1

Temat: Czy domena noip musi być ustawiona na głównym routerze?

Witam.

Chciałbym zapytać czy coś takiego zadziała:

Router z modemem ADSL podłączony do neostrady,  chyba netgear (całkiem fajny) ale nie ma na nim możliwości ustawienia domeny noip. Chciałbym do niego podłączyć prosty router z OpenWRT na którym ustawie noip i dodatkowo do tego routera podłącze urządzenie (HDD) do którego chce mieć dostęp z zewnątrz.
I tutaj pojawia się moje pytanie czy usługa noip może być skonfigurowana na routerze który łączy się z internetem czy może być na "podrzędnym"?

Pozdrawiam

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

2

Odp: Czy domena noip musi być ustawiona na głównym routerze?

Postaw sobie tego Netgear'a w trybie bridge , skonfiguruj na routerze z Openwrt neostrade i noip smile
Ja na swoim też tak mam tylko ja korzystam z freedns.afraid Dużo fajnych dresów smile

Sprzęt: Seagate GoFlex Home
Info: 128MB RAM / 1,2GHz CPU /  USB / sATA / RJ45
Osprzęt: 500GB SATA / LCD DPF 2,4" / USB rt2800

3

Odp: Czy domena noip musi być ustawiona na głównym routerze?

edass napisał/a:

Witam.

Chciałbym zapytać czy coś takiego zadziała:

Router z modemem ADSL podłączony do neostrady,  chyba netgear (całkiem fajny) ale nie ma na nim możliwości ustawienia domeny noip. Chciałbym do niego podłączyć prosty router z OpenWRT na którym ustawie noip i dodatkowo do tego routera podłącze urządzenie (HDD) do którego chce mieć dostęp z zewnątrz.
I tutaj pojawia się moje pytanie czy usługa noip może być skonfigurowana na routerze który łączy się z internetem czy może być na "podrzędnym"?

Pozdrawiam

Może być na dowolnym, tylko wtedy jako źródło adresu masz wybrać internet - tak robi domyślnie np. gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.