1 (edytowany przez mordaty 2014-12-30 17:44:43)

Temat: [Rozwiązany] Tryb most/przekaźnik i brak DHCP

Witajcie,

zwracam się do Was o pomoc, bo nie mam już pomysłów. Od kilku dni próbuję skonfigurować router WRT160NL w trybie bridge, ale udaje mi się to tylko połowicznie - urządzenie klienckie, które łączy się z mostem Wi-Fi nie otrzymuje adresu IP. Po wprowadzeniu adresu IP jest ok.

Konfiguracja wygląda tak:

Cisco EPC3925 od UPC (brama, główny AP):
IP: 192.168.1.1
Maska: 255.255.252.0
SSID: UPC123456
Radio band: Enabled 2.4GHz
Channel width: 20 MHz
Standard channel: 1
Network mode: B/G/N
Wireless security mode: WPA2-Personal
Encryption: AES
Key: (haslo)

Dla świętego spokoju wyłączone zostały poniższe ustawienia
SPI Firewall Protection: off
IPv6 Firewall Protection: off
Block fragmented IP packets: (odznaczone)
Block Port Scan Detection: (odznaczone)
IP Flood Detection: (odznaczone)
Block Anonymous Internet Requests: (odznaczone)

Linksys WRT160NL
Wersja Gargoyle: 1.5.11.7 (r39154) (na 1.6.2.2 także próbowałem, cofnąłem się, bo znalazłem post, w którym ktoś napisał, że zadziałało mu właśnie na tej wersji)
Urządzenie pracuje jako: Most bezprzewodowy / przekaźnik
Lokalny adres IP: 192.168.1.5
Maska podsieci: 255.255.255.0
Zdalny adres IP (AP/Bramy): 192.168.1.1
Port: połączony z LAN
DNS-y: użyj innych: 62.179.1.60, 62.179.1.61 (DNS-y UPC)

Połączenie przez most kliencki:

Przekaźnik: włączony
Standard: N+G+B
Szerokość kanału: 20MHz
Połączenie z SSID: UPC123456
Rozgłaszane SSID: UPC123456
Kanał: 1
Szyfrowanie: WPA2 PSK
Hasło (takie samo jak do bramy)

Próbowałem już wszystkiego: restartu, firstboota, cofnięcia się do wcześniejszej wersji.

Co ciekawe, po wpięciu kablem do Linksysa komputer dostaje IP (choć trwa to dość długo). W przypadku połączenia Wi-Fi - urządzenia adresów nie dostają. Zasięg nie powinien być problemem, ponieważ na czas konfiguracji i testów Linksys stoi 2 metry od Cisco. Oczywiście po ustawieniu statycznych IP w klientach Wi-Fi wszystko działa bez zarzutu, choć - ze względu na dużą ilość urządzeń - nie jest to dla mnie rozwiązanie.

Jakieś pomysły co jeszcze mogę sprawdzić / zrobić, aby urządzenia łączące się poprzez Linksys dostawały IP?

2

Odp: [Rozwiązany] Tryb most/przekaźnik i brak DHCP

Postaw snifer na 160 i sprawdź czy w ogóle zapytania dhcp przechodzą.

I wróć jednak do nowej wersji - to że ktoś kiedyś to napisał nie znaczy że masz takiej archiwalnej wersji używać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź. Dziś powinienem mieć chwilę, więc zaktualizuję Gargoyla i sprawdzę raz jeszcze. Jeśli to nic nie zmieni, za Twoją radą postaram się postawić sniffer.

Jak rozumiem, konfiguracja - na pierwszy rzut oka - wydaje się być prawidłowa, zgadza się? I jeszcze jedno: czy któryś z Forumowiczów na podobny zestaw, na którym udało mu się zestawić takie połączenie?

4

1. Na czym stoi DHCP? Domyślam się, że CISCO...
2. relay odpalony?
Daj wynik z terminala/ssh: "cat /etc/config/network"

5

1. Tak, na Cisco. O ile ma to znaczenie, to na Gargoyle zakładka DHCP jest ukryta, ale po wpisaniu jej adresu dostaję info, że DHCP jest włączone.
2. Oprócz ustawienia opcji, o których mówiłem w pierwszym poście, nic więcej nie robiłem.

root@Gargoyle:~# cat /etc/config/network

config interface 'loopback'
    option ifname 'lo'
    option proto 'static'
    option ipaddr '127.0.0.1'
    option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
    option type 'bridge'
    option proto 'static'
    option netmask '255.255.255.0'
    option ifname 'eth0 eth1'
    option ipaddr '192.168.1.5'
    option gateway '192.168.1.1'
    option dns '62.179.1.60 62.179.1.61'

config switch
    option name 'eth0'
    option reset '1'
    option enable_vlan '1'

config switch_vlan
    option device 'eth0'
    option vlan '1'
    option ports '0 1 2 3 4 5'

Na koniec dodam, że wróciłem do aktualnej wersji Gargoyle (1.6.2.2), ale problem nadal występuje.

6

dhcp nie jest w trym trybie dostępne i specjalnie zakładka jest wyłączona. Od głównego serwera masz dostawać adresy.

7 (edytowany przez Upgreydd 2014-12-29 16:57:55)

Nie do końca rozumiem jak masz to połączone?

1. CISCO w trybie AP <--- WIFI ---> LINKSYS w trybie bridge?

Jeśli tak to gdzie w tym configu masz kartę wifi? Z tego co widzę to jest zrobiony bridge z kart eth0 i eth1 z IP 192.168.1.5 przypisana karta eth0 do VLAN1 i portów switcha...

Na mój gust brakuje relayd

http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/relayclient

8

Cezary napisał/a:

dhcp nie jest w trym trybie dostępne i specjalnie zakładka jest wyłączona. Od głównego serwera masz dostawać adresy.

Jasne, tego się spodziewam. Ale czy to nie dziwne, że po wejściu na adres /dhcp.sh opcja "Włącz serwer DHCP na LAN" jest zaznaczona? Nic to, może to błąd lub przeoczenie.

Wracając do sniffera. Na początek, do testów, ustawiłem inny SSID na Gargoyle i przeprowadziłem dwie sesje przechwytywania:

1. Laptopem wpiąłem się po kablu w Linksys i poprzez Wi-Fi próbowałem połączyć się z przekaźnikiem. Po nieudanej próbie połączenia, wykonałem udaną próbę połączenia do AP Cisco.
Próba pierwsza
Dump z Wiresharka (tylko widoczne pakiety): http://s000.tinyupload.com/?file_id=041 … 9015599954

2. Laptopem wpiąłem się w Cisco, reszta identycznie jak wcześniej.
Próba druga
Dump z Wiresharka (tylko widoczne pakiety): http://s000.tinyupload.com/index.php?fi … 5021642120

O ile dobrze to wykonałem, to wygląda na to, że Linksys nie przekazuje dalej żądań DHCP, dobrze rozumiem?

9

mordaty napisał/a:
Cezary napisał/a:

Jasne, tego się spodziewam. Ale czy to nie dziwne, że po wejściu na adres /dhcp.sh opcja "Włącz serwer DHCP na LAN" jest zaznaczona? Nic to, może to błąd lub przeoczenie.

Po prostu status tego nie jest aktualizowany (bo i po co) tylko wyłączana jest cała zakładka. A pod spodem skrypty i tak robią swoje.

10

mordaty napisał/a:

O ile dobrze to wykonałem, to wygląda na to, że Linksys nie przekazuje dalej żądań DHCP, dobrze rozumiem?

Tak. Spójrz tu: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6812 skonfiguruj relayd by przekazywać DHCP na inny serwer.

11

Upgreydd napisał/a:

Nie do końca rozumiem jak masz to połączone?

1. CISCO w trybie AP <--- WIFI ---> LINKSYS w trybie bridge?

Jeśli tak to gdzie w tym configu masz kartę wifi? Z tego co widzę to jest zrobiony bridge z kart eth0 i eth1 z IP 192.168.1.5 przypisana karta eth0 do VLAN1 i portów switcha...

Dokładnie. Może to zabrzmi śmiesznie, ale ja nie konfigurowałem nic poza tym, co daje panel Cisco i Gargoyla.
Cisco jest od UPC, więc opcje konfiguracyjne są tam mocno ograniczone. Z niego emitowana jest sieć, z którą w trybie "Most bezprzewodowy/przekaźnik" łączy się Linksys z Gargoyle i przekazuje ją dalej. Przy konfiguracji kierowałem się poradami m.in. z tego tutoriala: http://tplink-forum.pl/faq-alternatywne … rgoyle-pl/.

Upgreydd napisał/a:

Na mój gust brakuje relayd
http://wiki.openwrt.org/doc/recipes/relayclient

Upgreydd napisał/a:
mordaty napisał/a:

Tak. Spójrz tu: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6812 skonfiguruj relayd by przekazywać DHCP na inny serwer.

Sam nie wiem; o ile dobrze zrozumiałem temat, relayd potrzebny jest wtedy, kiedy do czynienia mamy z dwiema podsieciami. Ja z kolei mam jedną i - o ile to możliwe - wolałbym przy tym pozostać.

12

Może być jedna podsieć w użytku... zerknij na link pierwszy co Ci podałem z openwrt

13

Upgreydd napisał/a:

Może być jedna podsieć w użytku... zerknij na link pierwszy co Ci podałem z openwrt

Uff, ruszyło - wielkie dzięki za pomoc i uświadomienie tego, że bez relayd ani rusz :-) Nie będę tutaj zamieszczał konfiguracji, ponieważ jest praktycznie identyczna jak te, do których linkował Upgreydd.

Raz jeszcze wielkie dzięki!