1

Temat: Wykonywanie skryptu przez przeglądarkę internetową.

Witam. Czy jest możliwość wykonywania skryptu, dla przykładu włączenie się diody qss, po wpisaniu odpowiedniego adresu w przeglądarkę internetową?
Wrzucenie samego skryptu który można wykonać przez SSH do folderu /www/ i wpisanie w przeglądarkę 192.168.2.1/skrypt.sh daje błąd o treści:

"500 Internal Error
Something unexpected went wrong running a CGI program. "

Mógłbym prosić jakieś wskazówki jak takie coś wykonać? smile

Z góry dziękuje big_smile
Pozdrawiam smile

2

Odp: Wykonywanie skryptu przez przeglądarkę internetową.

chmod 755 na nim nie zrobiłeś. Dlatego nie potrafi go wykonać.

Musiał byś łapać ruch internetowy, analizować go i coś odpalać po stronie systemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

"-rwxr-xr-x    1 root     root            77 Dec 11 14:58 skrypt.sh"
Podstawy linuxa znam i wiem że żeby skrypt wykonać należy dać mu do tego uprawnienia.

"Musiał byś łapać ruch internetowy, analizować go i coś odpalać po stronie systemu."
Co masz na myśli Cezary ?

4

I teraz: czy on jest właściwym skryptem cgi, zwracającym to co przeglądarka potrzebuje?

Dokładnie to co napisałem. Żeby złapać konkretny adres internetowy (nie ip), potrzebujesz łapać i analizować pakiety pod względem zawartości. Tak robi np. gargoyle swoim modułem do podglądania stron czy urlsnarf. A potem już coś z tym dalej zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Skryptem CGI to on nie był, i na pewno nie zawierał tego co potrzebuje przeglądarka tongue po przeanalizowaniu istniejących skryptów, całkowicie się różniły.

Obszedłem troszeczkę problem, a mianowicie:
Skopiowałem jeden z już istniejących skryptów, konkretnie 3ginfo.sh i zmieniłem jego nazwę oraz do zawartości dopisałem konkretne polecenie które chciałem aby było wykonywane.
Teraz po wpisaniu 192.168.2.1/3ginfo22.sh wyświetlane mam statystyki z modemu i jednocześnie włącza się dioda qss.

Totalne obejście problemu, no ale od czegoś trzeba zacząć smile
Dziękuje za zainteresowanie Cezary smile