Temat: WDR4300 + Gargoyle 1.6.2.2 by obsy - brak stabilnosci

Dzień dobry.

Od dawna śledzę to forum, jednak zarejestrowałem się niedawno a to dlatego że mam problem.

Posiadam Router TP Linka WDR4300 z wgranym softem Gargoyle 1.6.2.2 (r42647), by obsy. Jeśli chodzi o konfigurację używam standardowej, bez zbędnych kombinacji. Wifi z zabezpieczeniem + urządzenia po LAN.  Router rozsyła sygnał po wifi do 3 urządzeń (Laptopy, dekoder), czasami ktos z rodzinki podłączy smartphona. Dodatkowo do LAN1 i LAN2 podpięte są dwa kompy po ethernecie. Internet mam z kablówki 20MBi, uważam go za bardzo stabilny.

Mój problem polega na bardzo małej stabilności tego routera. Zacznę od tego, że przez krótki okres próbowałem używać go na dwóch pasmach równocześnie (2,4 i 5). Jednak router po około 6-12 h pracy jakby zaprzestawał nadawaniu sygnału po Wifi. Nie rozsyłał sygnału internetowego, brak też było możliwości połączenia się z nim po Wifi (celem wejscia w konfigurację), Jedyna możliwość połączenia się z nim, było połączenie po kablu. Ogólnie przy tych zwisach, internet na kompach podłączonych po LAN działał bez problemu. Reset routera pomagał, jednak ponownie tylko na kilka godzin.

Postanowiłem wyłączyć pasmo 5.hz  i używać go na G+B. Stabilność wzrosła, przestało się wieszać Wifi, jednak nastąpiły zwiechy co około 5-6 dni, objawy niemalże takie same jak przy włączonych dwóch pasmach. Zdarzają się jednak momenty, kiedy router rozsyła bardzo mało wydajny sygnał Wifi. Objawia się to słabą prędkości internetu (sprawdzam na teście predkości). Standardowo, gdy wszystko jest OK leci 16MBit Downloadu, przy problemach max 1-2 MBit. Na pewno nie są winą pozostałe urządzenia, gdyż przy tym teście całkowicie je odłączam. Reset routera załatwia wszystko.

Czy może ktoś poradzić co może być powodem tych problemów. Mam skopiowanego loga po takim zawieszeniu sie wifi. Loga zgrałem przez kompa podłączonego do routera po kablu. Nie wiem jedna czy w tym logu jest coś do wychwycenia, czy router (w tym wypadku Gargoyle) notuje jakies problemy.

Na tą chwilę, w zakładce reset dodałem planowany codzienny reset. Router resetuje się o tej samej porze każdej nocy, tak by cały dzień działał na świeżości. Jednak to nie załatwia do końca problemu, bo bywają takie momenty że nawet za dnia trzeba go resetować, bo transfery bardzo spadają.

Ogólnie czytałem na innych forach, że router ten jest stabilny. Niektórzy mają uptime nawet po 100 dni i wszystko smiga. U mnie na tą chwilę to nie możliwe.

Proszę o porady, jeśli będą potrzebne jakieś dodatkowe logi z jakiś dodatkowych programów, chętnie to zrobię, muszę wiedzieć jednak jakie smile.

Pozdrawiam LA

2

Odp: WDR4300 + Gargoyle 1.6.2.2 by obsy - brak stabilnosci

Może masz sprzęt walnięty. Zobacz na statystki: właśnie pojawił się TP-Link TL-WDR4300 v1 na 172 dni uptime.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez mrrowek 2014-12-11 21:01:05)

ale podobny objaw występuje tez na TP-L WDR3600

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=10071

4

... i na 1043nd. Tu pomagało wyłączenie i włączenie wifi przyciskiem na obudowie.
Czasem działało 5 dni bez problemów, innym razem zawieszało się raz po razie.
Teraz postawiłem gargulca na 4300 i jak dotąd ( 7 dni ) żadnych problemów.

5

Czyli ogólnie nie ma na to rady ?... Wymiana routera na nowy nie pomorze. To wręcz niemożliwe że może coś takiego wystepować na urzadzeniu które jest dedykowane do rozsyłania internetu po Wifi sad

6

Też mam identyczny problem opisany wyżej na TP-L WDR3600. Dwa razy na dobę przestaje działać WiFi.

7

Nemcio napisał/a:

Też mam identyczny problem opisany wyżej na TP-L WDR3600. Dwa razy na dobę przestaje działać WiFi.

Ale ogólnie problem chyba nie istnieje w skali większej, bo mało jest informacji o tym problemie. A więc są osoby które się nie skarżą na ten problem. Więc może nasze routery są uszkodzone i podlegają reklamacji. Jedynie co mi jeszcze przychodzi do głowy to może przez gargoyla. Niestety w tym momencie nie mam możliwości testowania na sofcie fabrycznym.

8

Faktycznie, mój WDR3600 stabilny jak skała ,  sprawdził bym z innym softem. U mnie Gargoyle 1.6.0.2 i nie zmieniam, wcześniejsze wersje miały np problem z Wifi i zawsze wracałem do oryginalnego softu. Na Obecnym od pół roku OK.

9

Witam, ja mam 1043ndv1 soft 1.6.0.2 działa stabilnie. Późniejsze wersje taka sama szopka z wifi jak u kolegi wyżej.

10

czyli ze to chyba wina softu.
na razie u mnie po wyłączeniu pasma 5MHz jest ok zobaczę jak długo

11

Ja mam jeszcze inny problem smile. Na routerze mam Oscama jako lokal multiroom, nie wiem czy na wersji 1.6.0.2 będzie działał poprawnie. sad

12

Dlatego zostawicie to i instalujcie BB. Przynajmniej na bieżąco będziecie zgłaszać jak coś się dzieje. AA jest martwe od wielu miesięcy.

13

czyli zmienić gorgulca na to BB? hm ale jak ?

14

Wgrać sysupgrade bez zachowywania konfiguracji...

15

ale  jak  sobie poczytałem o tym openwrt to tam nie ma GUI chyba ze sie wgra LuCi  i nie wiem czy na tym działa Hilink jak w gorgulcu

16

Pewnie że ma gui., jak wgrasz odpowiednią wersję. hlink zawsze działa.

17

ale taki GUI jak gorgulec? bo poza wi-fi to on jest jak najbardziej Ok ,

18

Luci kompletnie nie przypomina gargoyle. To inne gui.

19

a coś w podobie i po polsku

20

Luci jest po polsku. Podobnego nic nie ma.

21

Czyli żeby zmienić to wystarczy zrobić tak samo jak w wypadku przejścia z softu oryginalnego an gorgulca?

22

Po prostu wgraj przez gui.

23

a co zyskam zmieniając na openwrt BB?

24

W poście 12 dostałeś odpowiedź. Kurcze, zadałeś pytanie jak byś w ogóle wątek rozmowy stracił.

25 (edytowany przez Nemcio 2014-12-12 19:30:55)

Cezary a te Twoje gotowe obrazy z LuCi to na czym są?
Względnie czy przygotowujesz swoje wydanie na BB. Jeśli tak to w przybliżeniu orientacyjnie kiedy opublikujesz je?