrobinkę z softem d wersji 1.6.0.2 i problemy się zakończyły.

52 (edytowany przez fsddt 2014-12-17 15:46:11)

ciecio napisał/a:

Po dwóch dniach cofnąłem się odrobinkę z softem d wersji 1.6.0.2 i problemy się zakończyły.

Jest coś na rzeczy. Firmware "ROOter" wydany 2014-12-07 oparty jest na OpenWRT R40862 z dnia 2014-05-26.
Gargoyle wersja 1.6.1.3 wydany był 2014-06-07.

53

rooter to trunk. Nijak ma się wersja sterowników do gargoyle

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

54 (edytowany przez mrrowek 2014-12-17 20:41:17)

ale jednak coś musi być
nie tak z softem
wyłączenie radia 5MHz i nie mam jak na razie problemu ze zwiechem wi-fi od 12.12.2014
nie wiem czy tak samo będzie jak wyłaczy się 2.4MHz

55

Sterowniki. W AA przecież są od roku nie rozwijane w sumie.

56

mrrowek napisał/a:

ale jednak coś musi być
nie tak z softem
wyłączenie radia 5MHz i nie mam jak na razie problemu ze zwiechem wi-fi od 12.12.2014
nie wiem czy tak samo będzie jak wyłaczy się 2.4MHz

Ekhm, GHz, nie MHz.

57

pepe2k
mea culpa
hm widać dlatego mam problem z wi-fi

58 (edytowany przez mrrowek 2014-12-19 16:34:35)

czy coś ktoś wykombinował?
a moze ktoś wyłaczył 2.4GHz a zostawił 5GHz?

59

Po cofnięciu się do 1.6.1.x problemy ustępują.

60

a jak zmienic w takim wypadku soft  z nowszego na starszy?
jaki plik z jakim rozszeżeniem?

61

Ja wgrałem sysupgrade , poszło bez problemów.
Oczywiście konfiguracji na wszelki wypadek nie zachowywałem, odtworzyłem ją ręcznie po instalacji.

62

rufik napisał/a:

Rufik miałeś dokładnie takie same objawy jak moje ?

Do której dokładnie wersji wróciłeś ?

63

Laurier07 napisał/a:
rufik napisał/a:

Bardzo podobne, często wifi "znikało", ani laptop ani tablet nie potrafił się podłączyć ponownie (2,4GHz). Najlepiej to znosił telefon pracujący na 5GHz, najmniej go wyrzucało z wifi. W logach słynne "deautheticated due to inactivity", wszystko wracało na jakiś czas do normy po restarcie routera lub wydaniu polecenia 'wifi'.

Wróciłem do 1.6.1.5 i jest stabilnie.

64

Na Openwrt BB z luci od Cezarego nie ma problemu z WiFi. Mam najnowszą wersję + extroot na WDR 3600.

65 (edytowany przez mrrowek 2014-12-29 20:36:48)

wyłączenie jednego radia tez pomaga

66

OpenWRT BB (nie stad) na WDR 4300 dziala pieknie, dlugie uptime 21 dni np. Teraz podpialem do UPS, bedzie lepszy.

Jedno pytanie -> jakbym zainstalowal najnosze BB to strace konfiguracje. Czy jest sposob aby ja zachowac? Troche ustawialem "pod siebie" i moge nie ogarnac wszystkiego pozniej (zapomne zapisac jakis ustawien itp). Czy jest na to rada?

No i jeszcze zapytam niesmialo - jak do *** wykorzystac karte SD w modemie E3373 (hilink) aby na niej trzymac programy? Moze zrobie extroot, na razie nawet nie udaje mi sie podmountowac tej karty :-(

Cezarego wersja ma duzo dodatkow - ile miejsca po jej instalacji zostanie na systemie plikow (w procentach df)? Zamierzam dolutowac pendrive kabelkami w srodku obudowy do chipsetu od USB, tak by miec 2 porty nadal wolne. Ale na razie sam dodatkowy "storage" by sie przydal. Czasami zrywa mi na smartphone filmy na YT ale po kilku sekundach wraca odtarzanie, nie zagladalem do logow czy to problem "deautentykacji z powodu nieaktywnosci".

67

rufik napisał/a:
Laurier07 napisał/a:
rufik napisał/a:

Bardzo podobne, często wifi "znikało", ani laptop ani tablet nie potrafił się podłączyć ponownie (2,4GHz). Najlepiej to znosił telefon pracujący na 5GHz, najmniej go wyrzucało z wifi. W logach słynne "deautheticated due to inactivity", wszystko wracało na jakiś czas do normy po restarcie routera lub wydaniu polecenia 'wifi'.

Wróciłem do 1.6.1.5 i jest stabilnie.

Dzięki wielkie za odpowiedz.  Jutro zainstaluje i będę testował.

68

Właśnie po prawie miesiącu bezproblemowego działania wysypało się wifi na wdr-4300 /gargoyle 1.6.2.2
Co ciekawe - na niektórych sprzętach działało bez problemu ( jeden lapek, komórka, tablet ), na innych za cholerę ( inna komórka, drugi lapek ).
Skąd wziąć gargoyle 1.6.1.5 na wdr-4300? Na serwerze widzę tylko najnowsze.

69

Sterowniki są jakie są i kilkakrotnie było info, że to właśnie podobno od urządzenia klienckiego zależy. Ja np. nie mam problemów, wg statystyk co najmniej 2tys osób używa ostatniej wersji (w praktyce pewnie ze 3x więcej).

70

Informuję, że na moim wdr3600 też niektóre urządzenia mają problemy z połączeniem się np. Routerboard 411. Łączy się i rozłącza i tak w kółko. Dwa laptopy siakieś testowałem samsungi i jeszcze jakiś hp i nie łączyło wcale. Na telefonach z androidem np bez problemu działało. Wgrałem z powrotem wersję 1.6.2.1 (r42171), by obsy i ruszyło od razu. Wszystkie urządzenia hulają prawidłowo łącznie z mikrotikiem. Fajnie że ktoś poruszył ta kwestię bo myślałem, że może coś z moim sprzętem nie tak a tu okazuje się, że nie jestem odosobniony :-) Tyle z mojej strony pozdrawiam.

71 (edytowany przez Laurier07 2014-12-30 19:23:47)

zygzak napisał/a:

Właśnie po prawie miesiącu bezproblemowego działania wysypało się wifi na wdr-4300 /gargoyle 1.6.2.2
Co ciekawe - na niektórych sprzętach działało bez problemu ( jeden lapek, komórka, tablet ), na innych za cholerę ( inna komórka, drugi lapek ).
Skąd wziąć gargoyle 1.6.1.5 na wdr-4300? Na serwerze widzę tylko najnowsze.

Proszę ftp://tplink-forum.pl/Gargoyle/

Cezary napisał/a:

Sterowniki są jakie są i kilkakrotnie było info, że to właśnie podobno od urządzenia klienckiego zależy. Ja np. nie mam problemów, wg statystyk co najmniej 2tys osób używa ostatniej wersji (w praktyce pewnie ze 3x więcej).

Masz rację, jednak wiele osób pisało o tym że na wersji 1.6.2.2 mieli problemy, natomiast na starszej wersji już nie. Więc statystycznie co jakiś czas pojawia się z tym problem. Jeśli Ty nie wiesz co może być tego przyczyną, to tym bardziej ja też, fakty są takie że się Wifi zawiesza a pierwszym tego objawem jest diametralny spadek transferu po Wifi np. z 16MBit na 2 MBit. Jesli jednak zmiana softu na niższy nie pomoże, to niestety zostanie mi już tylko reklamacja sad.

72

To to samo, tp-link tak nazywa maszynkę: http://www.tp-link.com.pl/products/deta … TL-WDR4300

73

U mnie jest tak samo na 4300 ale mam tez 1043 i tam był problem co pare dni.  Ja u siebie zauważyłem ze jak jest problem to wszystkie sieci w bloku nadają na tym samym kanale i jest wasko.  Jak zmienię kanał to jest ok.

74

Cezary czy ten BB będzie wyglądał tak jak na tym filmiku. Czy jest taka mozliwość szybkiego instalowania dodatków , sposobu montowania dysków, exroota itp

https://www.youtube.com/watch?v=pBvCMVygGNQ

75

djchester22 napisał/a:

Cezary czy ten BB będzie wyglądał tak jak na tym filmiku. Czy jest taka mozliwość szybkiego instalowania dodatków , sposobu montowania dysków, exroota itp

https://www.youtube.com/watch?v=pBvCMVygGNQ

To co na filmie to zwykłe luci które masz w openwrt od kilku lat. Choć obecnie jest inny domyślny motyw.