Temat: 1-wire (Carambola 2)
Komuś udało się na najnowszym OpenWRT uruchomić 1-wire i odczyt temperatury (DS18B20)?
Wykonałem wszystko z http://eko.one.pl/?p=openwrt-gpio2#magistarala1wire (w dwóch opcjach: wszystko wbudowane w obraz + plik startujący 59-gpio-custom z ustawionym gpio, oraz doinstalowywanie modułów jądra z w1 w przypadku gdy obraz ich nie zawierał). Za każdym razem brak odczytów (nie tworzą się pliki w /sys/bus/w1/drivers/w1_slave_driver/). Może muszę jakieś zaklęcie jeszcze wypowiedzieć? ![]()
Same DS18B20 podpinałem na kilka sposobów (płytka prototypowa, więc kabelki max 20cm):
* tak jak u Cezarego
* zasilanie do +5V, pullup do 3,3V (zgodnie ze informacją od producenta na DQ nie pojawi się napięcie wyższe niż zadane przez pullup-a)
Kombinowałem z różnymi rezystorami: 4,7k (mam taką instalację ok 30m na 3,3V i działa), 3,3k i 2k - w każdym przypadku identycznie.
Aha, wszystko robię na GPIO12 ma to jakąś różnicę? (jeśli ręcznie zmieniam stany i odczytuję to openwrt widzi poprawne wartości, podobnie w drugą stronę, ustawiając jako out mam na pinie zadane wartości).
o czym zapomniałem?