1

Temat: Monitorowanie przerw w zasilaniu

Czy ktoś zna prosty sposób na monitorowanie wyłączenia i załączenia napięcia w sieci za pomocą OpenWrt ? Znaczy się chodzi o logowanie godziny i daty wyłączenia się rutera oraz jego ponowne załączenie wraz z wyliczeniem przerwy w działaniu. Fajnie by było, gdyby wyniki kolejno były wrzucane do pliku. Może istnieje odpowiedni pakiet do tego ?

2

Odp: Monitorowanie przerw w zasilaniu

tutaj bardziej potrzebne jest rozwiązanie sprzętowo-programowe. Router wyłączony z zasilania nie ma uruchomianego systemu w tle, wiec nie potrafił by zliczyć czasu offline. Pytanie kto/co miałby włączać, wyłączać router ? Automatycznie ?

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

3

Ponad to, router nie ma zegara czasu rzeczywistego. Ew coś przybliżonego - po prostu zapis do pliku co 5min i masz mniej więcej info ile go nie było.

OT: tak wychodzi właśnie z mojego monitoringu temperatury - po prostu danych nie ma za jakiś okres smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4 (edytowany przez eraz 2010-12-10 09:47:00)

Właśnie nie chodzi mi o jakąś dużą dokładność.
@Cezary - co masz na myśli zapis do pliku co 5min, czy wg Ciebie określenie przerwy polegałoby na zliczeniu brakujących interwałów w pliku [cos 'ala brakujących pingów] ?
Napisałem sobie wcześniej protezę tego polegającą na nadpisywaniu przez crona w pliku co 2 min aktualnego  czasu, po restarcie rutera rc.local zapisywało czas i  przechodziło do kolejnego wiersza w pliku i wpisywało znowu aktualny czas. Tym sposobem w jednym wierszu miałem czas załączenia i wyłączenia. Teoretycznie. W praktyce rc.local nie dawał oczekiwanego efektu. Pomyślałem, że ktoś mogłby wpaść na inny sposób realizacji tego.

5

Ale rc.local uruchamia się tylko raz. Wiec masz to tylko na starcie systemu a musisz to do crona dodać. A ponieważ możesz jeszcze nie mieć sieci to nie masz bieżącej daty/czasu i całość ideologicznie się nie zgadza...

6

mozesz sobie napisać skryptw php, ktory bedzie logował kliknięcia, wrzucic go na jakis darmowy hosting i w routerze skonfigurowac crona, zeby ci ten skrypt curlem klikał.
w ten sposob bedziesz miał pewny czas i siłą rzeczy potwierdzenie, ze router miał dostep do sieci

7

Hm, tyle że chodziło o zasilanie nie siec. Ja mam routery bez dostępu do sieci (i nawet serwera jakiegoś sensownego smile

8

w takim razie mozna sie zawsze wlurowac z jakims opto-sprzegłem do diodki zasilania i dalej do jakiegos logera z ebay big_smile

9

Nie no ja szukam jakiegos prostego rozwiazania ;p
Miałem skrypt, który jest odpalany przez rc.local na początku startu rutera, zapisuje aktualny czas t[0], potem w tym samym wierszu nadpisuje co 2min wartosc t[n], ktora jest aktualnym czasem z kolejnych interwałów, gdy zanika napięcie i powraca rc.local przechodzi do kolejnego wiersza i znow zapisuje t[1] aktualny czas i obok w wierszu t[n] nadpisywane co 2min przez cron.
Przy pojedynczym zaniku wyglądało by to tak:
t[0-start rutera] t[ostatni wpis przez cron akt. czasu]
zanik napięcia = restart
t[1-kolejny start rutera] t[nadpisywanie co 2min przez cron]
Słusznie zauważył cezary brakuje akt. czasu po restarcie, jednak zanim skrypt przechodził do kolejnego wiersza, następowała synchronizacja przez rdate. I lipa dalej. Będę męczył to po niedzieli. Jest to najprostszy sposób jaki mi przyszedł do głowy. Chyba nie da prościej ;p

10

ej ale jak to ma tylko zapisywac kiedy router pracuje a kiedy nie, to czemu nie po prostu 'uptime >> jakiś_tam_plik' i do crona z tym? big_smile

11

patryk: jak niby z uptime niby wyciągniesz ile czasu nie było prądu? Jak się wyłączył było 4048.68 (1:47), jak się włączył - 0. Więc? smile

12 (edytowany przez patryk 2010-12-10 18:03:20)

kolega wspomniał o synchronizacji czasu, wiec ja nie widze problemu.
uptime zwraca cos takiego: '17:51:34 up 21:22, load average: 0.00, 0.00, 0.00'
jezeli w czasie miedzy właczeniem zasilania a zanikiem prądu nastąpi przynajmniej jedna synchronizacja czasu, to to jest kwestia prostego odejmowania.

znaczu jakmasz rekord z jakim tam czasem i w kolejnym masz mniejszy czas,to wiesz, ze nie bylo zasilania. i czas tez mozesz sobie policzyc przeciez bo gdzies w kolejnych rekordach czas bedzie juz zsynchronicowany

13

Zrozum. Jak startujesz system to nie masz jeszcze czasu. Ba, możesz nie mieć łącza do internetu bo jeszcze modem kablowy wysiadł więc nie masz jak go z synchronizować... smile