@kiniu, mam taką samą konfigurację jak Ty i też od czasu do czasu włączam backup. I też VPN uruchamia się z backaupa, bo jest tam mocniejszy procek (0,4GHz do 1.6 GHz), zresztą czuję to podczas transmisji VPNem, mam symetryczne łączę 25/25.
Lokalnie jeśli chcę się dostać do zasobów odpalam komendę WOL i korzystam (w 95% to cobian co jakiś czas odpala skrypt na windowsie)
Zdalnie jest trochę więcej roboty, backup stoi na *uxie.
1. Utworzyłem usera na routrze, który jedyne co może to odpalić komendę wol oraz iptables oraz basha. SU/SUDO organiczne do maksimum. Dość mocno ograniczony user.
2. Uruchomiłem usługę knockd na interface WANowskim, który
- zapisuje IP z którego uderzałem do lokalnego pliku
- otwiera port z flagą trzymania połączenia na którym stoi ssh na kilkanaście sekund, po czym je zamyka na nowe połączenia
3. SHH przyjmuje tylko uwierzytelnianie z klucza (login/passwd zabronione) i pozwala na 1-go usera w czasie, klucz przesada, bo aż 4098 bit
3.5. To też już będzie przesadą, ale można coś stylu fail2ban postawić dla bezpieczeństwa na otwartym porcie SHH (oraz VPN)
4. Wbija się user vpn do SHH (via putty, uruchomiony ze skryptu profil, który ma za zadanie zalogować się do ssh i wywołać inny skrypt)
5. Inny skrypt otwiera na n-minut porty VPNa dla wskazanego IP. Po co tak? A bo pukanie można przechwycić, lekka paranoja, ale przezorny zawsze ubezpieczony
6. Logowanie do VPNa 
7. Na razie manualne, ale odpalam inną sesję putty (skrypt), który loguje się przez VPN już jako root i po prostu odpala inny skypt, który w przeciągu minuty zabija połączania z wskazanego IP. Jesli zapmnę, to i tak punkt nr. 5 zrobi to automatycznie.
Trochę zakręcone, ale działa dość dobrze. To będzie już schiza, ale planuję zaszyfrować dysk na backapie kluczem, który będzie dostarczony po zalogowaniu się do VPNa, na razie nie mam na to czasu, chętnie posłucham czy to ma sens i jak to zrealizować.
PS. Na kliencie androidzie też śmiga