1

Temat: Internet 3G a dostęp od strony WAN

Witam,
Potrzebuję podłączyć klienta do internetu. Nie ma innej możliwości jak 3G. Sprawdzone jest to że działa PLUS. Problem jest natomiast innego typu, poza dostępem do sieci ma być też dostęp z zewnątrz (system monitoringu).
Podpowiedziałem że PLUS ma to w ofercie bo tak kiedyś było. Jednak dziś dowiedziałem się że zrezygnowali z tej usługi od lipca sad.
Orientujecie się jaki inny operator daje taką możliwość , lub czy jest może jakaś inna możliwość rozmowy/usługi z PLUSEM.

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

2

Odp: Internet 3G a dostęp od strony WAN

Postaw sobie jakiś serwer VPN i przez niego łącz się z klientami.

3 (edytowany przez slg 2014-12-08 19:45:29)

Tak , to wiem. Ale to trochę zbyt mocno uzależnia mnie od klienta i na odwrót. Jak nie będzie innego wyjścia to wiadomo. Ma ktoś z Was może jakieś potwierdzenie że PLUS zupełnie zrezygnował z tej usługi (jakoś ciężko mi w to uwierzyć)

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

4

slg napisał/a:

Jednak dziś dowiedziałem się że zrezygnowali z tej usługi od lipca sad.
Orientujecie się jaki inny operator daje taką możliwość , lub czy jest może jakaś inna możliwość rozmowy/usługi z PLUSEM.

Plus zrezygnował w taryfach "Power LTE" na sieci LTE, na 3G jest dostępne.

5

To dla mnie bardzo dobra informacja. Jeśli to aktywuje (jak możesz to napisz jak to zrobić najszybciej) to będzie to działało tak jak trzeba ? . Chodzi mi o przekierowanie portu z maszyny w lanie i dostęp do tego portu z zewnątrz.

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

6

slg napisał/a:

To dla mnie bardzo dobra informacja. Jeśli to aktywuje (jak możesz to napisz jak to zrobić najszybciej) to będzie to działało tak jak trzeba ? . Chodzi mi o przekierowanie portu z maszyny w lanie i dostęp do tego portu z zewnątrz.

Bardzo szybko-dzwonisz do BOK 2601 z telefonu sieci Plus lub z dowolnego telefonu na 601102601 i jak połączysz się w ciągu 10 min. i poprosisz o włączenie dynamicznego IP (6zł brutto) lub statycznego IP (18,30 brutto), to masz usługę od zaraz (zmieniasz tylko APN na usługę którą wykupiłeś-dynamiczny :pro.plusgsm.pl, statyczny:m2m.plusgsm.pl). Wszystko działa bez jakichkolwiek problemów (korzystam z tej usługi od lat ).  smile