Temat: Pytania o gargoyle

Witam, niedługo chce kupić sobie nowy router i mam pytania dotyczące Gargoyle.

1. Mam na komputerze zainstalowany Ubuntu 14 mogę z niego instalować Gargoyle?
2. Czy jeśli mam router np. v2.8 to trzeba zainstalować Gargoyle z wersji v2?
3. Czy podczas instalacji Gargoyle mogą być włączone karty sieciowe od wirtualnych maszyn VMware i VirtualBox?
4. Czy od razu po rozpakowaniu routera mogę instalować Gargoyle czy ileś czasu musi być na oryginalnym sofcie?

2

Odp: Pytania o gargoyle

1. Co ma komputer wspólnego z instalacją gargoyle smile
2. obraz na wersję v2, tak
3. j/w. Co to ma wspólnego z gargoyle
4. od razu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Racja co ma do tego komputer ? Na tym systemie co masz możesz jedynie zrobić własny obraz no może bardziej w nowszej wersji Ubuntu, jeśli będziesz już mieć w ruterze odpowiedni obraz od Cezarego to do twojego ubuntu do instaluj sobie Putty i tam zrobisz resztę, jeśli wiesz o co w tym chodzi ?

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

4

msdos400 napisał/a:

4. Czy od razu po rozpakowaniu routera mogę instalować Gargoyle czy ileś czasu musi być na oryginalnym sofcie?

Ja bym pierw sprawdził przez tydzień albo dwa, czy wszystko jest w porządku na fabrycznym firmware.

5 (edytowany przez build000 2014-11-26 00:55:47)

A po co putty pod ubuntu ? - ubuntu ma przecież klienta ssh domyślnie i to styka - zwykły terminal czy np. domyślny gnome-terminal i się logujesz przez ssh do routera jak jest potrzeba.

6

build000 napisał/a:

A po co putty pod ubuntu ? - ubuntu ma przecież klienta ssh domyślnie i to styka - zwykły terminal czy np. domyślny gnome-terminal i się logujesz przez ssh do routera jak jest potrzeba.

putty nie zaszkodzi lol

7

Dzięki za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanie:
Czy jako serwer lepiej jest wykorzystać router czy Raspberry Pi?

8

msdos400 napisał/a:

Dzięki za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanie:
Czy jako serwer lepiej jest wykorzystać router czy Raspberry Pi?

A co ma serwować ten serwer? Bo jak czas... to może być router.

9 (edytowany przez msdos400 2014-11-26 17:22:34)

Chciałem serwować serwer www, ftp, kamerę online oraz odtwarzać radio z internetu na głośnikach. Fajnie by było jak by dało radę serwer gry Minecraft dla 3 osób.

10

msdos400 napisał/a:

Chciałem serwować serwer www, ftp, kamerę online oraz odtwarzać radio z internetu na głośnikach. Fajnie by było jak by dało radę serwer gry Minecraft dla 3 osób.

To może jeszcze niech robi zakupy i pranie? wink Wątpię żeby nawet RPi przy tylu "serwerowych" usługach zapewniło komfort pracy/użytkowania. Po prostu te urządzenia są do takich rzeczy za wolne, ale zawsze możesz spróbować samemu i ocenić czy jesteś usatysfakcjonowany wydajnością.