1

Temat: Netgear WNDR3700v2 uszkodzony firmware

Dostałem od znajomego router Netgear wndr3700v2 z dołożoną kością RAM na 128.
Router padł po kilkukrotnym wachnięciu napięcia w sieci. Znajomy kupił od razu nowy sprzęt i ten przeleżał w pudle.
Mam taki sam rputer i do tej pory musiałem jeden raz skorzystać z failsafe. Chciałbym teraz na uszkodzonym sprzęcie pobawić się trochę konsolą i wgrać firmware przez uboota i tftp.

Z tego co znalazłem w necie to procedura powinna wyglącać mniej więcej tak:
1. Wejście w tryb uboota
2. > tftpboot 0x80800000 firmware.bin  ten adres jak rozumiem to początek pamięci ram ?
3. > iminfo 80800000

## Checking Image at 80800000 ...
   Image Name:   MIPS OpenWrt Linux-3.3.8
   Created:      2012-07-01  17:49:09 UTC
   Image Type:   MIPS Linux Unknown Image (uncompressed)
   Data Size:    914224 Bytes = 892.8 kB
   Load Address: bf070000
   Entry Point:  bf070000
   Verifying Checksum ... OK

4. > erase bf070000 +0x7c0000   >>> drugi adres to ilość bajtów obrazu w hex
                                                              pierwszy adres bierzemy z iminfo - parametr Load Address czy z

> printenv
    ...
    bootcmd=bootm 0xxxxxxxxxx

5. > cp.b 0x80800000 0xbf070000 0x7c0000 >>> skopiowanie do flasha zawartości pamięci z obrazem

6. > reset  czy >boot ?

Pytania końcowe:
7. Czy zamiast cp.b można użyć > bootm
8. Jak rozumiem bootm to bootowanie obrazem zapisanym w pamięci ale bez zapisu firmware do flash ?.
9. Używamy bootm 0x80800000, bootm 0xbf070000 czy samo bootm ?
10. W trybie failsafe używamy obrazu firmware .img ?
11. w trybie uboota używamy obrazu firmware .bin ?
12. Jaką komendą możemy wyświetlić adresy w hex np początku pamięcie ram 0x80800000
13. czy adres  Load Address: bf070000 jest stały czy zależny od obrazu ? i czy istnieje inna metoda na jego odczytanie czy tylko iminfo

Z góry dziękuję za odpowiedzi na powyższe pytania. Będę to robił po raz pierwszy i nie chciałbym od razu czegoś zwalić, a zawsze przy okazji można się coś nauczyć.

2

Odp: Netgear WNDR3700v2 uszkodzony firmware

Nie rób tego. 3700v2 ma tryb awaryjny przez tftp więc w ten sposób wgraj sobie nowy obraz. Przy okazji zobaczysz jakie polecenia lecą.

13. zależy od routera i podziału flash
12. to jest adres hex. nie wiem o  co pytasz
10. tak
9. zależy co chcesz uruchomić. Pierwsze to z flash, drugie z ramu, trzecie - domyślny adres
8. uruchomienie czegoś. Czego - patrz punkt 9
7 nie. To dwa różne polecenia do czegoś innego służące
6. zależy czy chcesz od razu uruchomić czy pozwalasz mu na samodzielne uruchomienie

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

13. to wiem że to jest zależne od typu router. Chodzi mi konkretnie o ten model.
12. jak odczytać adres początku ramu.
9. ".... Pierwsze to z flash, drugie z ramu, trzecie - domyślny adres"
      a nie odwrotnie że pierwszy z ramu, a drugi z Flash ?

Dlaczego Cezary nie polecasz robić tego z ubota ? Wiem że jest failsafe i działa wyśmienicie ale chciałem spróbować. Czy w trybie uboota są jakieś szczególne zagrożenia ?

4

13. O ile tam faktycznie zaczyna się obraz - to jest stały. Wcześniej jest tylko uboot i dane konfigruacyjne
12. 0x80000000 zwykle dla tego procka
9. odwrotnie, tak. Źle napisałem.

Bo jeżeli się pomylisz w adresach to albo zepsujesz uboota czy jego zmienne lub arta. Po to masz tryb awaryjny żebyś jego używał.

5

12. czyli jak coś wgrywam do ramu od 0x80800000 to nie jest to dokładnie początek.
      Ale chyba to nie ma znaczenia tylko ważne jest aby w pozostałych komendach adres był ten sam bo wtedy napiszemy cały np do Flash cały obraz lub zbootujemy obraz z pamięci i będzie on w całości.

6

Zwykle przyjmuje się że nie leci się od początku ramu tylko dalej.

7

Cezary pomijając brak zasadności wgrywania firmware przez uboota to czy procedura przedstawiona w pierwszym poście jest poprawna ?
Czy istnieje jakaś inna metoda wprowadzenia tego routera w tryb failsafe inna niż wciśnięty reset podczas włączenia zasilania ?

8

Sprawdź czy uboot nie posiada polecenia specjalnego do tego. Sama procedura ideologicznie jest dobra, nie wiem jak z adresami - nie pamiętam juz.

9

Ok dziękuję za wszystkie odpowiedzi.