Temat: porty samby
cześć
mam pytanie, na jakie porty muszę zrobić tunel żeby mieć zdalny dostęp do zasobów samby na routerze ? 445 ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → porty samby
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
cześć
mam pytanie, na jakie porty muszę zrobić tunel żeby mieć zdalny dostęp do zasobów samby na routerze ? 445 ?
Aż się boję zapytać: przez wan?
wan , tunel przez ssh , a cóż taka opcja jest bardziej niebezpieczna niż FTP ?
Porty
Port 135/TCP – używany przez smbd
Port 137/UDP – używany przez nmbd
Port 138/UDP – używany przez nmbd
Port 139/TCP – używany przez smbd
Port 445/TCP – używany przez smbd
Podepnę się z pytaniem, bo też mam otwarte porty samby, ale nie chcę dostępu do udziałów z neta, czy taka opcja (opis poniżej) jest bezpieczna?
Do internetu jest wyjście przez asusa rtn66u z tomato, przekierowany port 80 dla www. Do asusa po lanie wpięty jest tlwr1043nd z openwrt (serwer lamp) przez port wanowy. Otworzyłem na tplinku porty samby aby sobie mapować katalog www jako dysk pod windowsem. Z lanu wiadomo może się do tego udziału dostać każdy, chociaż jest on udostępniony prywatnie, a z wanu, jest jakaś opcja? Czy jest to w miarę bezpieczne rozwiązanie?
Jak jesteś za drugim routerem to przecież nawet firewall możesz wyłączyć.
/etc/init.d/firewall stop
/etc/init.d/firewall disableWystarczy aby wyłączyć firewall?
Ale wtedy też natu nie będziesz miał. Chyba że nie masz żadnych urządzeń za nim.
Nic już za nim nie ma, on służy tylko jako serwer LAMP. Chciałem go postawić na routerze z Tomato, jednak openwrt jest bardziej elastyczne niż tomato.
Więc możesz zupełnie wyłączyć.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → porty samby
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc