1

Temat: VPN, a most bezprzewodowy.

Witam, na początek przedstawię swoją infrastrukturę sieci VPN:

Serwer:                                              most bezprzewodowy
netia (adsl) ---- TD-W8970 192.168.1.1       ( ( ( wi-fi ) ) )        WRT160NL 192.168.1.2 (Serwer VPN)
                      Przekierowanie 1194 UDP                                          1194 UDP

Klient:                                                       most bezprzewodowy          przekaźnik
tp/orange (adsl) ---- TD-W8970 192.168.2.1       ( ( ( wi-fi ) ) )        WDR3500 192.168.2.2 (Klient VPN)

I tutaj mam pewien problem, mianowicie u Klienta, pomiędzy TD-W8970, a WDR3500. Połączone są za pomocą mostu bezprzewodowego, VPN się łączy, połączenie jest, świeci się ładnie na zielono, ale są blokowane wysyłane pakiety - nie widzę urządzeń za Serwerem VPN (w innych miejscach/klientach widzę). Ustawiłem przekierowanie 1194 UDP na TD-W8970 Klienta, ale to nic nie dało. Podejrzewam, że chodzi o jakaś malutką rzecz w TD-W8970 lub WDR3500, ale za chiny nie mogę do tego dojść - brak stosownej wiedzy/doświadczenia smile

Dziękuję za pomoc!

2

Odp: VPN, a most bezprzewodowy.

A vpn to? Strzelam że openvpn sądząc po portach - sprawdź tcp, udp czasmi źle działa pomiędzy routerami.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak OpenVPN. Miałem wcześniej TCP i niestety w miejscu gdzie jest połączenie z internetem poprzez modem 3g, nie działało zbyt dobrze więc zostało UDP.

W tym miejscu było podłączone przez bramę sieciową i wszystko było ok, przez jakieś 3dni, potem się rozsypało.

Podobna sytuacja w innym miejscu, tylko po kabelku LAN - wszystko ok, więc widocznie chodzi o ten most bezprzewodowy?

4

@hxc Udało Ci się rozwiązać problem ? Chcę zrobić podobną konfigurację czyli adsl <192...1>(wifi)<192...2>router

5 (edytowany przez hxc 2014-12-15 11:02:08)

Niestety nie, jedyne co mogę powiedzieć, to że przy połączeniu jako most bezprzewodowy nie działa, a przy połączeniu jako brama sieciowa - działa, lecz po jakimś czasie z niewiadomych przyczyn przestało? przy połączeniu kabelkiem LAN nie ma żadnych problemów, jeżeli chodzi o protokół UDP.

Co do TCP, to u mnie w miejscu gdzie mam połączenie z internetem za pomocą modemu 3g nie działało dobrze. Jeżeli chodzi o połączenie przez wi-fi na tym protokole, to na dzień dzisiejszy nie mam jak tego sprawdzić.

Pisząc nie działa, mam na myśli -> połączenie VPN jest, świeci się na zielono - piękny zielony napis, ale u mnie nie działa tak jak powinno.

Co dziwne, serwer z routerem adsl jest podłączony bezprzewodowo i tutaj ten problem nie występuję - w innych miejscach/klienatch, gdzie jest połączenie LAN lub 3G jest wszystko ok.

6

to pomogło http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=76923#p76923

7

Testowałeś to już? Rozumiem, że zamiana w pliku konfiguracyjnym firewall'a klienta? ->   option masq             1

8

Tylko na serwerze zrobiłem bo mam połowę takiej konfiguracji jak Ty. Klientem jest PC.

9

Oki, dzięki za informację, jak będę miał możliwość, to przetestuję i opiszę sytuację tutaj.

10

Witam, dopisywałem do pliku konfiguracyjnego serwera, jak i klienta option masq 1, ale niestety nie pomogło.
Odświeżam temat i poniżej przedstawiam dokładną sytuację z jaką mam problem. Dziękuję za pomoc.

PunBB bbcode test

W 1. przypadku, router MR-3420 z oryg. firmware połączony bezprzewodowo z WDR3600 - klient VPN połączony, ale brak dostępu do urządzeń za routerem.

W 2. przypadku routery zostają zamienione, klient VPN połączony, dostęp do urządzeń za routerem możliwy.