1

Temat: Czy katować Tp-Linka 3420?

Witam,

mam szybkie pytanie. Wymieniłem router i mam wolnego Tp-Linka 3420v2. Najpierw myślałem, że się go pozbędę w drodze aukcji, potem zmieniłem zdanie i zacząłem testować na nim różne pomysły umieszczone przez Cezarego na tym portalu (samba, transmission, muzyka z moc, kamera USB, myślałem też o stacji pogodowej).

Jednak jak tania karta dźwiękowa nie przeżyła nocy, zaczęły mnie ogarniać wątpliwości, że to co z łatwością ogarnia mój komputer (samba, transmission) mogę  rozszerzyć o kamerę na USB czy stację pogodową.

Natomiast zmuszanie routera do np. monitorowania posesji czy bycia stacją pogodową to może być jednak zbyt duże obciążenie i lepiej zrobić to na komputerze a router niech służy do tego, do czego go stworzono...

W związku z tym mam (jednak) 2 pytania:

1) czy te funkcjonalności, które opisałem powyżej, to jest ekstremalne obciążanie routera, które skróci jego życie?
2) czy ktoś bawił się w stację pogodową na pełnowymiarowym blaszaku? Wiem, że jeśli są takie rozwiązania, to wujek google zaraz je podrzuci ale może ktoś zna jakieś szczególnie godne polecenia?

Dzięki i pozdrawiam

Dovado Doma (Factory) + TP-Link TL-MR3420 v2 (Gargoyle). OpenSUSE user

2

Odp: Czy katować Tp-Linka 3420?

1. W ogóle to nie skróci jego życia
2. Najlepiej kupić gotową, a komputer wykorzystać tylko do zbierania danych

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki Cezary, jesteś niezawodny!

Myślałem też o jakiejś Malinie, ale z drugiej strony to nie mam tak do końca sprecyzowanych preferencji; owszem marzy mi się porządny pomiar temperatury zewnętrznej ale również wewnętrznej z kilku punktów+wilgotność.

Z drugiej strony marzy mi się taki system, w którym:
1) główny komputer jest serwerem plików (zdjęcia, muzyka, filmy) i do którego podłączone mam kolejne punkty -
2) miniwieża w sypialni (tu testowałem Tp-Linka po wifi, który brał muzykę z blaszaka (serwer samby) i przez tanią kartę USB grał ją po wejściu mikrofonowym na miniwieży (karta nie przeżyła nocy);
3) telewizor w 3 pokoju; tu mam stary tv na euroscart+Ariva Ferguson 250+dysk 500 GB - tu mogę oglądać to, co mam na dysku+streaming z VLC na blaszaku przez Arivę. Tu myślałem o dorzuceniu jakiejś Maliny albo HTPC z tym właśnie dyskiem 500 GB i miałbym filmy i muzykę z dysku, z sieci (np. ipla) oraz z serwera samby, Ariva byłaby poza systemem bo nie obsługuje ani samby ani ftp.

Trochę popłynąłem ale męczy mnie ta sprawa od dłuższego czasu smile

Dovado Doma (Factory) + TP-Link TL-MR3420 v2 (Gargoyle). OpenSUSE user

4

JA mam u siebie stację pogodową, przez długi czas chodziła na mr3220 i nie było problemów wydajnościowych. Niedawno zmieniłem ten router i stacja chodzi teraz na wr1043nd v2. Oprogramowanie oparte o weewx, extroot zainstalowany. Router ma tą przewagę, że mało prądu zużywa, a akurat u mnie w miejscu gdzie stoi potrzebowałem przełącznika sieciowego i ap. Do innych rzeczy mam kompa z debianem zbudowanego na płycie z atomem z pasywnym chłodzeniem i małym zużyciem prądu. Tam wszystkie inne rzeczy typy NAS, torrenty, samby, etc.