Temat: Reboot - problem

Witam.

Posiadam router TP-Link WDR-4300 z wgranym OpenWRT BB 14.07 r42625.
Zrobiony jest extroot, pendrive wpięty bezpośrednio do jednego ze złączy usb, do drugiego podpięty hub.
Jako że go dopiero ustawiam i dopieszczam konfigurację, zauważyłem bardzo dziwną przypadłość.
Loguję się do routera po ssh, w celu  przetestowania konfiguracji czasami musze go zresetować. Staram się to robić poleceniem
reboot
wbudowanym w powłokę.
Zauważyłem że raz na jakiś czas( co kilka wykonanych rebootów) router się nie podnosi. Świeci się na nim tylko jedna dioda, ta od zasilania. Pomaga tylko fizyczne wyłączenie i ponowne włączenie(przyciskiem na routerze).

Czy ktoś się już spotkał z takim zachowaniem? Nawet nie mam pomysłu jak sprawdzić co się dzieje, dlaczego router się nie resetuje.
A może jest jakiś inny pewny i bezpieczny sposób na zresetowanie sprzętu(programowo).

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.

Pozdrawiam.

2

Odp: Reboot - problem

Tak, to znany problem: https://dev.openwrt.org/ticket/17839

3

I moje mają łatkę na to już...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

... która nie działa smile

5

Działa działa. Testowane na 4 sztukach które właśnie takie objawy miały.

6

Cezary napisał/a:

Działa działa. Testowane na 4 sztukach które właśnie takie objawy miały.

Która konkretnie, ta z "udelay"? Dopiero zauważyłem, że jest jakaś inna od nbd.

7

A co piwinno robić poweroff?
Bo u mnie na WNDR3700v2 chyba nie do końca bangla, router częściowo zawiesza działanie ale się nie wyłącza... I tak wisi.
Najnowszy Gargoyle + E3372s-153 z alledrogo (Łotewski chiba).
BTW na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, że na Łotwie/Litwie (?) można te modemy kupić w sklepach po kilkanaście euro...

8

Dzięki za szybką odpowiedź.

Jako, że prędzej nie miałem za dużo do czynienia z oprogramowaniem routerów, więc ściągnąłem i zainstalowałem BB z oficjalnej strony Openwrt.org
Dopiero później znalazłem tą stronę i forum.
Pytanie do Ciebie Cezary, czym Twoje obrazy różnią się od tamtych. Jakie modyfikacje wprowadzasz? Podaj jakiegoś linka, żebym mógł doczytać.

9

kjacek napisał/a:

Bo u mnie na WNDR3700v2 chyba nie do końca bangla, router częściowo zawiesza działanie ale się nie wyłącza... I tak wisi.

Router sam się nie wyłączy, to nie pecet. W tym wypadku to tak jakbyś zrobił "halt", czyli zatrzymał działanie systemu i routera.

10

kjacek napisał/a:

BTW na jakimś zagranicznym forum wyczytałem, że na Łotwie/Litwie (?) można te modemy kupić w sklepach po kilkanaście euro...

Nie, poweroff nie zrobi, przecież router nie ma zasilacza takiego. Wejdzie w stan pętli nieskończonej, ale nie wyłączy zasilanie.

11

hasanek napisał/a:

Dzięki za szybką odpowiedź.

Jako, że prędzej nie miałem za dużo do czynienia z oprogramowaniem routerów, więc ściągnąłem i zainstalowałem BB z oficjalnej strony Openwrt.org
Dopiero później znalazłem tą stronę i forum.
Pytanie do Ciebie Cezary, czym Twoje obrazy różnią się od tamtych. Jakie modyfikacje wprowadzasz? Podaj jakiegoś linka, żebym mógł doczytać.

Na eko.one.pl masz wszystko czym się różnią obrazy.

12

Rozumiem. A jak najbezpieczniej wyłączyć router?

13

Po prostu wyłącz.

14

:-). Pytałem w kontekście extroota z kartą SD w modemie (hiLink).

15

Po prostu wyłącz. Nic się nie zmieniło smile

16

Jak ja korzystałem z extroota to wpisywałem zawsze poweroff i wciskałem przycisk by wyłączyć i wszystko działało jak trza. big_smile