1 (edytowany przez Kusiu 2014-09-26 06:51:39)

Temat: WDR 3600 - Słaby zasięg WI-FI

Witam serdecznie smile

Mam problem z zasięgiem wi-fi (niskie prędkości - laptop jak inny sprzęt w tym samym pokoju odległość może 3m) podam screena i będę prosił o sprawdzenie konfiguracji:

http://i59.tinypic.com/2100mir.png

1.6.0.4 (r39952), by obsy
Model:TP-Link TL-WDR3600 v1

Pozdrawiam

2

Odp: WDR 3600 - Słaby zasięg WI-FI

Na "zasięg" to nie ma nic w gui co możesz zmienić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wybierz inny (wyższy) kanał dla pasma 5 GHz, to będziesz miał trochę wyższą moc nadawania (teraz masz tam zaledwie ~30 mW).

4

Witam. Mam niestety to samo na tym sprzęcie. Od 2-3 miesięcy coś się w nim chyba uszkodziło bo na małym mieszkszaniu (36m2) gdzie wszędzie był zasięg teraz mam problem w odległości kilku metrów. Czy jest możliwość jakiejś weryfikacji co może powodować problemy z wifi?
Na razie próbowałem zmiany softu i obecnie jest gargoyle 1.6.2.2 (r42647). Zmieniałem też kanał na mniej zajęty. Ustawione mam tylko wifi na 2.4GHz. Szerokość kanału 20Mhz, moc max.
Ma ktoś jakiś pomysł skąd taki problem i czy jest to może wina sprzętowa?

5 (edytowany przez jacgl 2014-11-21 14:39:06)

pepe2k napisał/a:

Wybierz inny (wyższy) kanał dla pasma 5 GHz, to będziesz miał trochę wyższą moc nadawania (teraz masz tam zaledwie ~30 mW).

Cześć.
Pytanie mocno powiązane z zasięgiem i mocą na 5GHz...  Uzywam Gargoyle AA 1.6.2.2. na TpLink 4300.
Dla kanałów "ze środka pasma" gdzie dopuszczalna moc jest 21dBm, nie ma możliwości łączenia kanałów do szerokości 40MHz -przynajmniej dla PL, ze względu na wymagane DFS/TPC.
Gdzie zatem w Gargoyle by obsy można zmienić kraj, żeby sprawdzić jak jest to jest dla innych lokalizacji?
Czy ten stan jest permanentny, czy chwilowy, bo np jeszcze brak obsługi DFS/TPC dla połączonych kanałów w OpenWRT?
Kanały powyżej 149 wprawdzie mają i większa moc i szerokość 40MHz, ale za to Galaxy S4 ich nie obsługuje -zdaje się że w niektórych krajach podlegają licencji i służą do łaczenia stałych punktów.
Pozdr

6

W gargoyle kraj w ogóle nie jest ustawiony i leci na ogólnych domyślnych ustawieniach. W /etc/config/wireless opcja country.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.