1 (edytowany przez life 2014-12-16 13:54:13)

Temat: konfiguracja DHCP (dnsmasq) jak "master"

Witam, szukam i nie mogę trafić.
Czy jest jakaś opcja by dnsmasq miał "większy" priorytet od innego serwera DHCP w sieci?

Mam w sieci główny router i na nim DHCP (internet power LTE z plus) ale popołudniu to jest tragedia jeżeli chodzi o jakość łącza.
W sieci mam też dostęp z innego łącza (Aero2) uwierzcie że po godzinie 17 chodzi ono lepiej niż LTE z Plusa.

Aero2 mam skonfigurowane za drugim routerze (normalnie wyłączonym) i teraz bym chciał tak że jak włączę ten router (Aero2) to on przejmie rolę DHCP (by na tabletach, kompach tv itp. nie musieć ręcznie zmieniać bramy).

Routerowi z Aero dałem nawet "wyższy" adres IP ale jak obydwa są podłączone to komputer dostaje adres z routera z LTE.

No chyba że ktoś ma jakieś inne rozwiązanie tego problemu.

pozdrawiam

2

Odp: konfiguracja DHCP (dnsmasq) jak "master"

Jeden router i dualwan.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

3

Tak tylko że chcę przełączać wan "na rządzenia" a po drugie oba wan-y nie mogą być fizycznie na jednym routerze. Dodawanie trzeciego routera jako "spięcie" ich w jeden mija się z celem.

4

Ustaw sobie różne metryki dla interfejsów i niech ten od routera z Aero2 ma mniejszą. Po podniesieniu interfejsu od routera z Aero2, cały ruch pójdzie przez niego.