Temat: UPC Wi-free i Mr3420 konfiguracja (router jako karta wi-fi) jak

Witam, chciałbym za pomocą routera mr3420 uzyskać połączenie z siecią UPC Wi-Free. Chciałbym się dowiedzieć i prosić o pomoc jak ustawić router aby pracował jako karta bezprzewodowa i nawiązał połączenie z bezprzewodową siecią wi-free, a następnie to połączenie żeby udostępnił po kablu do komputera PC. Następnie chciałbym skonfigurować połączenie na tym PC wpisując login i haslo. Chodzi o taką samą konfigurację potem jak tutaj http://obsluga-klienta.upc.pl/app/answe … -windows-7

Próbowałem sam coś robić ale mi nie wychodzi.
Proszę o pomoc.

1. Modem e3131, sieć Aero2  + Router TL-MR3420 Gargoyle 1.6.2.1
2. Modem E3372, sieć CP LTE + Router TL-MR3420 Gargoyle 1.6.2.1

2 (edytowany przez Sigma 2014-08-20 23:00:17)

Odp: UPC Wi-free i Mr3420 konfiguracja (router jako karta wi-fi) jak

W konfiguracji sieci wifi ustaw "klient", nazwa sieci i hasło wg. Danych dostępowych. Powinno zadziałać.
Edit. Albo i nie smile doczytałem artykuł konfiguracyjny od UPC i to może być grubsza zabawa smile

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

3

No właśnie jest taki problem iż nazwa sieci to UPC Wi-Free ale jeszcze muszę wpisać nazwę użytkownika i hasło a bezpośrednio w routerze nie moge tego wpisac więc muszę przepuścić to całe połączenie przez router i jakoś skonfigurować to na komputerze pc

4

Użyj wyszukiwarki... było.

5

No to będziesz musiał to wyklikać z konsoli. http://wiki.openwrt.org/doc/howto/clien … entication

OpenWrt: WAX206/NWA50AX/EA6350v3 || W szufladzie: WNDR4300/TL-WDR4300/SR3200

6

Dzięki nie wiem czy dam radę, chyba prościej będzie kupić kartę wi-fi do pc smile a nie można przepuścić tego łącza wi fi z routera bez hasla i dopiero skonfigurowac na pc to ?

7

Nie można.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8

Czy jest możliwość aby ktoś wystawił taka skompilowaną paczkę wpa_supplicant skompilowaną z openssl i bez timestamp'ów wspierającą auroryzację do UPC Wi-Free? Cezary please ? smile

Keyboard error or no keyboard present press f1 to continue...

9 (edytowany przez build000 2014-11-14 14:51:53)

Zróbcie jak napisał pepe2k - było już o tym na tym forum.
pitt* - poza tym piszesz o tym w każdym temacie zbliżonym do tego - to zapewne nic nie zmieni - zasysasz źródła i wykonujesz autorską kompilację - przynajmniej się czegoś nauczysz konkretnego zamiast ciągle się dopraszać aby ktoś zrobił to za Ciebie - na marginesie dodam, że samo przekompilowanie w oparciu o "make menuconfig" to za mało - trzeba użyć kilku myków z rekonfiguracją make oraz co nieco w źródłach pozmieniać.
I nawet jak uda Ci się to poprawnie skompilować, zainstalować i skonfigurować nadal pozostaje kwestia zasadnicza - WiFi Free to szmelc i kupa kamieni - podziwiam determinację tych, którzy planują z tego korzystać. wink
Czy to się kiedyś zmieni ? No jak to z UPC - nigdy nic nie wiadomo. wink

10

build000 - Gratuluje Ci że Tobie wyszło wszystko przy zerowym buildzie:) Mój pierwszy (albo raczej podejście) jest w trakcie kompilacji. Teraz muszę zaczekać na wyniki i pewnie przy okazji rozwiązać parę problemów o których wspomniałeś że jeszcze przede mną (szkoda że nie opisałeś na czym one polegają). Faktem jest, że zadałem to pytanie w paru postach, ale tylko dla tego że nie we wszystkich postach traktującym o tym wypowiadały się te same osoby. Sądziłem że może zwiększyć to prawdopodobieństwo na osiągnięcie celu, co nie musi się spodobać wszystkim (i mam nadzieje Ciebie nie uraziło smile

Podsumowując :
- Twój post sugeruje ew. konteksty problemów, ale bez wskazania konkretnego, ani dalszych wskazówek czego dotyczą ani jak sobie z nimi poradzić sad
- to że teraz usługa UPC Wi-Free działa jak działa, wcale nie oznacza że bedzię tak zawsze
- coś raz wpisanego w tak fajne forum, przeczyta pewnie więcej fajnych osób, które szukając rozwiązania w tym temacie również będą wolały przekonać się samemu jak to działa zanim poddadzą się Twojej namowie "nie warto próbować"

Pozdrawiam wszystkich na forum !

11 (edytowany przez build000 2014-11-16 03:19:01)

Teraz złapałeś kontekst dlaczego tak to napisałem a nie inaczej ?...
wink
Teraz jak już się z problemem wziąłeś za bary stwórz temat - coś na zasadzie "wpa_supplicant - autorska rekompilacja pod UPC Wi-Free". Powstanie tym samym cenne źródło informacji/miejsce do dyskusji o tym/poprawianie poprawionego/i.t.d. dla "poszukiwaczy zaginionej barki". wink
http://i.imgur.com/wuob4Rrs.jpg

12

Jestem nauczony jednak, zadać pytanie w miejscu w którym ktoś sensowny mnie przeczyta, zamiast zakładać wątek ze znakiem zapytania na końcu kierując go do wszystkich. To też nie oznacza również, że nie umiem zadać Tobie sensownego pytania...

1. Czy usiłujesz mnie właśnie przekonać że taki wątek na forum byłby jednak potrzebny, mimo tego że przed chwilą twierdziłeś że temat jest poznany, a efekt końcowy nie wart zachodu?

2. Czemu samemu takiego wątku nie założyłeś, mimo tego że na forum jesteś widzę dłużej niż ja? Może ktoś sensowny widząc taki wątek, do obecnej chwili dopisałby tam coś cennego...

ps. Mam nieodparte wrażenie jakbyś przy okazji ew. tak powstałego wątku sam chciał prędzej wyjąc z niego 2 grosze, niż do niego dołożyć 1.

Mimo wszystko, pozdrawiam smile

13 (edytowany przez build000 2014-11-16 04:24:32)

Ad. 1.)
- jak najbardziej tak - temat jest na czasie - jak sam Ty i ja (i inni) stwierdziliśmy - UPC zaczęło coś co póki co działa źle - nikt nie twierdzi, że tak będzie zawsze
Ad. 2.)
- mi to niepotrzebne - temat już przerabiałem sam dla siebie ale pisać o tym jakoś specjalnie nie mam zamiaru
- z natury rzadko zakładam jakiś wątek/temat - nie za bardzo jest o co pytać - większość co ciekawszych rzeczy można tu znaleźć na forum - jakichś specjalnych ambicji (ani czasu) by coś płodzić samemu od podstaw to raczej nie mam - zacząłeś ciekawy temat (i już praktycznie to zacząłeś) i może warto by było go pociągnąć ? wink
Ad. ps.)
- zawsze można się dowiedzieć czegoś ciekawego od innych i zmodyfikować swoje własne modyfikacje - nikt nie jest doskonały - zawsze mam otwarty umysł na "inne drogi do..." wink

Też pozdrawiam.

14

Ok. Ponieważ widzę mimo tak późnej lub wczesnej pory, masz większa ochote pisać wiele o sobie rownież to, dlaczego nie podzielisz sie czymś cennym i technicznym. Uwazam ze ew. kolejne takie wiadomości powinny iść na PW. Niczego cennego Twoje rozważania tu nie wniosły ,a ja nie chce zapisać sie do czatu na wupe, tylko dowiedzieć sie lub podzielić sie wiedza z kimś sensownym. Pozdrawiam

15

No więc po co piszesz tu w tym wątku per "do mnie" ? - napisz lepiej jak Ci tam kompilacja się powiodła... wink

16

Witam,
odnowię temat powiększenia zasięgu sieci w związku z nowym modelem TL-MR3420 v2.
Czy router w nowszym wydaniu V2 ma taką możliwość poprzez Enable WDS Bridging (http://www.tp-link.com.pl/faq-227.html)?
Jak skonfigurować dostęp aby wpisać dane do logowania?

17

deltas napisał/a:

Witam,
odnowię temat powiększenia zasięgu sieci w związku z nowym modelem TL-MR3420 v2.
Czy router w nowszym wydaniu V2 ma taką możliwość poprzez Enable WDS Bridging (http://www.tp-link.com.pl/faq-227.html)?
Jak skonfigurować dostęp aby wpisać dane do logowania?

Złe forum - pytasz o oryginalny soft.

18 (edytowany przez deltas 2016-02-15 13:23:17)

zakładam że ktoś kto zna ten temat będzie znał odpowiedz - niezależnie czy ma open soft czy stockowy (wtedy starczy krótkie TAK wink )
a jeśli nie ma możliwości na oryginalnym to być może uzyskam pomoc jak skonfigurować router na OpenWrt.

Wyszukiwarka nie znajduje postu o którym pisał pepe2k, a być może pitt1981 i build000 coś w tym temacie przygotowali.

19

Pod openwrt tak: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?p … 83#p130183

20

Witajcie,
Jestem tu nowy i absolutnie nie znam się na programowaniu. Odkryłem to forum tydzień temu szukając informacji nt. routera MR3420 i Wi-Free.

Przeczytałem co było. Przez tydzień zdążyłem zmienić oprogramowanie routera, zawiesić go i cudem ożywić ;-)

Umiem już zmienić oprogramowanie TP-Link na Gorgoyle. Router jest teraz klientem i Access Pointem, widzi Wi-Free.
Ale nie umiem go zmusić, aby rozsyłał Wi-Free. Inne sieci dostępne WiFi rozsyła.

Jeśli ktoś ma ten router i działającą konfigurację z Wi-Free to prośba o jakiś gotowy plik (?) do uruchomienia połączenia.

Nie odsyłajcie mnie proszę do oprogramowania routera lub na drzewo typu "poszukaj, już było".
Ja po prostu nie znam się na tym i nie wykorzystam zawartych tam wskazówek.

Gdyby ktoś potrzebował porady w zakresie wózków widłowych lub łowienia szczupaków wędką castingową, to chętnie doradzę. Gdyż to lubię i na tym się znam ;-)

Pozdrawiam,

Numi

21

Pewnie że było smile, szukaj postów użytkownika "Zuzia", ona opisywała jak to skonfigurować.
A inna sprawa - musisz odinstalować wpad-mini i zainstalować pełną wersję wpad/wpa-supplicant, o ile masz jeszcze miejsce we flash. Pewnie już nie masz, jeżeli nie zrobiłeś extroota.

22

OK, nie jestem z branży. Nie rozumiem znaczenia poszczegølnych słów.  Nie poradzę sobie.

Po cichu liczę na osobę, która ma ten router pracujący z Wi-Free i podzieli się jakimś gotowcem ;-)

23

Dużo pisałam o UPC Wi-Free i są to same gotowce smile

Odpowiedz na pytania:
Która to wersja sprzętowa TL-MR3420?
Router ma służyć tylko jako rozdzielacz internetu UPC Wi-Free, czy do czegoś jeszcze?
Masz jakiegoś wolnego smartfona z Adroidem, w którym można włączyć tethering po USB?

24

Cześć Zuzia,

Odpowiedzi:

Która to wersja sprzętowa TL-MR3420?
V2

Router ma służyć tylko jako rozdzielacz internetu UPC Wi-Free, czy do czegoś jeszcze?
W tej chwili jest połączony z modemem LTE. Chciałbym, aby router rozsyłał UPC Wi-Fi po kablu i po Wi-Fi.
Nawet nie wiem, że mogą być inne zastosowania routera. Dłuuuga droga przedę mną ;-)

Masz jakiegoś wolnego smartfona z Androidem, w którym można włączyć tethering po USB?
Tak.

25

Router ma tylko 4 MB Flash (czyt. jest przestarzały).

Ale być może zmieści się sterownik RNDIS, instalacja i konfiguracja wg. poradnika Cezarego, od momentu: "Obsługa tetheringu - Android": https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g

Oczywiście smartfon ma mieć włączone UPC Wi-Free i aktywny tethering USB. Internet będzie po kablu i WiFi, chyba najbardziej optymalne rozwiązanie w Twojej sytuacji. Powodzenia.