1

Temat: Samba - łączenie z zasobem (@SSL)

Nie mogę połączyć się z zasobem z poziomu linuxa na routerze z gargoyle jak i na PC.

Chodzi o zasób który wygląda tak: \\docs.live.net@SSL\F35XXXXXXXXXX859\ i po podaniu danych autoryzacji bez problemu można zmapować w Windows 7.
Niestety próba wywołania tego adresu w linuxie w postaci smb://docs.live.net@SSL/F35XXXXXXXXXX859/ kończy się niepowodzeniem. Jest monit o domenę i hasło nie ma monitu o użytkownika.

Dodam, że w nazwie użytkownika jest muszę użyć "@" bo to adres e-mail.

Da ktoś wskazówkę?

2

Odp: Samba - łączenie z zasobem (@SSL)

Czym wołasz ten adres?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Na Ubuntu w Nautilusie przez "Połącz z serwerem" na gargoyle zacząłem kombinować przez montowanie za pomocą:
mount.cifs //docs.live.net@SSL/F35XXXXXXXXX859/ /tmp/OneDrive -o username=xxx@xxxxx.xx,password=xxxxxxxxxxxxx
Oczywiście wcześniej na na gargoyle zainstalowałem dopowiedni pakiet.

4

Już prędzej sposoby opisane np. tu: http://jakilinux.org/linux/ubuntu/lacze … em-ubuntu/

5

Nie chciałbym używać do tego narzędzi tego typu, dlatego kombinuję aby to podmontować tak jak się to da zrobić na Windowsie.

6

Jeżeli było by to takie proste jak podmontowanie zasobu samby to nie używali takich narzędzi. Myślisz że specjalnie to zrobili żeby utrudnić sprawę?

7 (edytowany przez z1mEk 2014-11-28 13:18:39)

Właśnie nie wiem. W Windows 7 taki adres \\docs.live.net@SSL\F35XXXXXXXXXX859\ bez problemu otwiera folder na OneDrive dlatego pomyślałem, że taki prosty sposób zadziała też klientem samby. Wydaje mi się że utrudnieniem jest ciąg "@SSL" w tym adresie - pewnie samba go nie trawi.

Testowałem jeszcze tak:

user@x200s:~$ smbclient -U xxxxx@xxxxx.xx //docs.live.net@SSL/F35XXXXXXXX859/
Enter xxxxx@xxxxx.xx's password:
Connection to docs.live.net@SSL failed (Error NT_STATUS_UNSUCCESSFUL)