Temat: UPC stały IP a OPENWRT

Chciałem sie z wami podzielić spostrzeżeniem.

Otóż jak mam oryginalny soft w routerze to IP zmienia mi się powiedzmy raz na tydzień.
Jak mam OPENWRT to mam ciągle to samo IP zewnętrzne.
Dodam że w umowie nie mam stałego IP.

Ciekawe o co biega.

Wszystkie posty dotyczą: TOTOLINK A7000R

2

Odp: UPC stały IP a OPENWRT

To naprawdę nie jest nic niezwykłego, w Vectrze IP zmienia się od awarii do awarii wink

3

Cuda, zmieniając mac nadal masz "stały"? Rzeczywiście, w tym openwrt coś jest... wink

4

g0f3r napisał/a:

Cuda, zmieniając mac nadal masz "stały"? Rzeczywiście, w tym openwrt coś jest... wink

Nie zmieniam MAC, nic takiego nie napisałem. Poza tym, nie pochwaliłeś się jaki masz modem w tym UPC... może "modemo-router" w trybie "routera" i to on dostaje zewnętrzne IP, a nie Twój router, podłączony za nim? smile

To, że dostawca nie gwarantuje stałego IP w tym konkretnym wypadku oznacza tylko tyle, że "Twój" adres IP może wrócić do puli i zostać przydzielony komuś innemu, zanim "Ty" ponownie, podczas odnawiania dzierżawy, o niego poprosisz.

5 (edytowany przez g0f3r 2014-12-08 14:25:49)

pepe2k napisał/a:
g0f3r napisał/a:

Nie zmieniam MAC, nic takiego nie napisałem. Poza tym, nie pochwaliłeś się jaki masz modem w tym UPC... może "modemo-router" w trybie "routera" i to on dostaje zewnętrzne IP, a nie Twój router, podłączony za nim? smile

To, że dostawca nie gwarantuje stałego IP w tym konkretnym wypadku oznacza tylko tyle, że "Twój" adres IP może wrócić do puli i zostać przydzielony komuś innemu, zanim "Ty" ponownie, podczas odnawiania dzierżawy, o niego poprosisz.

Aj tam, nie chodziło o Ciebie tylko o autora wątku:) Jakby fw miał coś do tego...

6

Rzecz w tym, że może mieć. Wystarczy, że serwerowi DHCP coś nie pasuje przy RENEW od klienta i... klient zaraz musi cały proces rozpocząć od początku, co oznacza dokładnie tyle, że już nie pyta o możliwość przedłużenia dzierżawy tego samego IP.

Gdzieś tu na forum był wątek dotyczący DHCP i UPC.

7 (edytowany przez build000 2014-12-08 21:04:47)

W końcu się zmieni ten IP - miałem najdłużej chyba 1,5 roku ten sam adres, teraz często sam zmieniam przez zmianę MAC. Ostatnimi laty zauważyłem, że jak nie zmieniam ja, to i tak średnio co 6-8 miesięcy się zmienia za sprawką UPC. W BOK mi "inteligentnie" wytłumaczyli, że to z powodu "automatycznej rotacji serwerów brzegowych" (ponieważ nie ma w umowie, że IP nie jest zmienne, tylko odwrotnie - jedynie jest publiczne), cokolwiek to znaczy wink

8

Mam publiczny/stały IP już od lat wielu wielu lat.. nie bałaganie w sieci to sie nie martwię:)) p.s przy mojej technologii nawet nie mam DHCP od strony dostawcy:)

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

9 (edytowany przez build000 2014-12-09 01:34:58)

zdzichu6969 napisał/a:

(...)
.. nie bałaganie w sieci to sie nie martwię:))
(...)

Czyli, że jak ?:
1- masz firmowe UPC i usługę stałego IP ?
2- nie wiem co masz na myśli pisząc "bałaganie", ale nie zawsze to musi być ten powód (cokolwiek to z domysłu znaczy)

Bo jak nie piszesz o UPC to jak się to ma do tematu ?
Jak piszesz o innej sieci/dostawcy/i.t.d. to chociaż pochwal się co to
wink