1

Temat: Modem LTE do WDR3600 ?

Witam.
Zadam standardowo nudne pytania tongue
Ze względu na moje miejsce zamieszkania nie mam możliwości skorzystania z internetu "po kablu" i jestem zmuszony skorzystać z "Play'owskiego" internetu... Na chwile obecną w modemie Huawei E173u mam zasięg HSPA, ale dowiedziałem się że najbliższy nadajnik Play nadaje w LTE. Nadajnik oddalony jest o około 2,5 KM w lini prostej od mojego domu, niestety jest przesłonięty przez około 1 KM lasu, przez co nie ma u mnie zasięgu LTE. Po wejściu na dach z telefonem obsługującym LTE udało mi się złapać przysłowiową "jedną kreskę".
Czy modem "Huawei E3372" w wersji HiLink, obsługujący LTE, z anteną kierunkową ustawioną prosto na nadajnik. będzie prawidłowo działał z routerkiem WDR3600 działającym  na oprogramowaniu Gargoyle? Chodzi mi tu o stabilność? Jeżeli będzie taka konieczność (a pewnie będzie) zastosuje aktywny HUB USB. Czy modem nie będzie się rozłączał bez powodu, bo na tym mi bardzo zależy, prędkość nie musi sięgać regulaminowych 70 Mb/s, nawet 15 Mb/s będzie zadowalające (Wiem że w godzinach "szczytu" prędkość może drastycznie spaść, ale mówię tu o nie obciążonym maksymalnie nadajniku). Czy router nie będzie się resetował współpracując z tym modem itp. ?

Z góry dziękuje za odpowiedź smile

PS. Pytanie z innej beczki troche nie do tematu. RSSI oraz RSCP są wartościami określającymi nasz zasięg jeżeli dobrze myślę. Czemu te wartości są ujemne i lepiej jak będę miał RSSI i RSCP około -70dBm czy -90dBm

2

Odp: Modem LTE do WDR3600 ?

Bo tak się te jednostki podaje smile musiał byś sobie teorię przeczytać.

Tak, hlink może być, hub możesz potrzebować. Czy będzie stabilnie, ile będzie itd. nikt Ci nie odpowie - musisz doświadczalnie sobie sprawdzić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziękuje Cezary za ekspresową odpowiedz smile.
Ale w czystej teorii, Router będzie obsługiwał modem? A stabilność zależy tylko i wyłącznie od warunków w jakich będzie wszystko pracować?

Jeżeli zapewnię sobie za pomocą anteny odpowiedni zasięg, odpowiednie zasilanie dla modemu, oraz odpowiednio skonfiguruje OpenWRT to czysto teoretycznie żadnych zgrzytów typu rozłączanie modemu / router przestaje widzieć modem itp. nie powinno być ?

(Przy okazji czy HUB "Unitek Y-206P USB 2.0 4-Port Slim Hub" opisany tutaj na forum będzie się nadawał do zasilania modemu? Bo zastanawiam się czy on czasami nie podaję 500 mA na każdy z 4 portów USB, a nie np. jeżeli modem tego potrzebuje 1A na jeden port? To są tylko moje przypuszczenia, mogę się mylić, dlatego pytam mądrzejszych od siebie smile)

4

Obsługiwać obsługuje, hlinka możesz brać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Okej, bardzo Ci dziękuje Cezary za informacje big_smile

Gdy zakupie modem podzielę się wrażeniami jak to wszystko działa, aby kolejni użytkownicy nie zadawali tego samego pytania smile

6

Dodam od siebie, że mam ten modem i w odległości 3,5 km od nadajnika mam sygnał na poziomie -85. Wewnątrz budynku. Internet z play'a, wyciąga średnio 12 Mbs ( router ma ograniczenie 18 Mbs). Jak skompletujesz zestaw napisz jak działa, też chce kupić ten router.

7 (edytowany przez mrrowek 2014-11-25 19:08:51)

panowie mam  TP-L WDR 3600 gorgulec , E3372 hilink i antena dual cybertecha 15dBi nadajnik w odleglosci okolo 4-5 km po drodze park i bloki Rssi od -55 do -59, hm ilość kresek przy tantence na sofcie wacha sie od 2 do 4 zazwyczaj sa 3 do 4 ale można coś   jeszcze cos ustawic w polożeniu   anteny bo jak troche wialo to wachalo mi sie od 2 do 5 ale moze albo drzewa się usuwały bo nie bloki albo antena sie odchylała od pionu i cos wiecej lapala

8

mrrowek napisał/a:

panowie mam  TP-L WDR 3600 gorgulec , E3372 hilink i antena dual cybertecha 15dBi nadajnik w odleglosci okolo 4-5 km po drodze park i bloki Rssi od -55 do -59, hm ilość kresek przy tantence na sofcie wacha sie od 2 do 4 zazwyczaj sa 3 do 4 ale można coś   jeszcze cos ustawic w polożeniu   anteny bo jak troche wialo to wachalo mi sie od 2 do 5 ale moze albo drzewa się usuwały bo nie bloki albo antena sie odchylała od pionu i cos wiecej lapala

Na wyświetlane graficzne kreski w ogóle nie patrz, zwróć uwagę na wartości odczytywane z interfejsu statusu-przy ustawieniach anteny odświeżaj informacje (grafika to wyświetla w "cały świat"-raz jest jedna kreska a sygnał -63dB, raz 4 kreski a sygnał -73dB!).

9 (edytowany przez mrrowek 2014-11-25 20:48:31)

napisałem ze RSSI wacha mi się od (-53dBi)-55 dBi do -59dBi no ale innych wartość nie mogę jakoś sprawdzić bo są stałe no raz czy dwa zmienil mi się CeLL ID, Ec/lo - 32db