1

Temat: Problem z LTE w e398

Witam.

W lutym tego roku wgrałem gargoyle do 3500 by uruchomić modem e398
do tej pory było wszystko ok ,modem siedział caly czas w tym systemie na jaki był nastawiony.

Kilka dni temu zachciało mi się zaktualizować soft na najnowszy gargoyle  i pojawił mi się problem z tym że zaraz po uruchomieniu albo po jakimś czasie wywala mi połączenie do HSPA

Na ile mogłem sam próbowałem sobie z tym poradzić ale niestety sad

Mogą prosić info gdzie dokładnie siedzi w sofcie ta komenda przełączająca modem?

2

Odp: Problem z LTE w e398

Nie ma takiej. System nic z E398 nie robi. Ustaw w modemie na stałe.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No aż niemożliwe.

Na sofcie z lutego rzeczywiście system nie robił nic z modemem ,teraz po aktualizacji wygląda to tak że
po włączeniu zasilania zapala się niebieska lampka na modemie (rejestracja do lte ,modem wcześniej przestawiony w top netinfo) i trwa ładowanie softu w pewnym momencie lampka gaśnie i zaczyna mrugać fioletowa.

4

A mimo to soft nadal nic nie robi z modemem. Nie umie, nie ma kodów do niego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez cwsx 2014-11-25 16:25:24)

W Gargoyle technologię można wymusić ręcznie wpisując komendę przez ssh: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 69#p112369. Tylko nie wiem czy niczego nie popsujesz jak już wymuszałeś w topnetinfo.

Warto dodać że w E398 dioda led może świecić się m.in. na cyjanowy i niebieski kolor (niebieski jest ciemniejszy od cyjanowego).
Gdy modem jest zarejestrowany w LTE, niezależnie od tego czy jest podłączony (można korzystać z neta) czy nie, to dioda świeci się na cyjanowo stałym swiatłem.
Jeśli modem jest zarejestrowany do sieci 3G ale nie jest podłączony, to dioda świeci się na niebiesko światłem przerywanym, natomiast jeśli modem jest podłączony do HSPA+ to dioda świeci się też na cyjanowo(!) światłem ciągłym. Gdy jesteś podłączony do internetu ale nic nie wysyłasz ani nie odbierasz, to zrzuca Cię po kilku sekundach z HSPA+ do 3G (czysty UMTS) i światło diody zmienia się z ciągłego seledynowego na ciągły niebieski.

Najlepiej zainstalować plugin "3ginfo for Gargoyle" żeby być pewnym co jest grane jak dioda świeci się na cyjanowo.

6

Ustawiamy raz za pomocą aplikacji na Mac/PC np. Mobile Partner na pożądane częstotliwości (np. tylko LTE), zapisujemy ustawienia i już-modem to zapamiętuje. smile