1

Temat: Zanikanie internetu poprzez WI-Fi na WRT160nl z Gargoyle

Witam, posiadam router jak w temacie, od zakupu posiadał już wgrany Gargoyle, niestety na nowym jaki i na starym Gargoyle po jakimś czasie zanikał internet poprzez wifi, połączenie z siecią było, ale internetu nie było.
Po wyłączeniu wifi i ponownym włączeniu wifi na panelu routera internet się pojawiał i działał bez problemu. Taka sytuacja dzieję się nieregularnie tak ok raz w tygodniu, czasami raz na 2 tygodnie.
Czy wgranie ponowne softu producenta routera rozwiąże sprawę? czy istnieje inny problem o którym jeszcze nie wiem.
bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, z góry dziękuję i pozdrawiam.

2

Odp: Zanikanie internetu poprzez WI-Fi na WRT160nl z Gargoyle

Rozwiąże to problem. Lub po prostu restratuj router raz dziennie w nocy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dziwne, mam wrt160nl i u mnie ten problem nie występuje.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

4

Wywalanie się wifi podobno związane jest z klientem. U niektórych jest notorycznie, u niektórych nie występuje w ogóle (np. u mnie).

5

Dzięki za uwagi, w sumie mam podłączone po wifi 2 laptopy ze stałym ip. Spróbuję zaktualizować soft do najnowszej wersji, jak nie pomoże to spróbuję wgrać soft producenta.
Czy przy wgrywaniu softu producenta na obecny czyli Gargoyle, są wymagane jakieś specjalne zabiegi, czy po prostu przez GIU w routerze?

6

Po prostu w gui w routerze.

7 (edytowany przez sloniupl 2014-11-22 11:20:40)

jest to zdecydowanie związane z klientem. Ja posiadam wrt160nl i testowałem go z rożnymi wersjami gargoyle AA a teraz na BB z luci.
Wynik jest taki ze mój laptop powoduje wariowanie wifi, telefony i raspbery pi po wifi nie powodują żadnych problemów.

Karta wifi w laptopie to Intel(R) Centrino(R) Wireless-N 2230 i jeśli trochę bardziej poszaleje na necie to wifi "głupieje" na laptopie trace całkiem kontakt z rzeczywistością a na pozostałych urządzeniach działa jak system wyborczy PKW.

Jedyne rozwiązanie tego problemu to restart routera abo restart wifi na routrze.

Niektóre wydania gargoyle pl na AA działały stabilnie bez problemów ale niestety nie pamiętam które to wersje.
Na razie po testuje jeszcze BB i zobaczę czy sytuacja się poprawi, na chwile obecną wifi się psuje średnio co godzinę smile

OpenWRT na TP-LINK Archer C7 v2, Korbox Gigabitus (Zbtlink ZBT-WE1326), Xiaomi AIoT Router AC2350 | http://blog.sloniupl.eu/

8

Np. PS3 potrafi "zepsuć" wifi. Sprawdzone u mnie. Wersja 1.6.0.2 (r39585) działa w miarę dobrze.

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

9

pablo.see napisał/a:

Np. PS3 potrafi "zepsuć" wifi. Sprawdzone u mnie. Wersja 1.6.0.2 (r39585) działa w miarę dobrze.

PS3 SS + najnowsze BB. Wifi działa stabilnie, PS nie powoduje problemów z wifi.

10 (edytowany przez sloniupl 2014-11-24 11:41:24)

po drobnych testach konfiguracji działa u mnie stabilnie już 2 dni.
Barrier Breaker 14.07 ustawienia w wifi: HT mode (802.11n) ustawionym na  40MHz i zaznaczonym ptaszkiem przy Force 40MHz mode.
W menadżerze urządzeń dla karty wifi intelowskie opcja 802.11n CHannel Width zmieniona z 20MHz na Auto.
I nawet internet po wifi przyśpieszył big_smile
Dam znać jeśli się "popsuje"

OpenWRT na TP-LINK Archer C7 v2, Korbox Gigabitus (Zbtlink ZBT-WE1326), Xiaomi AIoT Router AC2350 | http://blog.sloniupl.eu/