1

Temat: Aktualizacja obrazów dla archera c7 v2

Tam na stronie głównej jest wpis o zaktualizowaniu obrazów:

2014-12-21 - r43737 dla TP-LINK Archer C5/C7: dodanie poprawnej konfiguracji LED dla radia wifi 2.4GHz i 5GHz

Z tym, że tutaj raczej nic się w tej sprawie nie zmieniło.

Ledy dalej są niebieskie:

root@the-mountain:~# ls -al /sys/class/leds/
drwxr-xr-x    2 root     root             0 Jan  1  1970 .
drwxr-xr-x   23 root     root             0 Jan  1  1970 ..
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Dec 22 20:11 ath9k-phy1 -> ../../devices/platform/qca955x_wmac/leds/ath9k-phy1
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Jan  1  1970 tp-link:blue:lan1 -> ../../devices/virtual/leds/tp-link:blue:lan1
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Jan  1  1970 tp-link:blue:lan2 -> ../../devices/virtual/leds/tp-link:blue:lan2
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Jan  1  1970 tp-link:blue:lan3 -> ../../devices/virtual/leds/tp-link:blue:lan3
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Jan  1  1970 tp-link:blue:lan4 -> ../../devices/virtual/leds/tp-link:blue:lan4
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Jan  1  1970 tp-link:blue:qss -> ../../devices/platform/leds-gpio/leds/tp-link:blue:qss
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Jan  1  1970 tp-link:blue:system -> ../../devices/platform/leds-gpio/leds/tp-link:blue:system
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Jan  1  1970 tp-link:blue:wan -> ../../devices/virtual/leds/tp-link:blue:wan
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Jan  1  1970 tp-link:blue:wlan2g -> ../../devices/platform/leds-gpio/leds/tp-link:blue:wlan2g
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Jan  1  1970 tp-link:blue:wlan5g -> ../../devices/platform/leds-gpio/leds/tp-link:blue:wlan5g
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Jan  1  1970 tp-link:green:usb1 -> ../../devices/platform/leds-gpio/leds/tp-link:green:usb1
lrwxrwxrwx    1 root     root             0 Jan  1  1970 tp-link:green:usb2 -> ../../devices/platform/leds-gpio/leds/tp-link:green:usb2

Podobnie triggery są bez zmian:

# cat /sys/class/leds/tp-link\:blue\:wlan5g/trigger
none switch0 timer default-on netdev heartbeat usbdev phy0rx phy0tx phy0assoc phy0radio phy1rx phy1tx phy1assoc phy1radio [phy1tpt]

Dalej brakuje tego [phy0tpt] i jedna dioda od wifi jest zgaszona i nie sygnalizuje przy tym czy wifi działa czy też nie działa.

Jedynie co to się troszeczkę zmienił plik /etc/config/system -- poniżej diff (oryginał po prawej):

http://i.imgur.com/dQNCRBC.png

Ledy dalej nie działają jak trzeba. big_smile

2

Odp: Aktualizacja obrazów dla archera c7 v2

Kolory dalej sa takie jakie były - tego nie zmieniałem. A konfiguracja jest poprawa teraz - nie migotają Ci jak jak transmitujesz dane?

phy0tpt sie nie pojawi, bo ath10k tego po prostu nie implementuje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Diody migotać to migotały zawsze, tam wcześniej był brak jednego bloku w tym pliku -- po tej aktualizacji się pojawił -- ja sobie to wcześniej ręcznie dopisałem. Z tym, że ja chciałbym by mi te diody działały w oparciu o phy0tpt i phy1tpt, tak by się świeciły jeśli wifi jest włączone i migały przy przesyłaniu danych. Póki co tylko jedna dioda mi tak działa, a druga jest ustawiona na miganie przy odbieraniu pakietów.

Jakaś różnica jest w działaniu phy0tpt i phy1tpt ? Ja sobie ten trigger phy1tpt przestawiłem na wifi 2,4GHz bo ta dioda ma taki sam kształt co w innych routerach co mają tylko jedno radio i zarówno po ustawieniu na 5 czy 2,4ghz miga w zależności od tego którym pasem dane lecą. Nie wiem czemu nie mogą dorobić do tego phy0tpt

4

phy0xx i phy1xx to trigerry od różnych interfejsów radiowych. Który jest który to zobacz sobie w wireless lub w sys, a ja właśnie dodałem do obrazów żeby było to dobrze rozpoznawane.

Wiem że zgłosiłeś to na dev.openwrt.org, ale  jak widzisz - mają to w głębokim poważaniu smile

5

Ano wiem. big_smile

6

Właśnie sobie zaktualizowałem firmware na moim archerze c7 v2 i w końcu triggery od wifi działają jak trza. big_smile

7

Bajka nie? Tylko czemu od razu ich nie zrobili.

8

Niech jeszcze poprawią ten przycisk reset co nie działa i będzie wypas. big_smile

9

A co jest z resetem?

10

No bo są dwa przyciski: wps i reset. Jeden z nich nie działa i to był ten reset chyba. A, że konfiguracji wps wcale nie było, to i wps też nie działał. Czyli są dwa przyciski, z których jeden powinien działać, a nie działają oba. big_smile Generalnie, ja to sobie rozwiązałem przez skopiowanie zawartości tego przycisku reset i wrzuciłem to do pliku wps. Teraz przynajmniej da radę zresetować ten router przez przycisk.

11

Jeden jest, podpisany wps/reset. W openwrt jest domyślnie określony jako wps, a że domyślniej konfiguracji przycisku wps nie ma, więc nic nie robi. Działa tak jak zaplanowano po prostu.

12

No tylko na tych domyślnych ustawieniach, tego routera się nie da w żaden sposób zresetować. Kto to ustawiał? big_smile

13

Deweloperzy openwrt. Kika innych routerów też tak domyślnie ma.

14

2015-04-19 - naprawa działania przełącznika WiFi w TP-Link Archer C5/C7

Jak ten przełącznik ma w domyśle działać, bo coś mi się wydaje, że nie działa on tak jak powinien. Generalnie rzecz biorąc, to z tego co widzę, przestawiana jest automatycznie wartość opcji disabled z 0 na 1 (i odtwortnie)  w /etc/config/wireless po przełączeniu przełącznika. I to działa. Problem natomiast jest w tym, że jeśli ten przycisk jest w pozycji off, to wifi się załącza, a gdy się przestawi do pozycji on, to wifi jest wyłączane. To chyba jakoś odwrotnie powinno być? smile

15

Kwestia odwrócenia sygnałów. Sprawdzę w domu.