Temat: Dysk czy NAS do WR1043ND

Witam serdecznie.
Przymierzam się do zakupu jakiegoś pojemnego magazynu danych do routera, i tutaj powstaje problem, dlatego proszę o pomoc w wyborze. Co bedzie lepsze jakieś urządzonko na usb czy rj45? Dysk zew., kieszen + dysk wew czy kombajn typu NAS. Przy tym zaznacze ze nie chcialbym na to wydac jakiegos majatku, myslalem o granicy okolo 300-400zl aby to ladnie dzialalo i wystarczylo do kolejnego(lepszego) routerka.
Prosze o pomoc i z gory dzieki wink

2

Odp: Dysk czy NAS do WR1043ND

Korzystałem przez ok. 2 lata z routerka 1043 jako "NAS". Dałem sobie spokój i kupiłem jeden z tańszych serwerków typu NAS firmy ZYXEL NSA310 i nie ma żadnego porównania z routerkiem. Teraz to działa szybko. Zawsze coś co się łączy z HDD po USB będzie wąskim gardłem w przesyłaniu danych, chyba, że router będziesz miał na USB 3.0 i dysk w obudowie także na USB 3.0, to jest szansa na dość wysoki transfer danych.
Niestety nie testowałem takiego rozwiązania gdyż mój router ma tylko USB 2.0 , a HDD choć dysponuje złączem USB 3.0 i tak nic nie daje ze względu na ograniczenia wynikające ze standardu USB 2.0.
Jest trochę tanich serwerków NAS na rynku i na pewno coś sobie znajdziesz.

NETGEAR R6220 + TL-WR1043ND + radio USB + słuchawki bezprzewodowe SONY + HDD-USB (NAS)

3 (edytowany przez mafiozo206 2014-11-30 11:00:15)

I jak się sprawuje ten ZYXEL NSA310? Na jakim poziomie ma transfery? Wedlug specyfikacji ma tylko stamdard sata 2 i lacze 100 co przy szybszych dyskach tez byloby waskim gardlem.

4

Nie spodziewasz się chyba transferów na poziomie SATA3 na urządzeniu za 3 stówki ?
Niemniej transfer z użyciem SAMBA po lan jest na poziomie 31 do 36MB/s. Przesył: Laptop - LAN (1Gb) - Router (1043 - 1 Gb) - NSA310 (LAN).
W porównaniu z 1043 - ok 3 razy szybciej ale nia na SAMBIE tylko FTP. Na Sambie to ok. 6 do 10x szybciej.

NETGEAR R6220 + TL-WR1043ND + radio USB + słuchawki bezprzewodowe SONY + HDD-USB (NAS)

5

Tylko nie rzucaj się na kieszeń z RJ45 bo transfer będzie podobny do WR1043ND ...

6

A ja polecam złożenie czegoś samemu. Osobiście posiadam płytę intel z atomem D2700, 4GB RAM, dysk 2TB. Wszystko zamknięte w małej obudowie z zasilaczem 150W.  Całość ( z dyskiem ) kosztowała mnie 500 zł. Zamiast atoma polecam też jakąś płytkę pod celerona G1610 - w idle zużywa bardzo mało prądu, a jest dużo wydajniejszy od atoma.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

7

NSA 310 + Debian

- eSATA
- RAID
- Gigabit Ethernet
- 2 x USB
- WOL

Za tak psie pieniądze nic lepszego nie da się znaleźć, sprzęt jest dość elastyczny można go nawet podkręcić.

8

MiniPC gigabyte, Openwrt, Dysk USB 3.0 - jako NAS mam transfery około 115-120 Mb/s - po sieci Gigabit

9

MiniITX z AD2550B (Atom 1.86GHz) robi za serwer DNS, serwer WWW, Samba, rtorrent (HDD3TB), plex, tvheadend z IPTV, pyload, pomiar temperatur, DLNA, FTP i wiele wiele innych wszystko z 4GB RAM DDR3  -  działa pod systemem debian 8 - dodaj ze w tym roku RAZ! tylko był reboot - zabrakło zasilania w bloku. http://screenshotuploader.com/s/1412ltckg

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

10

zdzichu6969 napisał/a:

MiniITX z AD2550B (Atom 1.86GHz) robi za serwer DNS, serwer WWW, Samba, rtorrent (HDD3TB), plex, tvheadend z IPTV, pyload, pomiar temperatur, DLNA, FTP i wiele wiele innych wszystko z 4GB RAM DDR3  -  działa pod systemem debian 8 - dodaj ze w tym roku RAZ! tylko był reboot - zabrakło zasilania w bloku. http://screenshotuploader.com/s/1412ltckg

U mnie może aż tylu usług nie ma ale dns, www, mysql, samba, rtorrent, dlna jest. Tak samo używam Debiana 8. Serwer stabilny, load znikomy. Uptime niestety nie za duży ( kilka dni temu power off mu synek zafundował, a wczoraj był reboot przy okazji aktualizacji kernela do 3.14.25-grsec ).

W tej kasie żadne gotowe rozwiązanie nie będzie miało takiej wydajności.

11

Synology DS215j

Odczyt  111 MB/s
Zapis      87 MB/s

Zużycie prądu <15W

USB 3.0

12

Dudzio napisał/a:

Synology DS215j

Odczyt  111 MB/s
Zapis      87 MB/s

Zużycie prądu <15W

USB 3.0

Chyba nie doczytałeś... Założenie jest takie żeby zmieścić się w kwocie 300-400 zł, a DS215j kosztuje dwa razy tyle.

13

Sorki masz rację nie doczytałem.

14

A jak z poborem energii w tych miniPC ?
Moc w czasie pracy i czuwaniu. Jeśli urządzenie pracuje non stop to jest dość istotny czynnik.

15

Nie mierzyłem poboru energii ale pewnie porównywalnie do zwykłego NAS'a. W końcu atomy D2550 też do Synology wkładali. Jest jeszcze atom N2800. Wydajność trochę słabsza ale TDP tylko 7,5 W smile

16 (edytowany przez onken 2014-12-01 21:39:50)

Raczej mniejsza niz w NAS bo dysk ma swoje zasilanie, w NAS ma z NASa, myśle ze około 10-12 W, tyle że mowimy o tych mniej wydajnych MiniPC

17

Gruberek napisał/a:

Nie mierzyłem poboru energii ale pewnie porównywalnie do zwykłego NAS'a. W końcu atomy D2550 też do Synology wkładali. Jest jeszcze atom N2800. Wydajność trochę słabsza ale TDP tylko 7,5 W smile

No jeżeli NAS jest na platformie x86/64, to wtedy porównywalna. Bo raczej na pewno nie bierze tak mało jak NASy na takich układach jak np. Kirkwood. Taki NSA310 "na biegu jałowym" i bez dysku bierze jakieś 4 W (http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2852).

onken napisał/a:

Raczej mniejsza niz w NAS bo dysk ma swoje zasilanie, w NAS ma z NASa, myśle ze około 10-12 W, tyle że mowimy o tych mniej wydajnych MiniPC

Że co?

18 (edytowany przez onken 2014-12-01 21:57:51)

a jak sobie wyobrazasz pobór prądu przez NAS jesli sam zasila dysk ??

Ozywiscie bilans mocy wychodzi podobnie czy mamy osobne zasilanie czy zasila go NAS

Pobór MiniPC zalezy tez od samego MiniPC i uzytego procesora, to takie skomplkowane pepe ?

19

onken napisał/a:

a jak sobie wyobrazasz pobór prądu przez NAS jesli sam zasila dysk ??

Ja nic nie muszę sobie wyobrażać, bo w przeciwieństwie do Ciebie ("myśle ze około"), ja to zmierzyłem.
Jak zamierzasz nadal rzucać na forum swoimi niepotwierdzonymi (i niestety bardzo często nietrafionymi) domysłami i przemyśleniami, to spodziewaj się, że nadal będę je weryfikować smile

20 (edytowany przez onken 2014-12-01 22:25:16)

Czyli ponownie nic sensownego i pomocnego w temacie nie napisales wnoszacego do glownego watku... Pobor pradu jest rozny na roznych MiniPC ( zalezny glownie od procesora ) i chocbys poszedl  na kleczkach na Jasna Gore to tego nie zmienisz smile . Ps tez mam Watomierz i mierzylem pobor mocy roznych urzadzen

21

onken napisał/a:

Czyli ponownie nic sensownego i pomocnego w temacie nie napisales wnoszacego do glownego watku...

Doczytaj: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2852

onken napisał/a:

Pobor pradu jest rozny na roznych MiniPC ( zalezny glownie od procesora ) i chocbys poszedl  na kleczkach na Jasna Gore to tego nie zmienisz smile . Ps tez mam Watomierz i mierzylem pobor mocy roznych urzadzen

Nie mierzyłem watomierzem i nie interesuje mnie co i czym sobie mierzysz, ale jak już zamierzasz zabrać głos i podać jakieś wartości, to niech one mają sens i będą pomocne, a nie (znowu!) - wyssane z palucha.

22

Dziś na iboodzie jest QNAP TS212P NAS za 425+30 zł.
Ale czy warto go kupować?

23

kjacek napisał/a:

Dziś na iboodzie jest QNAP TS212P NAS za 425+30 zł.
Ale czy warto go kupować?

Platforma taka sama jak w ZyXELach, ale cena wyższa.

24

Tak, ale niby ZYXEL NSA310S ma 256MB i jedną kieszeń, a ten QNAP TS212P 512 i 2 kieszenie.

Szukam taniego NASa, takiego, który będzie można wykorzystać w domu do:
1. dostępu do archiwum zdjęć (duuużo tego w ciągu życia zrobiłem, zatem duuużo, tysiące małych plików)
2. filmy, które sobie nagram na tunerze, gdy skończy się miejsce na dysku tunera, chciałbym mieć kopie i dostęp z NASa
3. inne pliki, projekty (duuuża ilość małych plików)
4. czasami do ściągnięcia czegoś z internetu i oglądania na TV/tablecie
Włączany będzie jak zajdzie potrzeba, pewnie i przez dziecko, zatem dobrze by było, gdyby nie trzeba było odpalać konsoli :-).

Kupić tego ZYXELa NSA310S z aledrogo?

25

Miałem na myśli raczej NSA32x, też z dwiema kieszeniami i 512 MB RAM.
W QNAP/Synology więcej płacisz za doskonałe oprogramowanie, bo sprzęt to praktycznie to samo, co u innych producentów.