1

Temat: Gargoyle 1.6.2.2 na TL-WR1043ND v 1 samoczynny restart rotera

Witam.
Ostatnio trapią mnie samoczynne restarty routera przy korzystaniu z Torrenta, nie chodzi nawet o prędkość pobierania, ograniczyłem klienta z użyciem Qos i przyciąłem prędkość pobierania na firewallu, większym problemem wydaje się być ilość połączeń, która potrafi sięgać nawet 4000.
Jest jakaś metoda żeby zdiagnozować przyczynę restartów?

2

Odp: Gargoyle 1.6.2.2 na TL-WR1043ND v 1 samoczynny restart rotera

Zmniejsz liczbę peerów.  Ten router nie ma tyle ramu żeby sobie poradził z wielką ilością połączeń jednoczesnych (ps. 256MB ramu też może być mało).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To nie jest ilość połączeń, tylko ilość wpisów w tablicy conntracka. Rzeczywistych połączeń jest sporo mniej. Poza tym, 4k wpisów nie zjada znowu tyle RAMu, przykład:

http://i.imgur.com/pHAOsSP.png
http://i.imgur.com/E5dmfb7.png

Także u mnie przy 3k router zjada około 50M, tylko ja tam mam go dość ostro zapchanego i mam dość spore wahania co do wykorzystania pamięci big_smile Czasem to nawet potrafi w 5min się zmienić o 20M.

4

Ale WR1043ND v1 ma tylko 32 MB RAM.

5

Tak czy inaczej, jak widać z powyższych fotek, spadek liczby połączeń, zbytnio nie wpływa na wykorzystanie RAM. Może parę MB ale raczej 32MiB powinien sobie z tym poradzić, choć nie wiem jakie wykorzystanie RAMu tam jest standardowo.

6

morfik napisał/a:

Tak czy inaczej, jak widać z powyższych fotek, spadek liczby połączeń, zbytnio nie wpływa na wykorzystanie RAM. Może parę MB ale raczej 32MiB powinien sobie z tym poradzić, choć nie wiem jakie wykorzystanie RAMu tam jest standardowo.

Nie, nie poradzi sobie... i właśnie stąd samoczynne restarty - za mało RAM.

7

Być może tak jest w istocie, ciężko mi powiedzieć, gdy nie widzę statystyk urządzenia. big_smile

8

morfik napisał/a:

Być może tak jest w istocie, ciężko mi powiedzieć, gdy nie widzę statystyk urządzenia. big_smile

W tym przypadku nie musisz, uwierz na słowo.

9

Jestem człowiekiem małej wiary. big_smile

10

morfik napisał/a:

Jestem człowiekiem małej wiary. big_smile

OK, EOT.

11

Już po raz któryś próbowałem polubić się z Luci, ale wciąż nam jakoś nie po drodze razem sad. W trakcie przywracania Gargoyle coś się posypało z 1043 zrobił się brykiet, chwilowo ratuję się 941ND, który na co dzień robi za most.
Tak se patrzę po zasobach internetów co by tu kupić w zamian, i w oko mnie wpadł WDR4300. Ale jednocześnie zapytam, czy któryś z szanownych forumowiczów podjąłby się naprawy tej mojej cegły?