Odp: problem z samba
w oknie mój komputer wpisuje \\192.168.3.1 i nic
edit:
kod błędu:
0x80070035
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → problem z samba
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
w oknie mój komputer wpisuje \\192.168.3.1 i nic
edit:
kod błędu:
0x80070035
masz problem z windowsem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2 … ml#9685549
masz racje ![]()
odpaliłem drugiego lapka z linuxem i wchodzi na sambe bez problemu w zakładce sieć
teraz będe kombinował jak na moim lapku wejść
dzięki ![]()
problem rozwiązany
firewall blokował ![]()
Witam,
odgrzebię wątek, bo mam problem z sambą. Na początek opiszę instalację systemu, bo trochę zamieszałem. Generalnie robiłem wg tego opisu: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=21214#p21214
Z tym, że pendrive 8 GB sformatowałem sobie wcześniej:
1) 128 MB - swap (przyda się, bo będą torrenty i stacja pogodowa);
2) 1 GB - "system",
3) ~ 7 GB - reszta czyli dane - pliki.
Generalnie coś a`la linuksowa klasyka czyli swap, / oraz /home.
Pendrive podłączany przez aktywny hub. Tu chcę podłączać inne urządzenia, na początek inne pendraki.
System:
cat /etc/config/fstab
config global 'automount'
option from_fstab '1'
option anon_mount '1'
config global 'autoswap'
option from_fstab '1'
option anon_swap '0'
config mount
option target '/overlay'
option device '/dev/sda98'
option options 'rw,noatime'
option enabled_fsck '0'
option enabled '1'
option uuid '137a145f-bfaf-4de5-96ec-a9f6426a57ec'
option fstype 'ext2'
config mount
option target '/mnt'
option device '/dev/sda3'
option enabled_fsck '0'
option enabled '1'
option uuid '3b783967-88a8-4ab1-9f33-7d3bb70cdc77'
option fstype 'ext4'
config swap
option device '/dev/sda1'
option enabled '1'Ten konfig wygenerował się właściwie sam, ja dodałem tylko sekcję z /dev/sda3, żeby jakoś konfig samby pasował...
Samba:
cat /etc/config/samba
config samba
option 'name' 'OpenWrt'
option 'workgroup' 'Siatka'
option 'description' 'Tp-Link'
option 'homes' '0'
option charset 'UTF-8'
config sambashare
option name publiczny
option path /mnt/sda3/publiczny
option read_only no
option create_mask 0700
option dir_mask 0700
option guest_ok yes
config sambashare
option name prywatny
option path /mnt/sda3/prywatny
option read_only no
option create_mask 0700
option dir_mask 0700
option guest_ok no
option users iposDo tego automontowanie dysków i skrypt /etc/hotplug.d/block/99-samba do udostępniania w sambie ze strony http://eko.one.pl/?p=openwrt-samba#auto … onychdyskw.
Oczywiście wpięcie dodatkowego pendraka powoduje chaos, bo wtedy gubią się oznaczenia /dev/sda/b, stąd moja próba operowania UIIDami. Ale nie chce działać. Podejrzewam, że żrą się 2 partycje: ta trzecia na dane z pendraka głównego (tego z systemem) oraz ta z pendraka podłączanego i skrypt świruje. Na początku, zanim dodałem drugiego pendraka, to działało, pokazywał się i publiczny i prywatny, po dodaniu drugiego pendraka, przedstawił się on jako /dev/sdb ale już z kompa z linuksem nie da się wejść do katalogu /dev/sdb1. Po restarcie wszystko się rozłaziło, bo tylko partycje swap i systemowa montowały się pod właściwym adresem, a dane z drugim pendrakiem losowo - raz jedna była sda3 raz druga.
Ogólnie udaje się wejść tylko do prywatnego, publiczny wywala:
Plik lub katalog smb://openwrt/publiczny nie istnieje."a /dev/sdb3:
Plik lub katalog smb://openwrt/sdb3 nie istnieje.Jak to ładnie poukładać?
Jak zrobisz extroota to później na nim instalujesz/zmieniasz fstab żeby montował inny nośnik. Dlaczego sda3 montujesz w /mnt a udostępniasz /mnt/sda3? Chyba właśnie w /mnt/sda3 chciałeś montować, tym bardziej że inne nośniki są właśnie też montowane w /mnt/nazwa_dysku więc montowanie czegokolwiek poziom wyżej (/mnt) jest bardzo dziwnym pomysłem.
Jeszcze raz: robisz extroota i automontowanie. I nic więcej. Później po podłączeniu dysków inne partycje zamontują się samodzielnie. Do /dev/sdxxx nie da się wejść bo to nie jest miejsce gdzie jest montowany dysk tylko reprezentacja urządzenia blokowego. Montuj zawsze po uuid. A co udostępniasz w sambie to inna sprawa - tam udostępniasz katalogi (np. /mnt/sda3), ale nie masz pewności który dysk się jako co zamontuje, dlatego lepiej stosuj albo neutralne nazwy. Jeżeli dodałeś automat do udostępniania zasobów to oczywiście nie ma to znaczenia bo każda zamontowana partycja zostanie pod swoją nazwą udostępniona.
Dzięki za odzew. Ale trochę się pogubiłem, za dużo używamy skrótów myślowych ![]()
Jak zrobisz extroota to później na nim instalujesz/zmieniasz fstab żeby montował inny nośnik. Dlaczego sda3 montujesz w /mnt a udostępniasz /mnt/sda3? Chyba właśnie w /mnt/sda3 chciałeś montować, tym bardziej że inne nośniki są właśnie też montowane w /mnt/nazwa_dysku więc montowanie czegokolwiek poziom wyżej (/mnt) jest bardzo dziwnym pomysłem.
No jasne, to błąd z mojej strony
Jeszcze raz: robisz extroota i automontowanie. I nic więcej. Później po podłączeniu dysków inne partycje zamontują się samodzielnie.
Zgadza się. Jak zostawię wpięte 2 pendraki czyli ten z 3 partycjami pod gargoyle oraz ten nadmiarowy, to ładnie się pomontują, oczywiście losowo jeśli chodzi o literki. Tak się właśnie stało, jak zakomentowałem w całości sekcję "config mount"
Do /dev/sdxxx nie da się wejść bo to nie jest miejsce gdzie jest montowany dysk tylko reprezentacja urządzenia blokowego.
Wejść - mam na myśli wejście z poziomu blaszaka do widocznego w sieci folderu - najpierw jest grupa Siatka, a potem udostępnione foldery. Do prywatnego mogę wejść, publiczny i drugi pendrak - już nie.
Montuj zawsze po uuid.
Czyli zakomentować/wywalić "option device" w "config mount" a zostawić "option uiid"?
A co udostępniasz w sambie to inna sprawa - tam udostępniasz katalogi (np. /mnt/sda3), ale nie masz pewności który dysk się jako co zamontuje, dlatego lepiej stosuj albo neutralne nazwy.
Nie bardzo rozumiem. Wykorzystać "option label"? Da się teraz dodać etykiety do partycji?
Jeżeli dodałeś automat do udostępniania zasobów to oczywiście nie ma to znaczenia bo każda zamontowana partycja zostanie pod swoją nazwą udostępniona.
Czyli przy zahaszowaniu "config mount", partycje zostaną zamontowane automatycznie a skrypt je udostępni? Chyba nie bardzo, bo skrypt udostępnia partycję automagicznie montowaną gościom, i to nie stanowi problemu w przypadku tego drugiego pendraka - niech sobie wchodzi, kto chce. Natomiast moja partycja z danymi posiada 2 foldery o rożnych prawach dostępu - jeden jest publiczny (nawet wpisy chyba się różnią pomiędzy moim konfigiem a skryptem) oraz drugą - o ograniczonym dostępie.
Uff!
Więc wtedy tak, robisz określoną konfigurację w sambie. Montujesz po uuid w określonym katalogu (np. /mnt/sda3) i to w sambie udostępniasz.
Więc wtedy tak, robisz określoną konfigurację w sambie. Montujesz po uuid w określonym katalogu (np. /mnt/sda3) i to w sambie udostępniasz.
Ok, dzięki. To ogarnąłem. Już są w blaszaku widoczne oba foldery. Publiczny bezboleśnie, prywatny na hasło. Ale wpięty pednrak pojawia się w domenie jako sda1, a dalej po staremu - kliknięcie po stronie blaszaka i
Plik lub katalog smb://openwrt/sda1 nie istniejeJednak polecenie mount go nie znajduje:
cat /etc/fstab
/dev/sdb2 /overlay ext2 rw,noatime 0 0
/dev/sdb3 /mnt/sda3 ext4 rw,noatime 0 0
/dev/sda1 none swap sw 0 0Jeszcze raz fstab:
cat /etc/config/fstab
config global 'automount'
option from_fstab '1'
option anon_mount '1'
config global 'autoswap'
option from_fstab '1'
option anon_swap '0'
config mount
option target '/overlay'
option device '/dev/sda98'
option enabled_fsck '0'
option enabled '1'
option uuid '137a145f-bfaf-4de5-96ec-a9f6426a57ec'
option fstype 'ext2'
config mount
option target '/mnt/sda3'
option device '/dev/sda3'
option enabled_fsck '0'
option enabled '1'
option uuid '3b783967-88a8-4ab1-9f33-7d3bb70cdc77'
option fstype 'ext4'
config swap
option device '/dev/sda1'
option enabled '1Czyli drugi pendrak pojawia się w sambie po stronie klienta, a w routerze go nie widać...
Bo sda1 masz jako swap, a przecież sdb1 jest. Po uuid...
Bo sda1 masz jako swap, a przecież sdb1 jest. Po uuid...
Dziękuję Cezary za pomoc i cierpliwość ![]()
Ładnie się już wszystko montuje ale dalej nie chce udostępniać pendraka
mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=14616k)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/sdb2 on /overlay type ext2 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
/dev/sdb3 on /mnt/sda3 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
/dev/sda1 on /mnt/sda1 type vfat (rw,relatime,fmask=0022,dmask=0022,codepage=cp437,iocharset=iso8859-1,shortname=mixed,errors=remount-ro)Widać zawartość pendraka właśnie pod /mnt/sda1. Ale w domenie udostępniają się foldery: publiczny, prywatny, za co odpowiada
config sambashare
option 'name' 'publiczny'
option 'path' '/mnt/sda3/publiczny'
option 'read_only' 'no'
option 'create_mask' '0700'
option 'dir_mask' '0700'
option 'guest_ok' 'yes'
config sambashare
option name prywatny
option path /mnt/sda3/prywatny
option read_only no
option create_mask 0700
option dir_mask 0700
option guest_ok no
option users iposTrzeci folder, który pojawia się w sieci w domenie zmienia się losowo; teraz jest to sdb3 czyli patrząc na mount jest to sda3 czyli moje dane (foldery publiczny i prywatny).
Albo skrypt coś nie teges albo samba do dopieszczenia...
Zmieniłem dziś skrypt na lekko inny, weź ten nowy. W poprzednim były inne ścieżki montowania, a pewnie nie zmieniłeś tego...
Zmieniłem dziś skrypt na lekko inny, weź ten nowy. W poprzednim były inne ścieżki montowania, a pewnie nie zmieniłeś tego...
Dzięki wielkie. Jutro się za to wezmę, bo walczę od 7.00 z Tp-Linkiem.
Dziękuję i pozdrawiam
Edyta:
A jednak nie wytrzymałem. Działa jak jasna cholera!
Jeszcze raz dziękuję
Witam,
odświeżę. Zacząłem tagować swoje mp3 na serwerze-blaszaku. Tu pojawił się problem. Zasób samby montuje mi się automatycznie na Tp-Linku. Za pomocą karty dźwiękowej na USB odtwarzam muzykę na miniwieży. Grajek to mocp. Jednak po tagowaniu polskiej muzyki mam problem z ogonkami. Chciałbym na serwerze mieć tytuły z polskimi znakami. Problem w tym, że mocp, mc i ogólnie konsola nie czyta polskich ogonków (z tego co ustaliłem, openwrt nie obsługuje lokali). Na serwerze samby mam conf:
unix charset = UTF8Nie chodzi mi jednak o względy estetyczne. Mocp nie chce odtwarzać plików z polskimi znakami. Zamieniają się one na znaki zapytania:
01 Je?li zechcesz odej?? ? odejd?.mp3 05 Ty albo ?adna.mp3 09 Ballada o dw?ch siostrach.mp3 mnie, a b?d? twoj? Wypluwa wtedy:
Can't open file: System error : No such file or directoryDa się coś z tym zrobić?
Pozdrawiam
Pewnie nie. Jako że openwrt nie ma domyślnie locali, to obsługa wszystkich narodowych znaków spisana jest praktycznie na porażkę.
Dzięki. Szkoda. Generalnie w moim układzie to nie przeszkadza, bo dźwięk idzie do miniwieży przez line-in więc i tak nic się nie wyświetla poza "line-in"
Ale np. w telefonie będzie brzydko wyglądało, jak zakoduję od razu krzaczki ![]()
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → problem z samba
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc