1

Temat: tl1043 gargoyle i oscam

Witam to moj pierwszy post ;-)

więc tak mam TP linka 1043nd ver.1.8 i zainstalowalem na nim gargoyla v1.6.2.2 (r42647) , następnie wgralem do niego oscama  (9986-1_ar71xx.ipk) i zainstalowalem go, przekierowalem porty i niestety nie moge sie do niego (oscama) dostac po WAN-ie IP 192.168.1.1.(port 9898)
Już 3 dni sie z nim męcze, pewnie robie jakis smieszny błąd... Plik pobrałem z link,   http://dl.eko.one.pl/attitude_adjustmen … /packages/

PS
Po LAN-ie wchodze bez problemu do gargoyla po IP 10.0.0.1
ale to pewnie za malo informacji ktore podalem, dodam jeszcze ze jestem początkjacym uzytkownikiem linuxa , ale szybko, no prawie szybko sie ucze :-)

2

Odp: tl1043 gargoyle i oscam

Jak usługa działa na routerze, to raczej chciałeś otworzyć porty, a nie je przekierować.

3

Jak działa ? no włśnie nie działa. Jak mam ją sprawdzić skoro nie moge sie do niej zalogować przez przeglądarke ?

4 (edytowany przez pepe2k 2014-12-05 12:50:57)

antos napisał/a:

Jak działa ? no włśnie nie działa. Jak mam ją sprawdzić skoro nie moge sie do niej zalogować przez przeglądarke ?

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem i spróbuj zrozumieć. W sieci LAN bez problemu powinieneś dostać się do routera na konkretny port, jeżeli jakaś usługa rzeczywiście na nim działa. Ale jak Ty porobiłeś tam jakieś przekierowania, to... posprzątaj najpierw ten bałagan i... otwórz port od strony WAN.

5 (edytowany przez antos 2014-12-05 13:15:08)

Man juz taki tplink działający od ponad roku tyle tylko że wersja  v1.9 jak to ma znaczenie jakieś. Na nim Gargoyl 1.5.9.6 (r35839), by obsy  i OSCAM 1.20-unstable_svn build r0 i wszystko to działa.  Chciałem tylko nowszą wersję Gargoyla i oscama, a na "żywym organiżmie" nie chce experymentowac, więc dostałem od kolegi nowego Tp linka i się zaczęły schody.
Zkonfigórowałem go tak samo wystartowałem oscama i dalej nie moge wejść po WAN-ie z poziomu przeglądarki na Ip 192.168.1.1:9898 bo taki adres ustawiłem.

Po LAN wchodzę oczywiście na niego bezproblemowo,ale LAN ma być tylko dlamnie w celu edycji itp. , zaś WAN to port po którym wchodzę przez przeglądarke po IP 192.168.1.1:9898 do oscama

Ps
Staram się to jakoś zrozumieć :-( co jeszcze jest nie tak

6

Po wan odwołujesz się adresem z wanu, i musisz mieć port 9898 otworzony (nie przekierowany) na wanie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

antos napisał/a:

[...]Zkonfigórowałem go tak samo wystartowałem oscama i dalej nie moge wejść po WAN-ie z poziomu przeglądarki na Ip 192.168.1.1:9898 bo taki adres ustawiłem.[...]

Matko bosaka...

2 osoby już Ci napisały co robisz źle. Masz otworzyć port od strony WAN, nie przekierować. Zrozumiesz to w końcu?

8

Tak, dla was to proste, a ja dopiero zaczynam.
to powiedzcie mi prosze dlaczego na tych samych ustawieniach na starszej wersji softu (gorgol i oscam) wszystko dziala jak ta lala? czary jakies czy cos? PRzeciez zmienilem tylko na nowsze wersje softu i nic wiecej.

Piszecie ze mam otworzyc porty od strony WAN, to gdzie to mam w gargolu zrobic ? mam w zakladce internet/WAN    polaczenie DHCP (kablowa) i dalej niemam . Zmienilem na statyczne (kablowe) wpisalem IP, maske, brame i dalej nie moge wejsc.

Moze zrobie kopie ustawien i wysle wtedy moze sie to troche rozjasni ?
Pozdrawiam

9

http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … estronywan

10

antos napisał/a:

Tak, dla was to proste, a ja dopiero zaczynam.
to powiedzcie mi prosze dlaczego na tych samych ustawieniach na starszej wersji softu (gorgol i oscam) wszystko dziala jak ta lala? czary jakies czy cos? PRzeciez zmienilem tylko na nowsze wersje softu i nic wiecej.

Piszecie ze mam otworzyc porty od strony WAN, to gdzie to mam w gargolu zrobic ? mam w zakladce internet/WAN    polaczenie DHCP (kablowa) i dalej niemam . Zmienilem na statyczne (kablowe) wpisalem IP, maske, brame i dalej nie moge wejsc.

Moze zrobie kopie ustawien i wysle wtedy moze sie to troche rozjasni ?
Pozdrawiam

Bo kiedyś tak działało a teraz nie działa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

11

pokaz zawartosc oscam.conf

12

@uzi18 podją dobry trop :-)

w sekcji [webif] musisz mieć:
httpallowed                   = 0.0.0.0-255.255.255.255

ale port musisz otworzyć tak czy siak:-)