1

Temat: Rozłączanie się sieci

Witam
mam problem z moją siecią żeby dokładnie wyjaśnić o co mi chodzi opisze jej budowę . Dostęp do sieci globalnej mam za pomocą livebox 2.0 od którego poprzez kabel prosty podłączony jest asus n-16 który działa na Tomato by Shibby  ma włączoną opcje akces point na samym końcu sieci znajduje się ruter tp link 3420 który pracuje w trybie repeater tz akces point + wireless client. sieć ma jakiś problem komputer który jest podłączony do ostatniego routera czyli tp link 3420 czesto jest rozłaczany wymieniłem w nim karte sieciowa kabel prosty i bez zmian zauważyłem ze komputery podłączone po wifi i po kablu do routera asus n-16 tez czasami są rozłączane . Router asus n-16 miał wgrane tomato  1.28.0000 MIPSR2-121 K26 USB AIO aktualizowałem do  1.28.0000 MIPSR2-123 K26 USB AIO niby pomogło ale zdarza się że czasami rozłącza komputery podłączone do niego bezpośrednio za to komputer podłączony do tp link 3420 jest rozłączany często . Według wszystkich wskazań uszkodzony jest router asus n-16 sprawdzałem wszystkie kable prostym testerem który sprawdza czy jest połączenie na żyłach i test przechodzi bez błędów spróbuje jeszcze zresetować ustawienia obydwóch routerów może gdzieś jest ustawiona dzierżawa na krótko ale wątpię . Jeśli ktoś ma pomysł co może być nie tak byłbym wdzięczny za odpowiedź

2 (edytowany przez build000 2014-11-15 22:56:47)

Odp: Rozłączanie się sieci

Jeżeli to na pewno Tomato i n-16 jest przyczyną problemów, to jest forum wyspecjalizowane w dziedzinie Tomato: https://openlinksys.info

3

Mam tylko nadzieje że tam nie odeślą mnie tu bo problem jest z tp link 3420

4

Pytanie tak na szybko i nazbyt oczywiste - ale zadam:
Czy masz możliwość czasowo podmienić tp link 3420 na inny, z tą samą pożądaną funkcjonalnością w Twojej sieci ?

5 (edytowany przez widmot 2014-11-15 23:14:58)

Niestety nie najprędzej w poniedziałek mógłbym podłączyć netgear 3500l v1 do asus n-16 wink . Jak 3420 robił za  repeater  podłączony do livebox 2.0 a asus n-16 jako klient to wszystko działało bez zarzutów niestety nie mogę tego przywrócić bo muszę poszerzyć jakoś zasięg wifi . Mógłbym przywrócić stary układ ale w przypadku awarii wiąże się to z dłuższym szukaniem uszkodzenia no i ewentualnym szybkim podmienieniu urządzeń

6 (edytowany przez build000 2014-11-15 23:27:34)

Możliwe, że to tylko konieczność jakiejś nowej rekonfiguracji z n-16 po aktualizacji - dlatego spróbuj na tamtym forum - jak wyjdzie, że jednak nie to daj znaka tutaj (o ile tam Ci nie pomogą). No i oczywiście podstawa - co masz zainstalowane na tym tp link 3420 - OFW czy openwrt/gargoyle ?

7

Postaram się podłączyć na razie parę kompów za pomocą switcha do livebox i asusa też zobaczę czy dalej będzie ten sam efekt jak tak to będę szukać wyżej może to livebox amoże coś z siecią wyżej chwilowo ciężko stwierdzić wink

8

na 3420 jest wgrane openwrt/gargoyle wcześniej był jeszcze extroot ale przywróciłem do podstawowej konfiguracji . Nawet długość połączenia od liveboxa do  rozdzielni orange to jakieś max 20 metrów

9 (edytowany przez build000 2014-11-15 23:51:46)

Czyli przy następnym poście po zalogowaniu się przez ssh do tego 3420 zapodaj typowe logi:
logread (najlepiej gdy "to" się dzieje/zaczyna dziać)
df -h
uci show network, <inne sekcje dotyczące sieci>,...(...)
ping...
Tomato też loguje zdarzenia, więc...

10

Dzięki jak zacznie się rozłączać to sprawdzę chwilowo wszystko ok