1 (edytowany przez macwod 2014-12-15 21:57:35)

Temat: TP-LINK MR3420 +HUAWEI e3272(problem z extroot-em i internetem)

Witam wszystkich forumowiczów
To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałosć
Otóż mam zestaw jak w temacie + Gargoyle 1.6. szukałem przez ostatnie pare dni informacji jak zrobić extroot-a na moim modemie z kartą sd 4 gb. nie mam bladego pojęcia jak to zrobić(muszę dodać ze jestem całkowicie ziolony jeśli chodzi o informatykę i sieci ale jestem twardy i che sie czegoś nauczyć w tym temacie sam ). kolejna dziwną rzeczą jest  to, ze modem  wykrywany jest tylko w momencie gdy połączenie ustawione jest na DHCP(kabel) i w tedy moge dopiero przełączyć na modem 3g/lte .No i najwiekszy problem to to że nie mam połączenia z internetem(na routerze nie świeci sie dioda z internetem ) a lampka na modemie ciągle sie świeci na niebiesko wskazując ze ma połączenie z internetem. Pomocy panowie jestem w kropce a ruter mam oddać za 2 dni jako hotspot ;-)

EDIT:
co do połączenia z internetem pomogło zwykłe przywrócenie ustawień fabrycznych i ponowne skonfigurowanie routera pod modem i było ok ;-)

Maciek

2

Odp: TP-LINK MR3420 +HUAWEI e3272(problem z extroot-em i internetem)

Najprościej - zapłać za to żeby ktoś zrobił.
Najtrudniej - masz weekend na to żeby przeczytać eko.one.pl - jest tam i o extroocie, i o extroocie na gargoyle, o extroocie na modemie i wszystkich problemach z tego wynikających.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ok wybieram pierwszą opcje ;-) i dzięki cezary za info
1 pytanie-jaki program użyć do konfiguracji modemu ??? Mowa jest o  edytorze vi ale nie opisane jak nim zacząć konfiguracje/czy PuTTY
2 rozumiem ze w ich konsoli wpisuje sie skrypty często zamieszczane przez innych użytkowników , tak ??

4

1. Konfigurujesz router, a nie modem. Do routera łączysz się przez ssh ( np za pomocą putty ). Jak masz miejsce to instaluj nano, bo jak tak czytam co piszesz to sądzę, że vi możesz nie ogarnąć.
2. że co?

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

5

1. Oczywiście że jest opisane. Na eko.one.pl, którego nie przeczytałeś
2. "ich", "użytkowników"? Po prostu konfigurujesz system.

6 (edytowany przez macwod 2014-12-12 21:11:02)

"ich"-chodziło mi o programy ;-)
Przy okazji cezary podrzucił byś link w którym jest opisane jak zacząć konfiguracje routera przy pomocy vi- naprawdę nie mogę tego znaleźć(nie piszę tego na złość ale czytając posty 3/4 razy już nie wiem czy nie robisz mi jakiś żartów)?? bo faktycznie jest tam link do postu gdzie wytłumaczone jest jak sie poruszać po vi ale jak zacząć konfiguracje routera nie jest(chodzi mi o to jak krok po kroku podłączyć sie przez vi do routera i w nim zacząć zabawę). nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć ;-)
I wybaczcie za mój jerzyk ale obiecuje poduczę sie jeszcze "iformatycznego" ;-)

7

Witam. Ja robiłem wczoraj ex-roota i swap na tym samym zestawie co autora tematu. Wszystko chodziło idealnie także po wyjęciu modemu z usb. Niestety dziś wszystko się posypało. Nie wiem jaka jest przyczyna tego.

8

macwod napisał/a:

"ich"-chodziło mi o programy ;-)
Przy okazji cezary podrzucił byś link w którym jest opisane jak zacząć konfiguracje routera przy pomocy vi- naprawdę nie mogę tego znaleźć(nie piszę tego na złość ale czytając posty 3/4 razy już nie wiem czy nie robisz mi jakiś żartów)?? bo faktycznie jest tam link do postu gdzie wytłumaczone jest jak sie poruszać po vi ale jak zacząć konfiguracje routera nie jest(chodzi mi o to jak krok po kroku podłączyć sie przez vi do routera i w nim zacząć zabawę). nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć ;-)
I wybaczcie za mój jerzyk ale obiecuje poduczę sie jeszcze "iformatycznego" ;-)

W faq na górze strony jest jak podłączyć się do routera.

9 (edytowany przez macwod 2014-12-13 03:25:59)

podłączyć potrafię a reszta faktycznie  cezary tam była, nie doczytałem do końca ;-). podstawowy błąd

10 (edytowany przez macwod 2014-12-13 04:43:05)

teraz pytanie co dalej z tym extrootem. z tego co przeczytałem to "Karta uSD w modemie GSM może być tylko i wyłącznie pod warunkiem przełączenia modemu na "stałe". Bez tego extroot nie będzie działał poprawnie na modemie." pytanie jak to zrobić ( i jeszcze takie pytanko. czy jak ustawie ten modem na ten tryb stały to router bedzie wykrywał na porcie usb karte SD czy modem i czy jak bede robić extroota to niespiernicze modemu ??)

11

Jest na eko.one.pl. Poświęć trochę czasu, bo naprawdę zostało dużo na ten temat opisane. Modem masz przełączyć, albo na stałe albo odpowiednio modyfikując system.

12

kmod-usb-storage, block-mount, usb-modeswitch, kmod-fs-ext4 i usb - kmod-usb2 plus musza być zainstalowane przez extrootem ??

13

A jak inaczej chcesz uzyskać dostęp do nośnika jak nie będziesz tego miał? I tak pewnie masz już zainstalowane.

14

gdy chce zainstalować block-mount dostaje coś takiego  opkg update
Downloading package list for attitude_adjustment source...
WARNING: Could not retrieve package list for attitude_adjustment.

Downloading package list for eko1 source...
WARNING: Could not retrieve package list for eko1.

Downloading package list for gargoylepl_packages source...
WARNING: Could not retrieve package list for gargoylepl_packages.

15

Nie masz połączenia z internetem. Jakiego openwrt używasz że potrzebujesz ten pakiet zainstalować?

16 (edytowany przez macwod 2014-12-13 15:30:40)

ok nie wiedziałemm ze mam już wszystko z automatu zainstalowane. to super. tylko teraz tu http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 14#p124114 dokładnie jest opisane jak zrobić extroot na modemie ale jak sformatować karte sd do formatu na przykład ext4  by zacząc extroot. chce zatem zrobić tak jak tu tak jak tu http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=21214#p21214 w punkcie 2d i 2a ale tam formatowanie odbywa sie ze scieszką /dev/sda1 a ja mam /dev/ttyUSB0 i co teraz

EDIT używam 1.6.2.2 by obsy

17

/dev/sda1  i  /dev/ttyUSB0 to dwie różne sprawy - pierwsze to nośnik, drugie modem. Nie trafione porównanie.

18

Kurcze w każdym linku na stonie głównej jest trochę informacji które murze wykorzystać do extroota na modemie i ciężko mi to ogarnąć. bardzo proszę cie o pomoc byś krok po kroku(po kolei) w kilku/kilkunastu zdaniach wytłumaczył mi jak to zrobić z linkami do tych postów. i ty zaoszczędzisz czasu i ja nie bede sie błakał po postach i próbował zrozumieć od czego zacząc. mam ci wrzucić jakieś logi byś zobaczył w jakim stanie jest mój router ??

19

Wskazałeś już link - ten drugi jeżeli chodzi o gargoyle, bo AA używa. Co do extroota na modemie: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=65180#p65180

Opisane krok po kroku.

20

super teraz robiąc pokolei zobaczyłem ze potrzebuje połączenie z internetem a takiegoż nie mam. modem poprawnie podłaczony i skonfigurowany system tak jak w poradniku a internetu dalej nie mam . oto co dostaje w odpowiedzi na instalacje narzędzi
opkg update
Downloading package list for attitude_adjustment source...
WARNING: Could not retrieve package list for attitude_adjustment.

Downloading package list for eko1 source...
WARNING: Could not retrieve package list for eko1.

Downloading package list for gargoylepl_packages source...
WARNING: Could not retrieve package list for gargoylepl_packages.
to samo co wcześniej.
i co teraz

21

Nie, nie masz połączenia z internetem albo nie masz dnsów ustawionych. Zrób.

ping google.com
ping 8.8.8.8

22

root@Gargoyle:~# ping google.com
ping: bad address 'google.com'
root@Gargoyle:~# ping 8.8.8.8
PING 8.8.8.8 (8.8.8.8): 56 data bytes
ping: sendto: Network is unreachable
root@Gargoyle:~#

23

Nie masz połączenia z internetem.

24

a w modemie świeci mi sie caly czas niebieska dioda
wskazuje ona na to ze jest połaczenie

25

A ja twierdzę że nie masz połączenia z internetem, co sam pokazałeś. I co teraz? Nadal będziesz się upierał że to modem ma rację?