126 (edytowany przez jarek7714 2014-11-19 19:04:40)

Odp: E3272 i pytanie o prędkość

karol12124 napisał/a:

Problemów z przegrzewaniem nie ma, modem wraz z routerem znajduje się teraz na strychu w okienku (a o tej porze roku jest tam chłodno) z widokiem na nadajnik gdyż uzyskuje tam bez problemu 25/35 Mb/s DL i 20Mb/s DL. Sygnał wg modemu -55db czyli wszystkie "kreski". Wyłączyłem całkowicie monitor połączenia , w tym czasie 2 razy zmienił sesje po jakichś ponad 20 godzinach i sam wznowił, dziwne.

Też wczoraj przefleszowałem E3276 na HiLinka (bo ten sterownik NCM daje wiele do życzenia pod OpenWRT, sam modem-to szału nie ma w porównaniu do E398), przegrzewał się również nie będzie przez najbliższe 6-m-cy (dodatkowo spiąłem go aluminiowym radiatorem). Jest dużo lepiej z transferem, przerzucaniem pakietów, download dorównuje E398-w zasadzie nie ma jak go już sprawdzić, bo i tak to jest tyle na ile pozwala sieć (dużo wyższa stabilność w porównaniu do NCM), ping wraca do normy bez narzutu 20ms, upload nadal ma debet w stosunku do E398.

Device name:    E3276
Serial number:    A2FDWC9371910474
IMEI:    8637810...
IMSI :    2600115...
ICCID:    8948011...
My number:    Unknown
Hardware version:    CH1E3276SM
Software version:    22.470.13.00.00
Web UI version:    17.100.03.01.03
WAN IP Address:    46.77...
DNS 1:    212.2.96.53
DNS 2:    212.2.96.54
RSSI:    -63dBm
RSRP:    -98dBm
RSRQ:    -13dB
SINR:    4dB
Cell ID:    0789803
PCI:    104

Status pracy w tej chwili taki

21:20:14 

, funkcje oprogramowania dosyć rozbudowane: DMZ, przekierowanie portów, SIP ALG (działają bezproblemowo połączenia telefoniczne VoIP), statystyki, SMS, USSD...etc. Brakuje mi do tego jeszcze działania 3ginfo smile. Prądu za zapas (full wypas zasilacz do HUB-a USB 3.0 5,5V/2,5A od WLA-9000AP, sygnał bdb z anteny zewnętrznej). Testy rozpoczęte, żeby się nie nudził jak jestem w domu, oprócz ściągania czasowego różnych plików w sieci uruchomiłem mu ciągłą "bezpieczną" transmisję z IPLA-Polast News HD, telefon IP standardowo mi śmiga na najwyższym kodeku. Zobaczymy jak będzie dawał sobie radę?                 P.S Firmware i różne sterowniki ściągałem z naszych serwerów PL i od przyjaciół open source z Rosji, normalnie wstyd u nas z kilku serwerów transmisja kilkudziesięciu MB trwa co najmniej kilka minut, z Rosji takie same pliki idą w kilkadziesiąt sekund big_smile.

127

Cezary napisał/a:

A nie mogłeś zainstalować od raz z luci? Jest w katalogu obok...

Znaczy? Zgodnie z instrukcja instalacji w ofline wszedłem na tę stronę:
http://downloads.openwrt.org/attitude_a … /packages/
i ściągnąłem te pliki:

liblua
libubus-lua
libuci-lua
lua
luci-i18n-english
luci-mod-admin-core
luci-mod-admin-full
luci-lib-core
luci-lib-ipkg
luci-lib-nixio
luci-lib-sys
luci-lib-web
luci-proto-core
luci-sgi-cgi
luci-theme-base
luci-theme-openwrt
uhttpd
liblua
libubus-lua
libuci-lua
lua
luci-i18n-english
luci-mod-admin-core
luci-mod-admin-full
luci-lib-core
luci-lib-ipkg
luci-lib-nixio
luci-lib-sys
luci-lib-web
luci-proto-core
luci-sgi-cgi
luci-theme-base
luci-theme-openwrt
uhttpd

a następnie po update routera do openWRT zainstalowałem je we wskazanym katalogi
Te pliki to chyba właśnie nakładka LuCI?
chyba, że źle rozumiem
Więc po ich instalacji GUI jest niekompletne o konfigurację LAN WAN i wifi...
Jeśli jest coś takiego jak gotowy soft do instalacji który zawiera openWRT z GIU to poproszę i zainstaluję SW jeszcze raz

128

Z openwrt jest od razu z luci i nic nie musisz instalować żeby gui było. Moje też: http://dl.eko.one.pl/luci/

PS. To co wskazałeś jest stare, wersję 14.07 teraz mamy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

129

Cezary napisał/a:

Z openwrt jest od razu z luci i nic nie musisz instalować żeby gui było. Moje też: http://dl.eko.one.pl/luci/

To co podałeś wyżej to obszerny katalog... Czy możesz mi wskazać konkretny plik?

130

chalice napisał/a:
Cezary napisał/a:

To co podałeś wyżej to obszerny katalog... Czy możesz mi wskazać konkretny plik?

A do jakiego routera?

131

Cezary napisał/a:
chalice napisał/a:
Cezary napisał/a:

A do jakiego routera?

Sory... WDR3600
smile
Dzięki

132

http://dl.eko.one.pl/luci/barrier_break … pgrade.bin

zakładając że masz tam już openwrt.

133

Cezary napisał/a:

Dzięki. Tak, mam już tam zainstalowane openWRT a nawet to niekompletne GUI z ofline, więc mam nadzieję że jak przeinstaluje soft na ten od Ciebie to mi ruszy:)

134

Tylko nie rób zachowania konfiguracji.

135

Cezary napisał/a:

Tylko nie rób zachowania konfiguracji.

acha, czyli nie zachowywać konfiguracji, ale tego softu który mam obecnie? w momencie robienia update?
Rozumiem, że jakieś tego typu zapytanie się pojawia w momencie wykonywania aktualizacji softu?

136

W gui to jest domyślnie zaznaczone lub jak robisz ręcznie to z opcją -n

137

Plik zajmuje 6 MB a wolnego miejsca mam 3 MB. Czy jest wymagana minimalna ilość wolnego miejsca na dysku żeby przeprowadzić upgrade, czy może ten .bin jest ładowany do ramu a dysk czyszczony i nie ma znaczenia wolne miejsce?

138

Zawsze plik do upgrade ładuje się do ramu. Nie do flash, nie na dysk. Do /tmp.

139

Cezary napisał/a:

Nareszcie zainstalowałem z GUI i mam wszystkie zakładki aktywne, tyle, że chyba coś źle wybrałem w konfiguracji interfejsu WAN

Protokół: UMTS/GPRS/EV-DO (nie ma innego który wskazuje na konfigurację modemu 3g
Modem: dev/tty/USB0 (to napewno jest ok)
Typ serwisu: tylko UMTS ( jest jeszcze umts z gprs albo  UMTS/GPRS/EV-DO, ale na ostatnim tracę połączenie)
APN: Internet

Może mam konfigurować jeszcze WAN6, bo na tych powyższych ustawieniach mam ping 50ms i transfer ok 5 mega, więc podejrzewam, że to dlatego ze łączę się na UMTS...

140

W gui jest tylko 3G po ppp, innego luci nie zna.

141

Cezary napisał/a:

W gui jest tylko 3G, innego luci nie zna.

No ale ja mam kartę sim i modem z dostępem LTE. Czy to oznacza, że albo muszę powrócić do gargoyle, gdzie miałem ping dłuższy o 20ms, albo instalować openWRT bez LuCI czyli bez GUI i tam jakoś z konsoli konfigurować modem LTE? Bo mam modem nie hilink

142

To znaczy że możesz ręcznie sobie zainstalować ncm i skonfigurować połączenie. Jak - bo pewnie zaraz zadasz takie pytanie - http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 08#p114608

143

Dzięki za link. Wykonałem jak w poleceniu czyli:

# opkg update
# opkg install ncm usb-modeswitch kmod-usb-net-cdc-ncm
# reboot

następnie zmieniłem ustawienia config interface 'wan'
miałem takie:
        option _orig_ifname 'eth0.1'
        option _orig_bridge 'false'
        option proto '3g'
        option service 'umts_only'
        option apn 'internet'
        option device '/dev/ttyUSB0'

a zmieniłem na takie:

option ifname wwan0
        option apn internet
        option proto ncm
        option device /dev/ttyUSB1

Niestety parametry połączenia nadal miałem jak na UMTS. Chodzi o transfer niski. W GUI oczywiście nie widać tego co zmieniłem, ale przez konsolę jak sprawdzam po restarcie to rzeczywiście powyższa konfiguracja dla interfejsu wan jest zapisana zgodnie z powyższym, natomiast transfer dalej UMTS. Bezpośrednio na PCcie mam LTE 25mb/s...
Zastanawiam się czy te sterowniki "# opkg install ncm usb-modeswitch kmod-usb-net-cdc-ncm" pasują do mojego modemu, bo piszesz tam że działają na E3276s-150, a ja mam E3272 modem.
chyba, że jeszcze czegoś nie zrobiłem...

144

Żadna różnica. Ustaw sobie w modemie na stałe LTE, sterowniki nic nie wymuszają - to modem łączy się na technologii takiej jak ma zapisane.

145

Cezary napisał/a:

Żadna różnica. Ustaw sobie w modemie na stałe LTE, sterowniki nic nie wymuszają - to modem łączy się na technologii takiej jak ma zapisane.

Ale bezpośrednio do modemu to ja chyba nie mam dostępu. Z PCta nie mam możliwości edycji przez aplikację mobile partner, z LuCI przez GUI też nie a z konsoli to zrobiłem to co we wskazaniach z tamtego postu. Ale z konsoli to mogę tylko konfigurować router, do modemu dostępu nie mam...

146

Pewnie że masz, nawet o tym nie wiesz.

opkg update
opkg install picocom
ifdown wan
picocom -b 115200 /dev/ttyUSB1

I jedziesz z poleceniami. Lub pod windowsa np. używając TNI

147

Cezary napisał/a:

Pewnie że masz, nawet o tym nie wiesz.

opkg update
opkg install picocom
ifdown wan
picocom -b 115200 /dev/ttyUSB1

I jedziesz z poleceniami. Lub pod windowsa np. używając TNI

A więc ściągnąłem TNI i rzeczywiście można wymsić LTE. Wiadomo, po odłączeniu od zasilania z usb PC-ta i przepięciu do routera strace te ustawienia. Ale to nic, ogarnę sobie temat konfiguracji przez picocom.
Jak widzę to mi się przyda tylko czasem jak gorsze warunki atmosferyczne spowodują przełączenie w HSPA+.
Co mnie cieszy niezmiernie, to że udało mi się już połączyć przez LTE z pozycji routera:) i dzięki za temat sterowników ncm dla LuCI!
Mam więc teraz openWRT i LuCI. Jakkolwiek ping mam nadal dłuższy, jednak nie o 20ms jak na gargoyle, ale o 10ms w stosunku do połączenia bezpośrednio pod komputer, to już mniejsza o tę różnicę. 24ms z PC a 34ms przez router można przeboleć. Martwi mnie natomiast i zastanawia 80 procentowy spadek upstreamu, gdzie z PC mam 20mega wysyłania a z routera 2mega...
Czy to jeszcze kwestia jakiejś konfiguracji, czy cecha połączenia przez router. A może podobnie jak w gargoyle, GUI bierze i coś mi "zjada"... normalnie, że...

148

Nie, modem to pamięta, nic nie tracisz.

149

Cezary napisał/a:

Oj to pewnie czegoś poprawnie nie zapisałem w ustawieniach modemu, bo owszem jak odpiąłem antenę zewnętrzną to sygnał spadł do LTE 15%, ale trzymał LTE, ale jak odłączyłem od USB i ponownie podłączyłem do PC bez anteny zewnętrznej to łączył się już na WCDMA. Pokombinuję jeszcze.

A co do niskiego upstreamu przez router, masz jakiś pomysł?

150

chalice napisał/a:
Cezary napisał/a:

Oj to pewnie czegoś poprawnie nie zapisałem w ustawieniach modemu

już zapisałem i rzeczywiście trzyma ustawienia:)