Temat: Extroot wdr 3600 z kartą pamięci w modemie

Witam,
Chciałem zrobić extroota z kartą pamięci w modemie e3372.
Zacząłem tym tutorialem: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1807
ale utknołem na formatowaniu nośnika: -ash: /tmp/usr/sbin/mke2fs: not found

Potem się chciałem poratować tym ale też lipa tongue http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1062

Wg. którego tutorialu powinienem zrobić extroota z kartą pamięci w modemie?

2

Odp: Extroot wdr 3600 z kartą pamięci w modemie

Mojego pierwszego. Nie zainstalowałeś wcześniej e2fsprogs, bo drze się że go nie ma.

PS. Czy modem przełączyłeś na stałe? Bo jeżeli nie to zapomnij o extroocie na nim podczas startu systemu musi już być przełączony.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czy to że to jest HiLink ma jakieś znaczenie?

4

O ile ten hilink się przełącza to tak, ma znaczenie.

5

Musze poszukać, chociaż ciężko będzie coś znaleźć.
Próbując coś zrobić, popsułem jeszcze bardziej. Na początku odmontowałem karte (umount /dev/sda1) która była widoczna. Mógłbyś mi napisać jakiego polecenia mam użyć aby zamontować karte ponownie?
Dodatkowo wykonując czynności z tutorialu nr 2 usuneło mi z opcji nośnik USB (do serwera FTP) karta była tam widoczna. Co mam zainstalować aby to pojawiło się ponownie?

6

mkdir -p /tmp/dysk
mount -t ext2 /dev/sda1 /tmp/dysk

Plugin gagroyle-usb-storage. Tak swoją drogą to po co to robisz wszystko z palca? Jeżeli juz przełączysz modem to w gui masz zrobienie extroota. Dwa kliki i robi się sam.

7

Dobra, trochę się pomieszało, najprościej będzie wgrać Gargoyle od nowa przez kabel rj45. Wystarczy że załaduje to i będzie wszystko jak dawniej? "gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-wdr3600-v1-squashfs-sysupgrade.bin"

Tak swoją drogą to po co to robisz wszystko z palca? Jeżeli juz przełączysz modem to w gui masz zrobienie extroota. Dwa kliki i robi się sam.

Powołuje się na 5 poprawke!
A tak poważnie to gdzie ta opcja jest? Przeklilałem całe i nie było nigdzie sad

8

Nie wgrywaj gargoyle, zrób przywrócenie ustawień domyślnych.

W nośniki usb kliknij "odmontuj" i się pojawi. http://eko.one.pl/?p=gargoyle-fstab#two … uytkownika Z tym że pamiętaj o przełączeniu modemu, inaczej nici z tego. Na zwykłym pendrive to możesz przećwiczyć.

9

A gdybym wykonał extroota teraz? z poziomu menu? Moge coś uwalić? Czy jest możliwe że to się może udać, najwyżej jeżeli nie to spróbuje z przełączaniem modemu.

10

Wykonać możesz ale później może się wykraczyć system jak modem zostanie przełączony i odłączy się extroot w trakcie pracy.

To jest ten hlink przełączany czy nie?

11

Właśnie patrze i nie wiem. Znalazłem jakieś komendy na https://3ginfo.ru/page53.html
Tłumaczone przez chrome.

Poleceń AT do modemu Huawei E3372
AT ^ setPort = " A1, A2, A1, A2 "   - ustawienie domyślne dla MTS 827F.
AT ^ syscfg = "1.2", 2,2,3FFFFFFF  - domyślne ustawienie dla MTS 827F.

Czy zastosowanie komendy AT ^ U2DIAG = 256 "na pałe" może uwalić modem?

12

Te modemy nie obsługują już polecenia at^u2diag, to było dla starszych modeli huawei.

13

Jakiś pomysł gdzie moge się dowiedzieć czym wymusić przełączenie modemu?
Zrobiłem extroota teraz. Jak można spróbować go wysypać żeby sprawdzić czy konieczne jest przełączenie modemu? Co wklepać do putty?

14

Po prostu zrestartuj router, zobacz czy exroot jest a później z konsoli spróbuj zainstalować dowolny pakiet.

15

Taa. Trzeba modem przełączyć... sam restart routera jest ok bo modem ma zasilanie z zewnątrz i pracuje cały czas. Natomiast odcięcie od prądu routera i modemu powoduje komplikacje.
Czy tworząc na karcie pamięci 3 partycje mógłbym z tej 3 korzystać przez plugin-gargoyle-usb-storage? Czy to tak nie zadziała? Szczerze to sie pogubiłem w czytaniu Integracja extroota z pakietem plugin-gargoyle-usb-storage.
Najlepiej do extroota jest użyć małej karty pamięci 2 gb i dodatkowo podpiąć dysk USB?  Czy można jednej większej z 3 partycjami?

16

Albo tak albo tak, jak chcesz.

17

OK! Cezary jesteś najlepszy! Dowiedziałem się już co i jak z modemem (na rosyjskim forum). Zrobie i dam znać jak to działa.

18

Witam, miałem jeszcze chwile czasu, i chcialem sie połączyć z modemem. Zainstalowałem:

opkg update; opkg install  picocom -d ram 

i teraz probuje

picocom -b 115200 /dev/ttyUSB

i otrzymuje to:

root@Gargoyle:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB0
-ash: picocom: not found
root@Gargoyle:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB1
root@Gargoyle:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB3
root@Gargoyle:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB4
root@Gargoyle:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB5
root@Gargoyle:~# picocom -b 115200 /dev/ttyUSB6

Modem HiLink połączony przez dhcp. Co mam wpisać zeby było git?

19

No jak zainstalowałeś w RAM, to uruchamiaj go podając pełną ścieżkę do binarki.

20

Cezary napisał/a:

Czy modem przełączyłeś na stałe? Bo jeżeli nie to zapomnij o extroocie na nim podczas startu systemu musi już być przełączony.

O co chodzi z tym przełączaniem?... Chodzi o tryb pracy, czy o co?

21

kjacek napisał/a:
Cezary napisał/a:

Czy modem przełączyłeś na stałe? Bo jeżeli nie to zapomnij o extroocie na nim podczas startu systemu musi już być przełączony.

O co chodzi z tym przełączaniem?... Chodzi o tryb pracy, czy o co?

Po podłączeniu zasilania modem jest widoczny jako cdrom i karta sd. Odpowiedni program wyłącza cdrom i przełącza go żeby był widoczny jako modem i karta sd. Ta czynność nie może być wykonana jak karta jest wykorzystywana bo system poleci w maliny (coś tak byś podczas działania windowsa odłączył zasilanie dysku C:). Więc przełączeniu modemu musi być wykonane wcześniej (lub modem być przełączony na stałe) przed wykonaniem extroota.

22

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Z Twojego opisu rozumiem, że aby extroot działał, to router musi widzieć fizyczny modem jako urządzenie typu modem i jako kartę SD.

1. Czy jak zainstaluję picocom, uruchomię: picocom -b 115200 /dev/ttyUSB, to modem powinien odpowiednio się przełączyć?
I później mogę extroota wyklikać z UI?

2. Czy po restarcie/wyłączeniu prądu modem powinien być już przełączony a extroot działać prawidłowo?

23 (edytowany przez Andrzej0991 2014-11-28 14:31:13)

pepe2k napisał/a:

No jak zainstalowałeś w RAM, to uruchamiaj go podając pełną ścieżkę do binarki.

Moglbys prosze napisac jak to bedzie wygladac?

Jezeli nie chce instalowac w ram to usiwam z polecenia "-d ram" tak?

Znalazlem taki temat:
eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=5405
Cos czuje ze jak uda sie wyslac komendy AT to nie przestawie modemu na stale. Ten skrypt powinien
zalatwic sprawe?
W pozniejszym czasie planuje podpiac jakis dysk, a na 2 stronie widze ze ktos zrobil mala modhfikacje wiec powinno byc OK.
(przepraszam za literowki, pisze z telefonu - ciezko mi idzie)

24

kjacek napisał/a:

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Z Twojego opisu rozumiem, że aby extroot działał, to router musi widzieć fizyczny modem jako urządzenie typu modem i jako kartę SD.

1. Czy jak zainstaluję picocom, uruchomię: picocom -b 115200 /dev/ttyUSB, to modem powinien odpowiednio się przełączyć?
I później mogę extroota wyklikać z UI?

2. Czy po restarcie/wyłączeniu prądu modem powinien być już przełączony a extroot działać prawidłowo?

1. Nie. Picocom nie ma nic wspólnego z przełączaniem. To jest tylko terminal szeregowy
2. Nie rozumiem pytania. Jak modem jest na stałe przełączony to nic w nim już nie zachodzi z tym związanego.

25

Dzieki, znalazłem Twój wątek o przelączaniu: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1807&p=36