1 (edytowany przez dawcior-al 2014-11-20 08:27:50)

Temat: Router do LTE

Witam, mam pytanie, muszę wymienić router na taki który obsłuży modem 4G LTE i prędkość 50Mb/s. Modem PLAY Huawei e3272 wersja zwykła.
Czy Tp-Link 3600 lub 4300 to dobry wybór (do 200zł, nowy lub używany), czy coś innego? Na mr3420 v1 mam zasięg LTE 100% i siłę -51dbm, zaś w programie PLAY -47dbm. Obecnie działa bez aktywnego HUBA. Czy router obsłuży spokojnie prędkość 50Mb/s czy będzie ją przycinać? Czy zostanie jakiś zapas ( obecnie maksymalnie w PLAY jest do 65Mb/s, czy w razie zwiększenia prędkości obsłuży te 65Mb/s? lub np. 100Mb/s od PLUS?) Czy ping pozostanie tak jak teraz w granicach 19-21 ms? Czy router będzie rozłączał modem(Obecnie działa np. 8 godzin router się restartuje i łączy się.)? Ile będzie trwać połączenie modemu w routerze z siecią, aby był dostęp do internetu? Obecnie to około 7 minut.
Czy po zainstalowaniu Gargoyle w pamięci flash starczy miejsca na usb-storage, usb-printer?
Czy potrzebny będzie EXTROOT lub SWAP?
http://www.speedtest.net/result/3903145442.png
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

2

Odp: Router do LTE

dawcior-al napisał/a:

Witam, mam pytanie, muszę wymienić router na taki który obsłuży modem 4G LTE i prędkość 50Mb/s. Modem PLAY Huawei e3272 wersja zwykła.

Tak WDR3600/4300, jak przefleszujesz firmware modemu na HiLink (powiedzmy skutecznie przez około 0,5 roku-gdy jest zimno lub zastosujesz połączenie metody @pepe2k&onken, czyli w okresie letnim przy wysokich temperaturach "rozbierzesz modem do rosołu" i zastosujesz wiatrak smile ), ping się nie powinien zmienić, router będzie miał zapas mocy aby przerzucić kilkadziesiąt Mb więcej .       

dawcior-al napisał/a:

Ile będzie trwać połączenie modemu w routerze z siecią, aby był dostęp do internetu? Obecnie to około 7 minut

Tzn. że obecnie Twój router ma problem z nawiązaniem połączenia, gdyż standardowo przy tym modelu wymagany jest do LTE aktywny HUB USB na start. Gargoyle NDIS/NCM przy odpowiednim zasilaniu na porcie USB bdb, sprawnie nawiązuje połączenie z siecią (inną kwestią jest wydajność i stabilność sterownika NDIS-NCM w OpenWRT), wraz z podniesieniem systemu na routerze, a HiLink-to jakby oddzielny router i połączenie nawiązuje niezależnie od routera macierzystego (szybko, sprawnie-kilkanaście, kilkadziesiąt sekunt). Całą resztę rzeczy o które pytasz masz już zainstalowane w systemie (8MB flash). smile

3

Co do zapotrzebowania na prąd przez modemy a co za tym idzie wyborem routera to muszę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony modemem ZTE MF823. Jest on oparty na układzie Qualcomm MDM9615 który jest zrobiony w technologii 28nm (wszystkie nowe modemy Huawei są oparte na układach HiSilicon zrobionych w technologii 40nm a starsze modemy jak E398 są oparte na układach Qualcomm z serii MDM9x00 zrobionych w technologii 45nm).
Technologia wykonania układu ma spory wpływ na zapotrzebowanie na prąd przez modem.
Modem ZTE przy sygnale LTE -55dBm grzeje się mniej niż router smile

4

frutis napisał/a:

Co do zapotrzebowania na prąd przez modemy a co za tym idzie wyborem routera to muszę powiedzieć, że jestem pozytywnie zaskoczony modemem ZTE MF823. Jest on oparty na układzie Qualcomm MDM9615 który jest zrobiony w technologii 28nm (wszystkie nowe modemy Huawei są oparte na układach HiSilicon zrobionych w technologii 40nm a starsze modemy jak E398 są oparte na układach Qualcomm z serii MDM9x00 zrobionych w technologii 45nm).
Technologia wykonania układu ma spory wpływ na zapotrzebowanie na prąd przez modem.
Modem ZTE przy sygnale LTE -55dBm grzeje się mniej niż router smile

To zależy jakie routery bo TL WR3500/3600 ciepła nie dają. Ten ZTE MF823 ma jedną dużą wadę w firmware-ktoś pisał tutaj że nie działa na nim VoIP. Co do samego hardware to po użytkowaniu ponad 2,5 roku E398 w porównaniu z obecnie używanym E3276 zdecydowanie bardziej przekonują mnie konstrukcje Qualcomm. Lecz Huawei kładzie ZTE dostępnym alternatywnym softem HiLink (to tak jak routery są takie na których jest tylko fabryka, a są takie na których można instalować różne alternatywy smile )                   

Device name:    E3276
Serial number:    A2FDWC...
IMEI:    86378101...
IMSI :    2600115000...
ICCID:    89480115132...
My number:    Unknown
Hardware version:    CH1E3276SM
Software version:    22.470.13.00.00
Web UI version:    17.100.03.01.03
WAN IP Address:    87.251...
DNS 1:    212.2.96.51
DNS 2:    212.2.96.52
RSSI:    -67dBm
RSRP:    -94dBm
RSRQ:    -7dB
SINR:    5dB
Cell ID:    079A702
PCI:    43 

5

jarek7714 napisał/a:

Lecz Huawei kładzie ZTE dostępnym alternatywnym softem HiLink (to tak jak routery są takie na których jest tylko fabryka, a są takie na których można instalować różne alternatywy smile )

Jest jakiś alternatywny soft na modemy HiLink Huawei który ktoś kompiluje czy masz na myśli tylko jakieś modyfikacje?

6 (edytowany przez mrrowek 2014-11-20 20:16:23)

spokojnie wystarczy TP-L WDR 3600 i jakiś aktywny hub ( nie wiem czy USB da rade) zmień oprogramowanie na gorgulca i heja. Ja mam wlaczony router i modem 24h na dobę i smiga. co prawda jak na LTE to sie wlecze jak zółw

7

jarek7714 napisał/a:
dawcior-al napisał/a:

Tak WDR3600/4300, jak przefleszujesz firmware modemu na HiLink (powiedzmy skutecznie przez około 0,5 roku-gdy jest zimno lub zastosujesz połączenie metody @pepe2k&onken, czyli w okresie letnim przy wysokich temperaturach "rozbierzesz modem do rosołu" i zastosujesz wiatrak smile ), ping się nie powinien zmienić, router będzie miał zapas mocy aby przerzucić kilkadziesiąt Mb więcej .       

dawcior-al napisał/a:

Ile będzie trwać połączenie modemu w routerze z siecią, aby był dostęp do internetu? Obecnie to około 7 minut

Tzn. że obecnie Twój router ma problem z nawiązaniem połączenia, gdyż standardowo przy tym modelu wymagany jest do LTE aktywny HUB USB na start. Gargoyle NDIS/NCM przy odpowiednim zasilaniu na porcie USB bdb, sprawnie nawiązuje połączenie z siecią (inną kwestią jest wydajność i stabilność sterownika NDIS-NCM w OpenWRT), wraz z podniesieniem systemu na routerze, a HiLink-to jakby oddzielny router i połączenie nawiązuje niezależnie od routera macierzystego (szybko, sprawnie-kilkanaście, kilkadziesiąt sekunt). Całą resztę rzeczy o które pytasz masz już zainstalowane w systemie (8MB flash). smile

Z hubem czy bez łączy się po 7 minutach

8

mrrowek napisał/a:

spokojnie wystarczy TP-L WDR 3600 i jakiś aktywny hub ( nie wiem czy USB da rade) zmień oprogramowanie na gorgulca i heja. Ja mam wlaczony router i modem 24h na dobę i smiga. co prawda jak na LTE to sie wlecze jak zółw

Jak to wlecze jak żółw?

9

frutis napisał/a:

Jest jakiś alternatywny soft na modemy HiLink Huawei który ktoś kompiluje czy masz na myśli tylko jakieś modyfikacje?

Modyfikacje, nie precyzyjnie się wyraziłem. Jak nastawiamy się na HiLinka, wybór między Huawei a ZTE to wybór między "młotem a kowadłem" (bo to przegrzewanie się modemów jest bardzo istotnym czynnikiem w przypadku HiLinka-modemy się wieszają).W Huawei łatwo zmienić firmware na "zwykły modem" (na zimę HiLink, na lato modem).

10

jarek7714 napisał/a:
frutis napisał/a:

Modyfikacje, nie precyzyjnie się wyraziłem. Jak nastawiamy się na HiLinka, wybór między Huawei a ZTE to wybór między "młotem a kowadłem" (bo to przegrzewanie się modemów jest bardzo istotnym czynnikiem w przypadku HiLinka-modemy się wieszają).W Huawei łatwo zmienić firmware na "zwykły modem" (na zimę HiLink, na lato modem).

Mógłbyś mi wyjaśnić dokładniej dlaczego na zimę HiLink, a na lato modem? 

Jeszcze takie pytanie,  posiadam antenę zewnętrzną i chciałbym ją jak najdokładniej ustawić.  Nie widzę nadajnika,  ustawiam na wyczucie ( w topnetinfo łączy mi się tylko w UMTS, a mi potrzebne LTE). Zależy mi na tym, ponieważ za mocno przekrece antenę i łączy mi się z innym nadajnikiem, dalszym moim zdaniem bardziej obciążonym.

11

dawcior-al napisał/a:

Jak to wlecze jak żółw?

no ten LTE u mnie jest chl...nie wolny w Play

12

dawcior-al napisał/a:

Mógłbyś mi wyjaśnić dokładniej dlaczego na zimę HiLink, a na lato modem? 

Jeszcze takie pytanie,  posiadam antenę zewnętrzną i chciałbym ją jak najdokładniej ustawić.  Nie widzę nadajnika,  ustawiam na wyczucie ( w topnetinfo łączy mi się tylko w UMTS, a mi potrzebne LTE). Zależy mi na tym, ponieważ za mocno przekrece antenę i łączy mi się z innym nadajnikiem, dalszym moim zdaniem bardziej obciążonym.

Otóż dlatego że te konstrukcje już nawet przy pracy jako modem nagrzewają się, a przy opcji HiLink modem jest jednocześnie routerem i NAT-uje cały ruch internetowy (jeżeli dobrze kojarzę to pierwszymi HiLinkami były E3131, z tym że na takim modemie jest zazwyczaj ruch rzędu kilku Mbps, a przy LTE ten ruch bywa 10-15 krotnie razy większy, przy którym dochodzi do przegrzewania konstrukcji, spadku wydajności chipu i zwisu modemu). Pod tym względem te konstrukcje są zupełnie do tego nie przygotowane (obudowane plastikiem wręcz zatrzymują ciepło, a zastosowane chipy przy adekwatnym obciążeniu wydzielają go sporo, są potrzebne nowe chipy), nawet po E3372 nie spodziewam się szału, zapewne powinno być lepiej.                                                     Co do anteny-rozumiem że to kierunkowa? W takim przypadku musisz wiedzieć z jakiego kierunku rozsyła sygnał nadajnik, no i niestety lecz układ radiowy w np. w E3276 ustępuje stabilnością E398-dlatego mogą się zdarzać częściej przelogowywania do innych nadajników, choć przy dobrym sygnale LTE nie powinno to się zdarzać często (wskazany sygnał LTE to poniżej -70dB). smile

13 (edytowany przez dawcior-al 2014-12-04 06:22:12)

Witam, wczoraj otrzymałem nowy router TP-link WDR 4300. Zainstalowałem Gargoyle. Wszystko super chodzi. Prędkości takie jak powinny być, tylko ping jest duży. Jaka może być przyczyna? Modem NDIS. W  laptopie mam okolo 18-20ms
Modem podłączony do routera bez huba.
LTE 100%

MCC MNC:260 06
CSQ:31
RSSI:>= -51dBm
LAC:0012 (18)
CID:0018 (24)
Typ modemu:huawei E3272

http://www.speedtest.net/my-result/3958498144
http://www.speedtest.net/my-result/3958505434

Pozdrawiam

14

Tak zostanie, przynajmniej na tym wydaniu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

15

A dlaczego tak się dzieje?

16

Stare jądro, niezoptymalizowany sterownik.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.