1

Temat: OpenWRT 3G + printserver WR1043ND

Witam,

Próbuję zainstalować printserver na moim routerze i pojawia mi się:

root@OpenWrt:/etc# opkg install kmod-usb-printer
Installing kmod-usb-printer (2.6.32.25-1) to root...
Downloading http://ecco.selfip.net/backfire/packages/kmod-usb-printer_2.6.32.25-1_ar71xx.ipk.
Collected errors:
 * opkg_install_pkg: Package kmod-usb-printer md5sum mismatch. Either the opkg or the package index are corrupt. Try 'opkg update'.
 * opkg_install_cmd: Cannot install package kmod-usb-printer.

Adres do modułów wpisałem w konfigu, zrobiłem update.

Ponadto u mnie również nie działa LUCI od początku.
Modem Sierra USB 309 działa idealnie, nie działa 3ginfo podczas połączenia.

2

Odp: OpenWRT 3G + printserver WR1043ND

Usuń repo z openwrt i sie zainstaluje.

Na sierra nie ma drugiego interfejsu diagnostycznego. Ten co jest podaje tylko siłę sygnału, nic więcej. Wiec jak masz połączenie to nie masz jak odczytać parametrów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Usuń repo z openwrt i sie zainstaluje.

Przy okazji mam pytanie, bo również dopisałem (a właściwe zamieniłem) to samo repo do konfiga i spotkałem się z tym samym komunikatem, tylko przy innym pakiecie (kmod-atm*_2.6.32.25-1_ar71xx.ipk): jak to się ma do informacji

UWAGA UWAGA UWAGA
Z racji zmian w drzewie Backfire: wszystkie moduły kmod* muszę być zainstalowane ode mnie. Pakiety z oficjalnego repozytorium OpenWrt nie będą działać. To samo dotyczy pakietu block-extroot - musi być ode mnie, nie z openwrt.
UWAGA UWAGA UWAGA

Której wskazówki się trzymać???

4

Dokładnie tej wersji, innej nie ma. Moduły muszą być instalowane ode mnie.

5 (edytowany przez sniez 2010-11-22 11:21:32)

Do pracy drukarki HPLJ 1018 potrzebny jest ponoć  foo2zjs. Czy muszę instalować osobnego linuksa i kompilować to gdzieś na boku? Czy da się to skompilować i zainstalować na samym routerze? Jakie paczki są do tego potrzebne?

6

foo2zjs zapewne byś potrzebował jak byś cupsa instalował. Jak przez p910nd to nie, działa to jako przezroczysty interfejs. Chyba że drukarka wymaga jakiegoś firmware do działania, wtedy musisz go załadować po podłączeniu drukarki.

7

Przy procedurze z portalu eko.one.pl drukarka jest wykrywana (poniżej fragment logu), ale nie drukuje (konfig ok. dla trybu dwukierunkowego i jednokierunkowego sprawdzane).

Nov 22 11:34:40 OpenWrt user.info kernel: usblp0: USB Bidirectional printer dev 3 if 0 alt 0 proto 2 vid 0x03F0 pid 0x4117
Nov 22 11:34:40 OpenWrt user.notice usb-modeswitch: 1-1:1.0: Manufacturer=Hewlett-Packard Product=HP_LaserJet_1018 Serial=KP2FFJM

W necie jest sporo informacji o pchaniu firmware do drukarki za pomocą foo2zjs. Czy da się to skompilować na routerze, czy tylko ten tutorial: http://wiki.openwrt.org/oldwiki/BuildingPackagesHowTo

8

Ta drukarka wymaga firmware. http://open-wrt.ru/forum/viewtopic.php?pid=75600, ostatni post. Bez foo2zjs.

9

Fenomenalnie. Działa jak należy.

Zrobiłem tak (kmody z eko, reszta w openwrt):

opkg install kmod-usb-core kmod-usb2 kmod-usb-printer p910nd

uci set p910nd.@p910nd[0].device=/dev/lp0
uci set p910nd.@p910nd[0].port=0
uci set p910nd.@p910nd[0].enabled=1
uci commit p910nd

następnie ze strony http://oleg.wl500g.info/hplj/ pobieram odpowiedni firmware i wrzuciłem sobie do /etc.

następnie wykonuję skrypt zawierający 2 linijki:

cat /etc/sihp1018.dl > /dev/lp0
/etc/init.d/p910nd restart

Drukarka po zaczytaniu firmware (na czas wgrywania pali się pomarańczowa dioda) aktywuje się tak jak po włączeniu zasilania (mieli rolkami na sucho) i jest gotowa do pracy.

Reszta konfiguracji to już na Windowsie:
http://wl500g.dyndns.org/printing/

Swoją drogą to forum jest jakimś ewenementem na skalę światową. ŻADNE znane mi źródło wiedzy nie daje takiego wsparcia, czasu reakcji (Cezary), bogactwa wiedzy i mnóstwa cennych informacji (arty) jak strona eko.one.pl. Próbowałem konfigurować oryginalny, stabilny rom z openwrt.org (denerwowało mnie żąglowanie pakietami/wersje kernel), ale szybko wróciłem z podkulonym ogonem po firmware z eko.one.pl. Szacunek i Good Job.

10

A dzięki, dzięki.

11

sniez napisał/a:

Fenomenalnie. Działa jak należy.

Zrobiłem tak (kmody z eko, reszta w openwrt):

opkg install kmod-usb-core kmod-usb2 kmod-usb-printer p910nd

uci set p910nd.@p910nd[0].device=/dev/lp0
uci set p910nd.@p910nd[0].port=0
uci set p910nd.@p910nd[0].enabled=1
uci commit p910nd

następnie ze strony http://oleg.wl500g.info/hplj/ pobieram odpowiedni firmware i wrzuciłem sobie do /etc.

następnie wykonuję skrypt zawierający 2 linijki:

cat /etc/sihp1018.dl > /dev/lp0
/etc/init.d/p910nd restart

Drukarka po zaczytaniu firmware (na czas wgrywania pali się pomarańczowa dioda) aktywuje się tak jak po włączeniu zasilania (mieli rolkami na sucho) i jest gotowa do pracy.

Reszta konfiguracji to już na Windowsie:
http://wl500g.dyndns.org/printing/

Swoją drogą to forum jest jakimś ewenementem na skalę światową. ŻADNE znane mi źródło wiedzy nie daje takiego wsparcia, czasu reakcji (Cezary), bogactwa wiedzy i mnóstwa cennych informacji (arty) jak strona eko.one.pl. Próbowałem konfigurować oryginalny, stabilny rom z openwrt.org (denerwowało mnie żąglowanie pakietami/wersje kernel), ale szybko wróciłem z podkulonym ogonem po firmware z eko.one.pl. Szacunek i Good Job.

Witam.
Sniez powiedz i taką rzecz jak wyłączysz drukarkę i włączysz ją ponownie to umiesz drukować?
U mnie na tym samy sprzęcie nie da rada po wył. i wł. drukarki drukować.
Trzeba zalogować się na ruter wydać polecenie cat /etc/sihp1018.dl > /dev/lp0 i wtedy dopiero można drukować do kolejnego wyłączenia drukarki.

Jest na to jakiś sposób ?

12

Przecież to oczywiste. Jak wyłączysz drukarkę to traci firmware i po uruchomieniu musisz ponownie jej to przesłać. Tak, na hotplugu to zrób. Miałeś gotowca w linkach

13

No tak masz rację Cezary. Jednak nie do końca rozumiem tego hotpluga.
Przeczytałem posty w linku w którym jest niby gotowiec i zrobiłem coś takiego:

FIRMWARE="/etc/siph1018.dl"
if [ "$PRODUCT" == "3f0/4117/100" ] then
    echo "`date`: Sprawdzam akcje." >> /tmp/hp1018/log
    if [ "$ACTION" == "add" ] then
    cat $FIRMWARE > /dev/lp0
    echo "`date`: firmware loaded." >> /tmp/hp1018.log
    fi
fi

Bardzo proszę o wytłumaczenie czy dobrze to rozumiem.
Zmienna $PRODUCT zawiera kod urządzenia, który dla HP1018 to 3f0/4117/100 tak?
Potem zmienna $ACTION przechowuje stan w jakim znajduje się interfejs USB. Jak podłączymy drukarkę to jest "add".
Jeżeli te warunki są spełnione to kopiujemy firmware do drukarki.

Tylko coś jest nie tak. Oczywiście drukarka nie drukuje. W logu po jednokrotnym podłączeniu dwa razy wyświetla się "firmware loaded"
Co w tym nie gra?

W wspomnianym linku pisano jeszcze coś o czasie przez który trzeba zaczekać, aby firmaware zdążył się załadować. Jednak nie do końca rozumiem o co z tym chodziło.

14

Tak, ta to działa. Sprawdź ten drugi skrypt w takim razie.

Zdarzenia dla usb wołane są kilka razy, usb przechodzi w różne stany i dlatego masz kilka wpisów.