Temat: Czy katować Tp-Linka 3420?
Witam,
mam szybkie pytanie. Wymieniłem router i mam wolnego Tp-Linka 3420v2. Najpierw myślałem, że się go pozbędę w drodze aukcji, potem zmieniłem zdanie i zacząłem testować na nim różne pomysły umieszczone przez Cezarego na tym portalu (samba, transmission, muzyka z moc, kamera USB, myślałem też o stacji pogodowej).
Jednak jak tania karta dźwiękowa nie przeżyła nocy, zaczęły mnie ogarniać wątpliwości, że to co z łatwością ogarnia mój komputer (samba, transmission) mogę rozszerzyć o kamerę na USB czy stację pogodową.
Natomiast zmuszanie routera do np. monitorowania posesji czy bycia stacją pogodową to może być jednak zbyt duże obciążenie i lepiej zrobić to na komputerze a router niech służy do tego, do czego go stworzono...
W związku z tym mam (jednak) 2 pytania:
1) czy te funkcjonalności, które opisałem powyżej, to jest ekstremalne obciążanie routera, które skróci jego życie?
2) czy ktoś bawił się w stację pogodową na pełnowymiarowym blaszaku? Wiem, że jeśli są takie rozwiązania, to wujek google zaraz je podrzuci ale może ktoś zna jakieś szczególnie godne polecenia?
Dzięki i pozdrawiam