Odp: wdr3600 v1.1 serial port, reanimacja.
W takim przypadku nie ma znaczenia, router pobiera z 1/3 może tego.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → wdr3600 v1.1 serial port, reanimacja.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W takim przypadku nie ma znaczenia, router pobiera z 1/3 może tego.
Dzięki za szybką odpowiedź, w takim wypadku jestem w kropce i nie wiem co może być przyczyną, ostatecznie spróbuję jeszcze na windowsie, ale najwidoczniej router po prostu 'zdechł'.
Jeżeli tam miałeś w miarę nowy uboot masz tryb awaryjny w nim, wiesz?
Router ma już ponad 2 lata, jest to wersja 1.1, gdzie aktualnie jest już chyba 1.5, więc prawdopodobnie nie ma trybu awaryjnego?
Sprawdź - wciśnij reset i podłącz zasilanie. Jak się ostatnia led zapali to masz.
RX z TX zamieniałeś?
Niestety, reakcja routera jest taka sama jak bez wciśniętego przycisku WPS/Reset.
Tak, RX->TX, TX->RX no i GND->GND.
Spróbuję jeszcze RX->RX, TX->TX, może oznaczenia na zdjęciu są już podane dla połączenia.
Tak, RX->TX, TX->RX no i GND->GND.
Wypróbowałeś obie kombinacje (zamienione i nie)? Może masz źle oznaczone wyprowadzenia na tym adapterze.
Piszę post po poście, ponieważ udało się to zrobić na Windowsie, pomimo tego iż GDN trzymałem pod jednym z minusów niewlutowanego kondensatora.
Dzięki koledzy, widocznie coś PL2303 w linuksie nie funkcjonuje zbyt dobrze (pomimo zainstalowanych sterowników).
Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas!
No i wykrakalem, przestalo dzialac. Nie wiem czy moj pl2303hx, nie jest kopniety. Zamowie cp2102 i wtedy moze ruszy ![]()
Jak to przestało działać?
Putty, po odlaczeniu od usb pl2303 i ponownym podlaczeniu przestalo cokolwiek pokazywac.
restartowałeś putty po odłączeniu?
Może port COM się zmienił? Windows tak lubi robić.
Tak, restartowalem. port COM sie nie zmienil. Zamowie inny konwerter i wtedy zobaczymy ![]()
No to dla mnie temat JAKO TO NIE CHODZI ? Nie sugeruj się schematem z internetu tam jest WDR4300 jak pamiętam a tu mowa o wdr3600 robiłem tym sposobem jakiś czasu temu po prostu wdr4300 ma inaczej oznaczenia bynajmniej u mnie to szło
spróbuj zamienić tak na USB-TTL
1,GND
2.tx
3.rx
Z tego co tu piszesz albo już uwaliłeś przy lutowaniu sobie albo nie umiejętnie podłączyłeś u mnie na tym samym sprzęcie postawiłem mój wdr3600 jakiś czas temu wiec chyba samo, pytanie się na suwa ze można uratować. Tu Cezary ma racje nie koniecznie lutujemy piny i bez lutowania złapie piny daj w kabel i do portu ale uważaj by nie dotykać czegoś przy okazji ,
i czasem może być winna samego systemu sposób pewny na win 7 nie ma problemu ze sterami po baw się raczej bo jak byś miał coś uwalonego lub zwarcie jakieś to byś spalił uSB- TTL lub no najwyżej komputer na wejściu usb wiec walcz i pisz jak poszło.
Dobrej zabawy oraz nocy wszystkim.
Czy kabelek od Nokii DKU-5 lub CA-42 również nadaje się do WDR-3600? Znalazłem informację, że tak http://wiki.openwrt.org/doc/hardware/port.serial
http://www.nslu2-linux.org/wiki/HowTo/AddASerialPort
lecz chciałbym znać wasze zdanie.
Nie używaj ich. Kup sobie za parę złotych gotowy konwerter serial<>usb na allegro.
Witam ponownie, dostałem właśnie cp2102 (oryginalny Silabs) i teraz wszystko pięknie mi się wyświetla. Podejrzewam, że z pl2303 są jakieś problemy ze sterownikiem, tym bardziej iż posiadam zamiennik/podróbkę.
wpisuję tpl po wyświetleniu Autobooting in 1 seconds i wyświetla mi się znak zachęty db12x>

i tutaj w poradnikach występuje coś takiego:
erase 0xbf020000 +7c0000
erase 0x9f020000 +0x3c0000
wnioskuję, że jest to zależne od wielkości naszego pliku firmware. Docelowo chcę wrzucić Gargulca i wydaje mi się, że mogę to zrobić już na tym etapie (plik factory? -> gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-wdr3600-v1-squashfs-factory.bin). Waży dokładnie 8126464 bajty, czyli 7C0000 (HEX), więc polecenia:
erase 0xbf020000 +7c0000
tftpboot 0x81000000 code.bin (gdzie pod code.bin ukrywa się nasz Gargulcowy firmware)
cp.b 0x81000000 0xbf020000 0x7c0000
bootm 0xbf020000
powinny zadziałać i sprawić, że router ruszy?
Dopytuję, żeby nie zrobić czegoś głupiego.
Dziękuję za pomoc.
Na pewno w jednym poradniku nie występuje te dwa erase. Zwracaj uwagę dla którego routera jest poradnik.
Dla WDR3600 jest:
tftp 0x80060000 code.bin
erase 0x9f020000 +7c0000
cp.b 0x80060000 0x9f020000 0x7c0000
reset
Oki super, dzięki za szybką odpowiedź.
edit:
Wszystko zadziałało tak jak powinno, tylko był miały problem z tftp -> trzeba wyłączyć zaporę systemu Windows.
Jeszcze raz, dzięki!
Witam
Podepnę się pod temat
Problem z routerem TP-Link TL MR3420 v1 padł przy zmianie oprogramowania ![]()
Mam także konwerter USB - UART - RS232 PL2303HX i nie wiem czy to nie przez niego te problemy.
Ustawiam tak.
http://pawelwozniak.info/index.php/embe … -porty-com
I mam coś takiego:
Po połączeniu RX - TX w konwerterze w putty pojawia się to co piszę na klawiaturze.
Sprawdź połączenie GND oraz prędkość w putty ustaw na 115200 bps
Wygląda że połączenie GND jest ok
Napięcie między TX,RX,GND a VCC jest 3,7V
Sprawdź połączenia jednak. Jak masz krzaki to albo masz złe luty albo konwerter jest walnięty - ale to łatwo sprawdzić zwierając rx z tx i sprawdzając czy widać to co wpisujesz.
PS. Czy ten konwerter działa przy napięciach 3.3V czy tylko 5v?
Po zwarciu TX z RX widać to co piszę.
Taki konwerter.
http://allegro.pl/konwerter-przejsciowk … 20325.html
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → wdr3600 v1.1 serial port, reanimacja.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc