1

Temat: Najwydajniejszy obecnie router ze wsparciem OpenWRT

Witam , jak w temacie. Cena nie gra roli. Interesuje mnie najwydajniejsza obecnie konstrukcja. Nie interesują mnie żadne Atomy i inne składaki , od tego jest już dedykowany serwer w siei lokalnej. Interesuje mnie mocne radio 2.4 oraz 5 , chętnie z AC. Do routera będzie podpięty dysk zewnętrzny na USB 3.0 , więc dobrze jakby dało się polepszyć obecne transfery na poziomie 7-9MB/s (WDR4300 na BB). Tak więc reasumując - wydajny SoC , mocne radio najlepiej AC i stabilne wsparcie dla BB.

WRT1900ACS @ OpenWrt
WNDR4300 @ OwpenWrt

2

Odp: Najwydajniejszy obecnie router ze wsparciem OpenWRT

Z usb3 zostaje Sitecom WLR-8100.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A taki w rozsądnej cenie (max 300zł) to jakie zalecacie ?

Wszystkie posty dotyczą: TOTOLINK A7000R

4

Podpinam się pod temat. Jakiś lepszy sprzęt pod gargoyle oczywiście. Mój obecny tp link wdr3600 chyba już się wysłużył i wifi mu obsiada więc coś bym nabył lepszego smile

5

Pod gargoyle jeszcze nie ma. Musisz zaczekać na nową wersję.

6

Cezary napisał/a:

Pod gargoyle jeszcze nie ma. Musisz zaczekać na nową wersję.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałe, nie ma obecnie jakiegoś dobrego sprzętu aby gargoyle na nim poszło? Zależy mi na uruchomieniu openvpn oraz transmission, a to na obecnym wdr3600 chodzi ok.

7

Gagroyle działa na starej wersji openwrt której m.in nie ma wsparcia dla wielu nowych urządzeń.

8

azizi napisał/a:

Podpinam się pod temat. Jakiś lepszy sprzęt pod gargoyle oczywiście. Mój obecny tp link wdr3600 chyba już się wysłużył i wifi mu obsiada więc coś bym nabył lepszego smile

Czy router może się wysłużyć -spaść jego parametry ???

9

martini149 napisał/a:
azizi napisał/a:

Nie.

10 (edytowany przez build000 2014-12-10 05:59:16)

Netgear R7500 - jest już wsparcie pod openwrt. Co prawda jeszcze sporo tam trzeba poprawić i zaktualizować (stara wersja aa) ale jako takie openwrt i luci działa. No i jak przystało na każdego Netgear z seri R7*** - "dziedzicznie obciążony" wysoką wydajnością.
wink
Póki co dostępne jest na przykład takie coś.

11

Ale to soft od netgeara smile Jak zawsze - stary i zapewne żadnego upgrade już nie ujrzy...

12 (edytowany przez build000 2014-12-10 07:56:04)

No mam taką cichą nadzieję, że jednak drgnie coś w zakresie czyściocha openwrt - przyznam się po cichu, że lekkie ciągutki by to nabyć są...
wink big_smile
Jak już wspominałem kiedyś organiczna niechęć do tomato powstrzymuje mnie przed zakupem czegoś z tych mocniejszych maszynek od Netgera...no może w ostateczności nawet od Asusa.

13

pepe2k napisał/a:
martini149 napisał/a:
azizi napisał/a:

Nie.

Mi spadła wydajność WiFi. Testowałem taki sam sprzęt z tym samym softem i ustawieniami i działał lepiej. Więc coś w sprzęcie się stało.

14

A jak bardzo spadła Ci ta wydajność?
Nie kupiłeś sobie jakiejś myszki bezprzewodowej na Bluetooth? Sąsiad nie dołożył nowego routera?

15

U mnie tez siadło...  przepływność na gargulcu średnio  od 3 Mb do 39 skacze i skacze ..
jakośc sygnału od 74 do 63 dbm
30 Mb łącze..
mam 7 klientów
odległości  max 100m
otoczenie strasznie zaśmiecone..
3 anteny dookolne na balkonie..
chyba pozostaje kabel .. hmm