1 (edytowany przez martinforester 2014-12-21 03:04:15)

Temat: openwrt i openelec równocześnie

Witam, jeżeli istnieje podobny temat lub jeśli wprowadza w błąd to z góry przepraszam. Jestem zainteresowany uruchomieniem na jednym sprzęcie (do tej pory HTPC-debian tekstowy z funkcjami hostapd i dhcp server + xbmc) openwrt do zarządzania siecią i openelec zamiast xbmc. Dlaczego tak?
1. openelec jest systemem embedeed i niewiele na nim zrobię, za to jest odchudzony i bardziej mi odpowiada
2. rozwiązanie debian + hostapd + dhcpserver nie zawsze dobrze działało (czasami zrywa połączenie internetowe z klientem np laptop a na smartfonach praktycznie nie działa. Doszukuję się winy w karcie wifi na minipci ale nie mam żadnej pewności.

Domyślam się że muszę zainstalować system typu xen (najlepiej bez gui) i uruchomić wirtualki openwrt i openelec i ustawić tak aby openelec był na fullscreen w autostarcie. Ale czy takie rozwiązanie pozwoli openwrt pracować prawidłowo i czy ma sens?

2

Odp: openwrt i openelec równocześnie

To takie dywagacje nie wnoszące nic do wiedzy i obserwacji problemu - po prostu zacznij jakoś tworzyć tą wizję w praktyce i wtedy opisuj w postach co i jak, i dlaczego nie możesz ich "ożenić". wink

3

Odp: openwrt i openelec równocześnie

Openwrt powinno dobrze działać, sam tak używałem przez jakiś czas, gorzej z openelekiem, tam jest na stałe wkompilowana bardzo wąska grupa sterowników i coś tam może nie zadziałać, nie wspominając o akceleracji sprzętowej przy odtwarzaniu video.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402