1

Temat: Kupno nowego sprzętu pod NEOSTRADA 20Mb/s

Witam.

Potrzebuję pomocy w wyborze routera i modemu pod Neostradę. W tej chwili używam "cudownego" routera TP-Link TD-W8951ND.
Docelowo chciałbym kupić dwa urządzenia router i modem, ale nie wiem co wybrać sad
Modem ma być tylko bramą na świat, a router ma kierować ruchem między dwoma blaszakami, laptopem, tabletem, dwoma smartfonami, XBMC na rasberry pi.
Na routerze chciałbym oczywiście używać alternatywnego oprogramowania, podłączyć zewnętrzny dysk z własnym zasilaniem.

2 (edytowany przez janhinio 2014-12-07 21:07:18)

Odp: Kupno nowego sprzętu pod NEOSTRADA 20Mb/s

W sprawie modemu pod neo+. Moze to malo popularne zdanie, ale uwazam, ze obcene sagecomy czy zte od orange sa calkiem ok. Jesli to routery to finansowo sie oplaca. Sam uzywalem sagemcoma pare lat i bylo ok (zmieniony ze wzgledu na adsl2+). O planecie ade-4100 tez zlego slowa nie moge powiedziec (uzywany od 2003) ale niestety w tymtych  czasach trzeba go bylo resetowac co pare dni. Rzadko sie zawieszal i byl tylko adsl1.

Nowe modele nie sa takie zle. Za duzo lat na rynku i orange nie pozwala sobie na instalacje syfu, ktory sprawia problemy.

Z innej beczki - u 2 klientow zainstalowalem najbardziej wypasionego jesli mozna tak nazwa - tplinka i co? Moze i dobrze chodza, ale zostaly zainfekowane przez roboty. Kliencie sami resetowali je i z blekitna linia je ustawiali... Domyslne ustawienia nie filtrowaly dostep z internetu do panelu.

Osobiscie bym wzial cos od orange - nowy router. Jak burza strzeli to wymienia bez problemu. Zaoszczedzona kase wolalbym kupic cos tplink pod openwrt. Uzywam 3600 tplinka i sobie bardzo chwale (tak samo jak 1043).

3

TP-Link TD-W8970 - macie openwrt na to.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

polecę tplinka TD-W8970 - działa pod openwrt zarówno w ADSL2 jak i w VDSL2 (neostrada fiber) - jedno urządzenie zamiast dwóch.

5 (edytowany przez pimowo 2014-12-07 21:18:55)

Mam w domu modem/router od Orange ZTE ZXDSL 831A II. Nigdy go nie używałem, ale czy nada się do Neo 20Mb/s?
Warto się zainteresować routerem TP-LINK TL-WDR4300?

Router TP-LINK TD-W8970 to takie 2 w 1, a ludzie psioczą na takie rozwiązania. Szczerze to bardzo by mi pasowało takie 2 w 1, ale jak mają być problemy to nie chciałbym się w to pakować.

6

Tak, ten ZTE bedzie ok do 20mbit neostrady. Ma ADSL2+ wiec do 24mbit bedzie dzialac (o ile linia tyle wyciagnie).

Zawsze mozesz kupic ww. polecanego z openwrt - a w razie awarii czy przesiadki na nowe openwrt uzyjesz tego ZTE. Taki router warto miec zawsze pod reka.

7

Nawet nie wiedziałem, że mam w domu taki sprzęt (ZTE) który nada się do takich prędkości. Myślałem, że to jakiś tani badziew.
A czy w TP-Link TD-W8970 po wgraniu OpenWRT będzie mi działał modem?

8

Tak, działa modem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

używam TP-Link TD-W8970 na laczu 80mbps VDSL2 i jestem bardzo zadowolony. Duża stabilność połaczenia.

10

Dziękuje za pomoc. Kupuje TP-Link TD-W8970 wink

11

Potwierdzam żadnych problemów pod neo. 20Mb - tylko wgrywanie OpenWrt może być dla niektórych trochę problematyczne

12

Nie wiem jak w Tplinku, ale w Zte można łatwo obniżyć snr. Co przy większej odległości od centrali daje nawet 3 Mb więcej od routerów dawanych przez Orange.

13 (edytowany przez pimowo 2014-12-08 10:18:33)

Scotch napisał/a:

Potwierdzam żadnych problemów pod neo. 20Mb - tylko wgrywanie OpenWrt może być dla niektórych trochę problematyczne

Linux nie jest mi całkiem obcy, wiec myślę, że nie będzie aż tak źle wink

pyra73 napisał/a:

Nie wiem jak w Tplinku, ale w Zte można łatwo obniżyć snr. Co przy większej odległości od centrali daje nawet 3 Mb więcej od routerów dawanych przez Orange.

Mieszkam w centrum miasta, ale dobrze wiedzieć, że coś takiego można zrobić. Dzięki.

Mam jeszcze jedno pytanie/problem odnośnie sprzętu. Jak to jest z prędkościami sieci?
W tej chwili wszystko u mnie pracuje na 100Mb/s-router i switch. Już wiem jaki router kupić i on może pracować z prędkością 1Gb/s. Wszystkie moje sprzęty mają kaarty sieciowe 1Gb/s oprócz raspberry pi (którego dopiero chcę kupić) który ma kartę sieciową 100Mb/s. Oczywiście wymienię switch na 1Gb/s. Ale co się stanie z całą siecią gdy jedno urządzenie (RPi) może pracować z max 100Mb/s?

14

Tak sobie czytam w kilku tematach i wyczytałem, że jak chcę wgrać OpenWRT to muszę rozebrać router-to prawda?

15

Tak to prawda, to własnie miałem na myśli, że dla niektórych wgranie OpenWrt może być problematyczne.
Więcej znajdziesz tu: http://tplink-forum.pl/porady-serwisowe … 3e5ff80cb8

16 (edytowany przez pimowo 2014-12-09 12:13:35)

Tak sobie jeszcze buszuje po necie i im więcej czytam tym głupszy jestem sad

Może napiszę dokładnie co chcę w domu uzyskać.
1. Router lub router+modem jako okno na świat. Na routerze chcę mieć kamerę (motion) klient torrent (transmission) i podłączony dysk (samba, FTP)
2. Drugie urządzenie które ma być w domu to "sterownik" mojego pseudo "inteligentnego domu" OpenWRT postawiony na HP T5710 i do tego modem 3G do sterowania/powiadamiania SMS'em. Strona www i różne, różniste skrypty do sterowania chatą, piecem itp. itd. RS485, 1-wire. Również ma być radio internetowe (mpd)

Tak się teraz zastanawiam, może zostawię ten swój cudowny router (TD-W8951ND) a kupię NAS?
Istnieje jakiś nie drogi nas na jeden dysk 3,5" na którym uruchomię Samba, FTP, transmission, motion?
Czy Zyxel NSA310S nadał by się do moich celów?

W sumie którą drogą pójść:
1. Wyrzucić router który mam i kupić polecanego W8970 + Motion, Samba, FTP, Transmission
2. Zostawić router który mam i kupić NAS + Motion, Samba, FTP, Transmission

Może macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?