51 (edytowany przez SWM 2014-12-06 19:54:48)

Odp: Maszyna do kompilacji OpenWRT.

pepe2k napisał/a:
SWM napisał/a:

W standardowym configu w openwrt jest cala masa {m}, które można wyłączyć pod warunkiem wywalenia wszystkich "korzystających".

Nie, tak na pewno nie jest.

Piotrze, w Cezarowym .configu (który jest super odchudzony) jest i tak 497 modułów kompilowanych do lokalnego repozytorium, nie wchodzących w skład obraz, spróbuj je wyłączyć ręcznie przez menuconfig smile

o tym mowa:
http://dl.eko.one.pl/barrier_breaker/ar71xx/config

DLINK DIR320, TP-LINK WDR 4300, TP-LINK WDR 4900 v.1, MIKROTIK RB1100

52

Cezary napisał/a:

Tak z ciekawości: po co to sprawdzanie czyje kung-fu jest najszybsze? Po prostu zaopatrzcie się w najszybszą możliwą maszynkę i tyle.

Absolutnie nie mam aspiracji by mieć najszybszego, największego, najdłuższego...
Przez ostatnie 2tyg wygenerowałem kilkadziesiąt obrazów i najzwyklej w świecie szkoda mi czasu na czekanie.
Wydaje mi się że problem tkwi gdzieś u mnie w ustawieniach, stąd to moje natręctwo w kwestji wsaszych maszyn.
ps.choć po dzisiejszym dniu kompiluje po cleanie w 10 min, czyli wynik zbliżony do Piotra pepe2 a to chyba wystarczy.

53

SWM napisał/a:
pepe2k napisał/a:
SWM napisał/a:

W standardowym configu w openwrt jest cala masa {m}, które można wyłączyć pod warunkiem wywalenia wszystkich "korzystających".

Piotrze, w Cezarowym .configu (który jest super odchudzony) jest i tak 497 modułów kompilowanych do lokalnego repozytorium, nie wchodzących w skład obraz, spróbuj je wyłączyć ręcznie przez menuconfig smile

o tym mowa:

To nie jest standardowy config OpenWrt... to jest config Cezarego smile

Standardowy to będziesz miał jak sobie wejdziesz w menuconfig, wybierzesz architekturę, profil i koniec. W przypadku ar71xx, chyba nie ma żadnej domyślnej konfiguracji z czymś zaznaczonym jako m.

54

pepe2k napisał/a:
SWM napisał/a:
pepe2k napisał/a:

o tym mowa:

To nie jest standardowy config OpenWrt... to jest config Cezarego smile

Standardowy to będziesz miał jak sobie wejdziesz w menuconfig, wybierzesz architekturę, profil i koniec. W przypadku ar71xx, chyba nie ma żadnej domyślnej konfiguracji z czymś zaznaczonym jako m.

pepe2 - jesteś w błędzie ...
W domyślnej konfiguracji z
svn://svn.openwrt.org/openwrt/branches/barrier_breaker
w pliku config.ar71xx_generic jest SIC! 913 modułów kompilowanych a jawnie nie linkowanych do obrazu tzw M
Także nie przesadziłem pisząc o Czarkowym że jest super odczudzony.

55 (edytowany przez pepe2k 2014-12-06 23:23:22)

SWM napisał/a:

pepe2 - jesteś w błędzie ...
W domyślnej konfiguracji z
svn://svn.openwrt.org/openwrt/branches/barrier_breaker
w pliku config.ar71xx_generic jest SIC! 913 modułów kompilowanych a jawnie nie linkowanych do obrazu tzw M
Także nie przesadziłem pisząc o Czarkowym że jest super odczudzony.

Nie, nie jestem w błędzie.

Po prostu mówimy zupełnie o dwóch różnych rzeczach, a Ty jeszcze trochę musisz doczytać i następnym razem pięć razy się zastanowić, zanim napiszesz komuś, że jest w błędzie.

Ja mówię wyłącznie o obrazie skrojonym na swoje potrzeby, a nie o budowaniu wszystkiego, co tylko możliwe... config generyczny jest wykorzystywany przez maszyny budujące do zbudowania obrazów i wszystkich paczek dla danej platformy (tutaj ar71xx). Uwierz, że nie jest Ci to zupełnie potrzebne do szczęścia... zaznacz sobie to co potrzebujesz na dzisiaj/teraz + kilka paczek jako "m" do ewentualnego wykorzystania w przyszłości... Głowę daję, że nie potrzebujesz na routerze od razu wszystkich dostępnych modułów kernela, każdego programu i wszystkich języków w LuCI, a i z dużą dozą prawdopodobieństwa połowy z tych rzeczy nie znasz, a wielu innych nigdy nie zainstalujesz.

56 (edytowany przez build000 2014-12-07 00:52:42)

Krótko mówiąc, im więcej modułów/i danych maszyn (czyli i obrazów, i domyślnych modułów zaznaczonych ręcznie, czy też wybranych przez daną platformę/maszynę w defaulcie, jak też toolchain jak budowane od zera i w tym przypadku również czas do pobierania z neciku danych archiwów) do kompilacji tym dłużej to trwa - zarówno na mocnej i na słabej maszynie do budowania - ralatywnie krócej i dłużej, w zależności od możliwości sprzętowych danej maszynki do budowania.

Czasy są właśnie różne w zależności od tego co powyżej - ale jedno jest pewne; i tu zacytuję pod kątem szybkości budowania (o ile wszędzie można dać bezproblemowo -j ***...a nie w każdym przypadku można) moje swojskie powiedzenie:

"Szkłem się d**y nie obetrze"
big_smile
Wniosek ? - masz słabą maszynkę budującą i dużo masz do kompilacji - licz się z tym, że będzie trwało długo/b. długo.